De tante die wél luisterde
Ik was een irritant kind. Althans, dat is wat ik van veel familieleden hoor. Lief maar irritant. Te druk, te vrolijk, te vaak op zoek naar aandacht. Wanneer ik op een familiefeestje vol enthousiasme wilde vertellen over alle interessante belevenissen van mijn jonge leven, dan was daar doorgaans weinig animo voor bij de aanwezige volwassenen. Ja, een paar tellen, en dan ging het ‘grote mensen gesprek’ verder. “Leuk jongen, ga maar weer lekker verder spelen.”
Maar, er was die ene tante. Die gezellige tante die me even bij d’r riep, me op schoot nam, de ‘grote mensen wereld’ buitensloot en mij volledige aandacht gaf. “Vertel eens Jelle, wat heb je allemaal gedaan vandaag?” Ongestoord kon ik mijn verhaal doen, vertellen over het prachtige theater dat ik onder mijn hoogslaper had gebouwd of de avonturen die ik met mijn vriendjes had beleefd in de straat. Deze bijzondere volwassene vond mijn verhaal daadwerkelijk interessant. Ze luisterde, stelde vragen en gaf mij het gevoel dat ik meetelde.
Het moge duidelijk zijn dat deze tante al snel mijn favoriete tante werd, en dat tot op de dag van vandaag blijft.
Samen een gesprek met jezelf voeren
Volle aandacht is bijzonder, het creëert magie tussen mensen. De meeste mensen maken zich vooral druk om hun eigen leven. Logisch ook, het leven is een indrukwekkende ervaring die alle aandacht verdient. Vaak wanneer je luistert naar een gesprek tussen twee mensen dan ontdek je dat deze mensen niet naar elkaar luisteren. Er worden twee losse verhalen verteld, het zijn twee personen in gesprek met zichzelf.
Mensen willen het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn. Dat ze ertoe doen. Dat ze waardevol zijn. Dat wil jij, dat wilde ik vroeger, dat wil ik nu en dat geldt ook voor de groenteboer om de hoek. Iedereen wil meetellen.
Om die reden is het logisch dat we zo geïnteresseerd zijn in ons eigen leven. Maar als ieder mens vooral met zichzelf bezig is, wie vervult dan die behoefte naar erkenning bij de ander? Precies, de mensen die andere mensen volle aandacht geven. Onze favoriete tantes. Maar wie zegt dat deze waardevolle eigenschap alleen is voorbehouden aan tantes?
Iedereen kan mensen volle aandacht geven. Het is niet moeilijk en het is de moeite waard. Met de onderstaande stappen laat je de mensen in je omgeving voelen dat ze waardevol zijn. Probeer het eens en zie hoe iedereen ervan opknapt!
1. Leg je prioriteiten op de juiste plek
Denk jij echt dat dat nieuwsitem belangrijker is dan de woorden van je lief, je beste vriendin of je dochter? Dat heb je het mis. Ten minste, als je bekijkt wat jou en anderen op de lange termijn het meeste geluk brengt. Mensen zijn namelijk het meest belangrijke in je leven.
Je leven draait om mensen. Mensen kunnen je grootste bron van geluk zijn. Het is makkelijk om ze als vanzelfsprekend te beschouwen terwijl niemand dat is. Mensen zijn waardevol en wanneer je in de buurt van een ander persoon bent dan zou het je hoogste prioriteit moeten zijn om diegene af en toe volle aandacht te geven.
Niet constant, af en toe. Volle aandacht is zo krachtig dat je er maar een paar minuten van nodig hebt per dag.
2. Stop met datgene waarmee je bezig bent
Multitasking is een illusie, en helemaal als het aankomt op mensen. Je kunt mensen niet multitasken en tegelijkertijd een goed resultaat behalen. Mensen zullen zich al snel niet op hun gemak voelen bij jou. De efficiënte tante is niet de favoriete tante, ook al houdt ze de keuken schoon terwijl ze tegelijkertijd alle glazen en borrelschaaltjes gevuld houdt.
Dus stop. Stop eventjes en geef een ander je volledige aandacht. Gewoon een paar minuten per persoon per dag. Maak de ander even fullscreen in je leven. Dat is volle aandacht.
3. Kijk de ander in de ogen
Precies, en vergeet niet om af en toe te knipperen met je ogen zodat je niet overkomt als een psychopaat. Alleen met oogcontact maak je echt contact. Let maar eens op hoeveel mensen over zichzelf praten en ondertussen geen oog hebben voor de ander. Ze kijken in de lucht en voeren eigenlijk een gesprek met zichzelf. Prima, maar dat is geen volle aandacht voor de ander.
4. Wacht niet op je beurt
Veel gesprekken zijn als een bordspel. Jij doet een zet, ik wacht op m’n beurt. Als jij je zegje hebt gedaan mag ik het woord weer nemen. Nee, het is niet de bedoeling dat je door elkaar gaat praten. Maar het is ook niet de bedoeling dat je ‘wacht’ tot jij mag spreken.
