Artikel opslaan

Hoe de wirwar je gevangen houdt

Als je veel te doen hebt, dan ben je meestal met veel dingen tegelijk bezig. Logisch, er ligt veel werk op je bord. En iemand moet het allemaal doen.

Maar we weten allemaal wat er gebeurt als je alles probeert te doen: je doet uiteindelijk helemaal niets. Je voelt je erg druk, maar je produceert niet de resultaten die je voor ogen hebt.

Niet fijn. En niet effectief. Door meer volle aandacht te beoefenen word je zowel effectiever als gelukkiger.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Volle aandacht brengt je vrijheid en rust

Hoe dat werkt? Simpel. Als je focust op de dingen die echt belangrijk zijn, gooi je automatisch een heleboel andere taken overboord. Taken die ’leuk’ zijn om te voltooien, maar die niet echt belangrijk zijn.

Wanneer je je aandacht weet te richten op slechts die dingen die er echt toe doen, krijg je die dingen ook voor elkaar. Zo simpel is het.

Als ik besluit om een dag lang alleen maar te schrijven, dan wordt er ontzettend veel geschreven. Als ik een dag heb met talloze uiteenlopende werkzaamheden, dan verkwansel ik veel tijd. En bovendien kom ik niet echt vooruit richting mijn doelen.

Door te focussen – te werken met volledige aandacht – kom je snel vooruit. Want je weet het: alles wat je aandacht geeft groeit. En alles wat je je volledige aandacht geeft groeit als een tierelier.

Volle aandacht maakt je tegelijkertijd gelukkiger

Wanneer je je focust op iets belangrijks, dan gebeurt er iets magisch. Je wordt gelukkiger. Waarom? Omdat je het gevoel hebt dat je vooruit komt. Dat je iets doet wat betekenis heeft. Dat is een heerlijk gevoel.

Daarnaast geeft het je een gevoel van vrijheid. Je hebt goed nagedacht over de taken die het meest belangrijk zijn. Je kunt je dus rustig focussen op die paar belangrijke dingen, en de rest even loslaten.

Je kunt erop vertrouwen dat je op dit moment werkt aan de meest belangrijke taak. Dat geeft rust en vrijheid. Jij bent plotseling de baas over je werk, in plaats van andersom.

Tips voor meer focus

Oké, en hoe krijg je dit voor elkaar? Hoe kun je je meer focussen zodat je effectiever werkt en je rustiger en vrijer voelt?

  • Schrijf op welke taken je momenteel allemaal op je bord hebt liggen.
  • Schrijf op wat je wilt bereiken. Hoe wil je dat je leven eruit ziet? Welke doelen jaag je na?
  • Bekijk welke taken echt essentieel zijn om je vooruit te helpen richting je doelen.
  • Bepaal welke van deze taken de meest belangrijke taak op dit moment is.
  • Spreek met jezelf af dat je je op deze taak zult focussen. Dat kan voor een uur, een dag, een week of een jaar, afhankelijk van het project.
  • Ga aan de slag. Denk alleen nog maar aan deze taak. Vertrouw erop dat je de juiste keuze hebt gemaakt, en durf al je andere taken even los te laten.

Werken met volle aandacht is heerlijk. Het is een van de beste manieren om in het hier en nu te blijven, en het helpt je sneller en effectiever te werken.

Er zijn altijd meer dingen te doen dan je kunt doen. Dus richt je aandacht op die paar dingen die je het meest vooruit helpen. Dan voel je je minder overweldigd en gevangen, en een stuk kalmer en gelukkiger.

En wat als ik mezelf er niet toe kan zetten? Werk dan aan het versterken van je discipline. Bijvoorbeeld met behulp van dit artikel of mijn uitgebreide online cursus om je uitstelgedrag aan te pakken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test