1. Probeer het niet perfect te doen

Perfectionisme gaat je niet vooruit helpen. Het is niet belangrijk dat je het perfect doet. Het is vooral belangrijk dat je het doet.

Als je iets perfect probeert te doen, dan is het makkelijk om verlamd te raken. Perfectie is namelijk een intimiderend doel. En je weet bij voorbaat dat je er niet aan kunt voldoen. Je hebt geen zin om te falen, en je hebt geen zin in zoveel werk.

Dus doe je niets. Je stelt de taak uit, in de hoop dat je later wel zin hebt om die enorme verwachtingen over jezelf in te lossen.

Maar daar krijg je nooit zin in. Want perfectie blijft intimiderend.

Dus stop met het nastreven van perfectie. Het gaat niet lukken. En zelfs als het zou lukken – perfectie komt later. Eerst beginnen. Eerst iets bereiken. Dan kun je later nog de tijd nemen om het te perfectioneren.

2. Accepteer een bepaalde mate van chaos

Vaak blijven we hangen in het idee dat ons leven georganiseerd moet zijn. Dat we pas productief kunnen werken als al onze taken georganiseerd zijn. Volgens één of andere methode, in één of andere hippe app.

Organisatie kan helpen. Maar vergis je niet: takenlijsten en productiviteitsmethodes zijn gereedschappen. Ze zijn niet het doel.

Het doel is productief zijn. En vaak is productiviteit chaotisch. Je werkt met focus en komt snel vooruit. Maar dat hoeft niet perfect georganiseerd te zijn.

Sommige mensen werken beter als ze alles op een rijtje hebben. Andere mensen werken beter met chaos. Of beter: ze kunnen de chaos niet vermijden tijdens het werken. Het ontstaat gewoon.

Als jij zo’n persoon bent – wees gerust. Je mag gewoon gaan werken. Je mag werken in chaos. Het gaat om het resultaat – niet om hoe je er komt. Met of zonder GTD, met of zonder hippe apps. Als je maar vooruit komt.

3. Maak het simpeler, minimaliseer je taken en verplichtingen

Als we teveel proberen te doen dan is het makkelijk om overweldigd te raken. Het lijkt heel productief om op alle fronten tegelijkertijd te vechten. Maar in werkelijkheid is dit de beste manier om elke wedstrijd te verliezen.

Wat je wilt doen is jezelf een wedstrijd gunnen die je kunt winnen.

Je kunt niet alles doen. Je kunt maar een beperkte hoeveelheid ballen in de lucht houden. Dus houd jezelf niet voor de gek. Vraag je af welke projecten, taken en verplichtingen écht het meest belangrijk voor je zijn. En schrap de rest.

Dit brengt je meer rust én meer effectiviteit. Je deelt minder klappen uit. Maar de klappen die je uitdeelt zijn vele malen krachtiger.

Je komt niet langer 1 meter vooruit op 10 doelen. Maar 10 meter op één doel. Op die manier bereik je ten minste écht iets.

4. Doe zoveel mogelijk één ding tegelijk

Een andere manier om snel overweldigd te raken is door te multi-tasken. Dat wil zeggen – door proberen te multi-tasken. Want in werkelijkheid ben je vooral bezig met veel dingen snel achter elkaar te doen.

Door je aandacht steeds op iets nieuws te richten verkwansel je ontzettend veel focus en energie. Je brein raakt snel uitgeput en overweldigd, omdat het werkgeheugen simpelweg vol raakt.

Doe niet van alles tegelijk. Doe één ding met volledige focus. En als dat af is, doe dan het volgende ding met volledige focus.

Zo werk je uiteindelijk sneller, omdat je je brein de kans geeft om in de flow te komen. Je ervaart veel minder stress, je beleeft meer plezier en je voelt minder weerstand.

En daardoor ga je weer minder uitstellen.

Nooit meer uitstellen

Dat waren ze – vier snelle tips om minder uitstelgedrag te vertonen. Wil je voorgoed van je uitstelgedrag verlost zijn? Ik heb een praktische online cursus voor je klaarstaan die je helpt meer discipline en minder uitstelgedrag te ontwikkelen.

Bekijk wat andere deelnemers erover zeggen…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test