De korte termijn is aantrekkelijk

De meeste mensen houden zich bezig met de korte termijn. In het dagelijks leven houden ze zich vooral bezig met wat er op hun pad komt. Ze kiezen er niet bewust voor om een weg in te slaan richting hun lange termijn doelen.

Als je geen doelen hebt, en ook geen lange termijn visie, zul je minder snel vooruitgang boeken. Pas als je je doelen helder hebt gemaakt zul je deze kunnen bereiken. En zelfs dan is het nodig dat je leeft met de lange termijn in je achterhoofd.

Dagelijkse opofferingen

Als je op de lange termijn je doelen wilt bereiken zul je op de korte termijn offers moeten maken. Als je uiteindelijk 10 kilo wilt afvallen zul je ook vandaag die appelpunt moeten laten staan om dit doel op de lange termijn te bereiken.

Dit geldt ook voor het opzetten van je eigen bedrijf of het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Je kunt vandaag die nieuwe televisie kopen, maar dat geld kun je dan dus niet inzetten voor je ideale toekomst.

Wie niet stapje voor stapje richting zijn doelen werkt zal ze waarschijnlijk nooit bereiken.

Ver-van-je-bed-show

Je lange termijn doelen zijn vaak de meeste fantastische (financiële onafhankelijkheid, je eigen bedrijf, een topfunctie etc.). Het zijn vaak ook de doelen die daardoor het verst van je af liggen. Omdat het verschil tussen je huidige situatie en de ideale uitkomst zo groot is, is het eenvoudig om je motivatie te verliezen. Het is ten slotte nogal een ver-van-je-bed-show.

Door je regelmatig te focussen op die ideale uitkomst kun je jezelf dwingen om op de lange termijn te denken. De offers die je nu in je dagelijkse leven zult moeten maken voelen misschien vreemd, maar later zul je er iets voor terug krijgen dat je meer waard is dan al die kleine offers bij elkaar (nog geen 100 appelpunten geven je zoveel voldoening als het bereiken van je  streefgewicht).

Knip je doelen in stukjes

Wanneer je een groot doel nastreeft voor de lange termijn is het slim om dit doel steeds op te breken in kleinere stukken. Zo kun je, wanneer je financiële onafhankelijkheid nastreeft, spaar- en inkomensdoelen opstellen. Deze doelen zijn kleiner, eenvoudiger te halen en minder ver van je bed. De kans is dus groter dat je voor deze doelen je motivatie vast kunt houden. Op die manier werk je aan de lange termijn terwijl je het op de korte termijn toe kunt passen.

Dagelijks motiveren

Als je een groot en belangrijk doel nastreeft betekent dit vaak dat het niet eenvoudig te bereiken is. Toch kun je het heel eenvoudig proberen te zien. Beweeg steeds stapje voor stapje richting je grote doel, en je zult het uiteindelijk bereiken. Het voelt heerlijk om vooruit te komen, om stap voor stap richting je grote dromen te bewegen. Door deze kleine voorwaartse sprongen te leren waarderen, wordt het super makkelijk om je motivatie vast te houden.

Meer inspiratie om je doelen te bereiken?

Ontdek hoe je je passie vindt, hoe je het best doelen kunt stellen, hoe je je doelen stap voor stap bereikt en je focus vast kunt houden. Lees ons praktische eBoek met honderden tips die je helpen het leven van je dromen vorm te geven! Lees meer…

Je Broednest helpt je vooruit ☀️

Word ook lid van het Broednest en maak je leven steeds leuker in kleine, praktische stappen. 🌱

Start jouw opwaartse spiraal

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