Artikel opslaan

Ons grote probleem

Verwachtingen. In iedere relatie hebben we verwachtingen van de ander. Je verwacht van die vriendin dat zij bij jou komt klussen omdat jij bij haar hebt geklust. Je gaat er vanuit dat je partner de vaatwasser uit zichzelf leegruimt. Je verwacht dat je moeder je een complimentje geeft over je smaakvolle nieuwe inrichting. En dat is allemaal prima.

Totdat iemand niet aan je verwachting voldoet.

Dan voel je je teleurgesteld in de ander. Dan voel je je gefrustreerd. Dan word je ineens geconfronteerd met de keiharde realiteit.

En die realiteit is dat jij andere mensen niet kunt controleren. Jij kunt niet bepalen wat ze doen. Jij kunt ze niet veranderen.

Zolang mensen zich gedragen naar verwachting is alles oké. Zodra mensen hiervan afwijken wordt het ingewikkeld. Dan kun je het gevoel krijgen dat er iets mis is. Dat er iets mankeert aan jou of aan de ander. Dan kun je zelfs gaan twijfelen aan de band die je met deze persoon hebt. En dat is allemaal onnodig.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Verwacht minder, communiceer meer

Ja, er zijn dingen die je mag verwachten van de ander. Er zijn altijd bepaalde normen van fatsoen, culturele waarden en natuurlijk de wet. En soms maak je simpelweg concrete afspraken met de mensen in je leven.

Maar er zijn ook een heleboel verwachtingen die we baseren op onze eigen kijk op de wereld. En die kijk op de wereld kan nogal eens afwijken. Dan bedenken we dingen waar anderen zich naar onze mening aan moeten houden, ook al maken we dit niet duidelijk naar de ander.

En dat is problematisch. De mensen in je leven zijn niet helderziend. Dus zodra jij iets van iemand verwacht, en er is een kans dat dit niet duidelijk is bij de ander, dan wordt het tijd om het duidelijk te communiceren.

Hoe? Simpel:

  • “Zou je me voortaan willen helpen bij het dekken van de tafel?”
  • “Wil je even de vaatwasser uitruimen?”
  • “Zou je me voortaan even willen bellen als je voor zo’n beslissing staat?”
  • “Wil je even met me knuffelen?”
  • “Ik zou het fijn vinden als je je best doet om wat attenter te zijn.”

Door duidelijk te laten weten wat je van iemand verwacht, voorkom je frustratie en breng je meer rust in de relatie.

Maar wat als…

… anderen niet aan jouw verwachting willen of kunnen voldoen? Tja, dan krijg je een simpele les in menselijke omgang te verwerken. Jij kunt mensen niet veranderen. Dus als de ander weigert, heb je het simpelweg te accepteren.

Natuurlijk kun je je best doen om de ander te overtuigen of te inspireren om te veranderen. Maar als dat niet lukt, dan lukt het niet.

Wat dan? Dan zul je moeten leren om je verwachtingen bij te stellen. Dan zul je moeten leren om deze persoon te accepteren zoals diegene is. Inclusief zijn of haar ‘tekortkomingen’ in jouw ogen.

Anderen zichzelf laten zijn

Zelf kreeg ik weleens les te verwerken toen ik een goede vriendin bleef pushen om veranderingen door te voeren in haar leven. Ze had wat problemen, en voor mij waren de oplossingen duidelijk. Ik legde haar uit dat mijn handen jeukten om aan de slag te gaan om haar leven te verbeteren. Haar antwoord? “Het zijn jóúw handen die jeuken. Laat me nou maar.”

Geweldig, ik werd terug op mijn plaats gezet. Ik verwachtte blijkbaar van haar dat ze haar problemen zo zou aanpakken als ik dat zou doen. En dat doet ze niet. Want ze is mij niet.

Door ongefundeerde verwachtingen van mensen los te laten, kun je ze simpelweg accepteren om wie ze zijn. En als mensen ergens blij mee zijn, dan zijn het wel vrienden die ze nemen zoals ze zijn. En je wordt er zelf ook kalmer van. Je hoeft niet te denken voor iedereen. Je hoeft alleen te denken voor jezelf.

Laat anderen zijn wie ze zijn. Waardeer ze voor wie ze zijn. Dat maakt de omgang vrijwel altijd een stuk makkelijker. En het maakt jouw leven een stuk eenvoudiger.

Meer inspiratie?

De onderstaande boeken bevatten geweldige tips om beter te worden in de omgang met mensen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test