Laat de ander rustig uitpraten. Zet de ander niet onder druk. Wanneer je iemand een paar minuten volle aandacht geeft, dan kan het betekenen dat die persoon een paar minuten over zichzelf praat. Dat is prima. Blijkbaar heeft diegene dat op dit moment nodig om zichzelf waardevol te voelen.
Ik praat ook weleens een uur over mezelf, en gelukkig heb ik goede vrienden die me (net zoals mijn tante vroeger) af en toe laten ratelen en echt naar me luisteren. Er zijn ook dierbare mensen in m’n leven waar ik vaak een uur naar luister terwijl diegene niet naar mij luistert. Dat is oké. Jouw aandacht is waardevol voor sommige mensen, en de aandacht van andere mensen is weer waardevol voor jou.
Het geven van volle aandacht is geen transactie, het is een daad van liefde. Geven zonder verwachting dus. Gewoon omdat het fijn is en omdat je de wereld er mooier en liefdevoller mee maakt. En ja, jij leeft ook in die wereld. Zoals altijd maak je uiteindelijk jouw leven beter door de levens van anderen beter te maken.
5. Stel vragen
Het stellen van vragen is een geweldige manier om je interesse in mensen te tonen. Iedereen vindt het fijn als iemand interesse toont. Het is fijn om eindelijk eens over jezelf te praten tegen mensen die het willen horen.
Wil je een goede band met iemand opbouwen? Verplaats je dan in de ander, en stel vragen die aansluiten bij zijn belevingswereld. Mijn tante vroeg me niet welke hypotheekvorm ik het meest aansprekend vond. Ze vroeg me naar mijn toneelvoorstellingen, naar mijn goocheltrucs, naar de dingen die mij bezighielden.
Laat de ander praten over de dingen waarover diegene gepassioneerd is, niet waarover jij gepassioneerd bent.
Je krijgt genoeg kans om te oefenen!
Het geven van volle aandacht is wennen. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Het is niet moeilijk om volle aandacht te geven, maar het is lastig om te onthouden dat je het van plan bent. Gelukkig krijg je genoeg kans om te oefenen, steeds wanneer je iemand tegen het lijf loopt!
Oefen op je partner, je kinderen, de vrienden en de vreemden die je ontmoet. Volle aandacht is een waardevol geschenk aan de ander en aan jezelf. Het is jouw manier om te zeggen: “Jij bent waardevol voor mij.” En dat is voor veel mensen de mooiste boodschap die ze in tijden hebben gehoord.
Reacties
Ja! Dit is zeker zoals het zou moeten zijn.
Voor mijn werk is dit ook zeer waardevol. Helaas moet ook een deel van deze aandacht gaan naar het gespresverslag dat ik ervan moet maken, dat is soms wel jammer.
nuttig en leerzaam
Aandacht is een vorm van liefde…
:) Zeer interessant!
goeie tips! bedankt :) triuwens leuk zn tante :)
weer een hele goede tip!
Geweldig stuk. Het is mindful bezig zijn met de ander: vol aandacht. En het gaat inderdaad niet om geven en meteen ontvangen. Soms komt het ontvangen uit een hele andere hoek dan je zou verwachten. Heerlijk om mensen volledige aandacht te geven.
Liefde is : Geven zonder verwachting dus :) Ik ben zeker dat je tante super trots op je is Jelle . Goed gedaan Jelle .
Leuk om te lezen en zeker ook tips waar ik me in kan vinden. Alleen niet bij alles. Er zijn namelijk introverte mensen die het heel moeilijk vinden om mensen recht in de ogen aan te kijken. Daar voelen zij zich niet prettig bij. Dan komt er ook geen oprechte aandacht als dat een “plicht” wordt om aandacht te geven. De introverte persoon voelt zich dan namelijk zo ongemakkelijk dat deze daardoor erg bezig is met dat gevoel ipv met de ander. Aansluiten op de ander en daarin jezelf blijven is oprechte en prettige aandacht.
Geen appeltaart meer Jelle?
Zoals altijd weer een geweldig artikel. Je hebt echt talent om mensen te inspireren met je teksten. Vaak let ik extra op bepaalde dingen na het lezen van je tips. Hier ga ik ook zeker op letten en wat mee doen.
Ik kijk naar je e-artikelen uit en wacht daarna vol verwachting op de ‘next one’.
Je e-tjes hebben praktische, haalbare tips, geschreven met een magische pen zonder ’round and round and round and round’ (Rihanna). Straight to the core – straight to the heart, straight to the mind, straight to my tomorrows (dat gedeelte dat nieuw is).
Ik weet het: pas nou zelf eens wat magisch schrijven toe vandaag; will do ha ha :).
Edi(Sonia).
Hoi Jelle, lees voor het eerst iets van jou omdat ik googlede op aandacht vragen van volwassenen. Het voorbeeld van die tante vind ik echt heel goed. Ik ga dat toepassen op mijn kleinkinderen.Ik merk dat ik ze soms vergeet in mijn contact met de andere familieleden en mijn eigen vraag om aandacht