Artikel opslaan

Je vrienden zijn goud waard

Ja, het is een cliché, maar het is waar. Goede vriendschappen vormen een enorme bron van geluk, blijdschap, steun en troost. En door je best te doen om je vriendschappen te versterken, maak je zowel jezelf als je vrienden veerkrachtiger en gelukkiger.

Hieronder vind je 27 tips en ideeën die je kunnen inspireren om je vriendschappen te versterken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

27 Tips om je vriendschappen te versterken

 1. Geef je vrienden aanmoediging wanneer ze dat nodig hebben.
 2. Wees royaal met complimenten. Maar zeg alleen dingen die je echt meent.
 3. Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Maak er dus een punt van om betrouwbaar te zijn.
 4. Eerlijkheid ligt aan de basis van vertrouwen. Je hoeft niet iedere vriend álles te vertellen, maar wees eerlijk op de momenten dat het telt.
 5. Durf jezelf bloot te geven. Wanneer jij je gevoelens bloot geeft, bouw je een sterke vertrouwensband op.
 6. Bouw samen altijd aan nieuwe herinneringen. Doe leuke dingen samen die je nog niet eerder hebt gedaan.
 7. Laat je vriendschappen zoveel mogelijk draaien om plezier. Natuurlijk is het leven niet altijd leuk. Maar een vriendschap die alleen draait om problemen en gezeur verliest al snel zijn fundering.
 8. Maak tijd voor je vrienden. Ze zijn een belangrijk fundament onder je levensgeluk.
 9. Probeer vriendschappen die niet meer te redden zijn niet te redden vanwege de mooie herinneringen. Soms groeien mensen uit elkaar, dat hoort erbij.
 10. Heb regelmatig contact, ook als je weinig tijd hebt. Een berichtje sturen of een belletje plegen is zo gedaan.
 11. Wees oprecht geïnteresseerd in de levens van je vrienden. Praat niet alleen over jezelf, vraag naar hun leven en gevoelens.
 12. Besef dat je meerdere vrienden nodig hebt om alle delen van je persoonlijkheid aan te vullen. Hoop niet op één supervriend maar verzamel verschillende geweldige mensen om je heen.
 13. Als je nooit nieuwe mensen ontmoet, zul je nooit nieuwe vrienden maken. Maak er een punt van om je hele leven lang nieuwe vrienden te maken. In nieuwe levensfasen heb je soms nieuwe vrienden nodig.
 14. Wens altijd het beste voor je vrienden. Als je iemand niet het beste kunt wensen, vanwege jaloezie of afgunst, vraag je dan eens af of je die persoon wel als vriend beschouwt.
 15. Alle relaties in je leven zijn gebaseerd op gemeenschappelijkheid. Zoek altijd naar dingen die je met elkaar gemeen hebt, en focus je daar op. Het is leuk dat je vrienden een beetje anders zijn, maar als je niets met elkaar deelt dan is er geen basis voor de vriendschap.
 16. Als je hamert op elkaars verschillen (met discussies, verontwaardigde opmerkingen of door de les te lezen) maak je de band meestal minder sterk.
 17. De mooiste herinneringen ontstaan meestal wanneer we iets leuks ondernemen met iemand waar we om geven. Houd dat in gedachten. Je hebt mensen nodig om gelukkig te zijn.
 18. Je vriendschappen verwaarlozen is niet alleen vervelend voor je vrienden. Het is vervelend voor jou. Door gezonde banden te onderhouden zorg je goed voor jezelf.
 19. Geef je vrienden geen of weinig kritiek. Richt je juist op alle dingen die zij goed doen. Haal elkaar naar boven, in plaats van naar beneden. Natuurlijk wil je ook eerlijk zijn, maar geef geen onnodige kritiek. En als je kritiek geeft, zorg er dan voor dat je het altijd combineert met iets positiefs.
 20. Laat af en toe blijken dat je je vrienden waardeert, en dat je van ze houdt.
 21. Raak je vrienden aan. Lichamelijk contact versterkt de band. Begroet elkaar bijvoorbeeld met een fijne knuffel.
 22. Besef dat je vrienden niet helemaal zijn zoals jij. Ieder mens heeft zijn (in jouw ogen) mindere eigenschappen. Probeer je vrienden niet te veranderen, doe je best om van ze te houden inclusief deze eigenschappen.
 23. Verras je vrienden af en toe met iets leuks.
 24. Luister oprecht. Wacht niet op je beurt, en steek niet constant je eigen ervaringen in het gesprek (“Ja, dat had ik ook toen ik…”). Laat de ander uitpraten.
 25. Sluit de wereld buiten wanneer je met je vrienden praat. Geef ze de volledige aandacht die ze verdienen. Luister, maak oogcontact en straal liefde uit.
 26. Dat betekent dat je je telefoon, jawel, op stil zet en in je zak houdt tenzij je iets wilt laten zien.
 27. Zie je vrienden niet als een plicht. Zie ze als de bron van geluk die ze zijn.

Geniet van je vrienden!

Maak nieuwe vrienden, geniet van je oude vrienden, heb plezier met elkaar en steun je vrienden in moeilijke tijden. Hoe verder je je vriendschappen ontwikkelt, des te waardevoller ze worden. Niet alleen voor nu, maar ook gedurende de rest van je leven.

Nieuwe vrienden, leuker leven

Moeiteloos nieuwe vrienden maken Bundel

Goede vrienden maken het leven leuker en lichter. Maar soms voelt het uitdagend om nieuwe vriendschappen te sluiten.

In deze Bundel deel ik een praktische methode die je kunt gebruiken om snel en moeiteloos nieuwe vrienden te maken. Ook als je weinig tijd hebt en ook als je verlegen bent.

Ontdek hoe je zelfverzekerd contact legt, hoe je je charisma vergroot, hoe je leuke gesprekken voert, hoe je stap voor stap investeert in een nieuwe vriendschap en nog veel meer.

Inclusief handige bonussen, leuke oefeningen en praktische opdrachten. 🎉

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test