Lekker doen wat je zelf wilt doen!

Je moet niets. Helemaal niets. En toch voel je vaak precies het tegenovergestelde. Je hebt het gevoel dat je van alles moet, en dat je hier soms niets over te zeggen hebt.

Het gevoel van vrijheid ontstaat wanneer je zelf bepaalt wat je wel doet en wat je niet doet. Je voelt je vrijer wanneer je kunt doen wat je leuk vindt, en kunt laten wat je vervelend vindt.

Vrijheid is niet gelijk aan geld (hoewel geld extra keuzes kan geven als je er goed mee omgaat), vrijheid is niet gelijk aan reizen. Vrijheid is veel simpeler. Vrijheid is beseffen dat jij op ieder moment zelf kunt kiezen voor een leuk leven. Hieronder een simpel stappenplan dat je op weg helpt!

1. Gooi alle ellende (en alle positiviteit) op papier

Voordat je je vrij kunt voelen moet je bepalen wat je gevangen houdt. Je weet pas hoe je kunt ontsnappen als je weet hoe de gevangenis opgebouwd is.

Dus, pak een vel papier en leg het voor je neer. Pak er een fijne pen bij en trek in het midden een streep van boven naar benenen. Titel de linker helft ‘Dingen die ik haat’ en titel de rechter helft ‘Dingen die ik leuk vind’.

Vervolgens weet je wat je te doen staat: maak een lijst van alle dingen die je haat in je leven, waar je een hekel aan hebt. Dingen die je vervelend, stom, irritant, stressverhogend of overbodig vindt.

Maak vervolgens een lijst met alle dingen die je geweldig vindt. Dingen die je blij maken, die belangrijk voor je zijn, dingen die het leven de moeite waard maken. Maak de lijsten beide zo compleet mogelijk voor het beste resultaat.

2. Ontwikkel een bevrijd-mezelf-actieplan

Je hebt de gevangenis in kaart gebracht (de haat-lijst) en de mooie, zonnige, aantrekkelijke groene buitenwereld vormgegeven (de leuk-lijst). Nu is het tijd om een ontsnappingsplan op te stellen.

Bekijk om te beginnen de haat-lijst. Vraag jezelf af hoe je deze lijst korter kunt maken. Het leven zal nooit alleen maar leuk worden, maar het kan altijd leuker. Dus welke zaken kun jij uit je leven schrappen? Hieronder enkele voorbeelden:

  • Je haat schoonmaken en stofzuigen. Je zou je huishouden kunnen vereenvoudigen (lees hier hoe) of het helemaal uit je leven bannen en budget vrijmaken voor een huishoudhulp.
  • Je hebt een hekel aan een bepaald aspect in je werk. Je kunt uitzoeken hoe je dit aspect leuker kunt maken, hoe je het kunt elimineren, vereenvoudigen, uitbesteden, overdragen, delegeren of er met je baas over praten en uitleggen dat dit aspect dagelijks je humeur verpest.
  • Je haat de stress die je regelmatig ervaart. Je kunt nu eindelijk eens werk maken van een yoga cursus, dagelijks mediteren, gaan praten met een coach, naar je huisarts gaan, relevante boeken lezen etc.
  • Je baalt van de ruzies met je partner. Je kunt ervoor kiezen om eens een open gesprek te hebben, af te spreken elkaar niet aan te vallen, en beiden (zonder te oordelen) te vertellen hoe jullie het leven ervaren en hoe dat voelt.

Er zijn altijd mogelijkheden. Sommige punten kun je al vrij snel van je haat-lijst schrappen (een klusjesman is zo gevonden voor die klusjes waar jij een hekel aan hebt), andere punten duren langer.

Doe vervolgens hetzelfde met de leuk-lijst. Vraag jezelf af wat je zou kunnen veranderen om meer van deze leuke dingen in je leven te ervaren.

  • Je vindt het fijn om bij je kinderen te zijn. Hoe zou je meer tijd kunnen doorbrengen met je kinderen? En hoe zou je de kwaliteit hiervan kunnen verhogen?
  • Je vindt het heerlijk om mensen te helpen in je werk. Hoe zou je je meer kunnen richten op dit aspect van je werk, en minder op de minder leuke aspecten?
  • Je wordt gelukkig van gezonde voeding en eerlijk en bewust leven. Hoe kun je hier meer aandacht, tijd en budget voor vrij maken?

Schrijf alle stappen op en doe een stapje achteruit. Wat je zojuist hebt gecreeërd is jouw persoonlijke vrijheidsplan. Voer de stappen uit en je ervaart minder haat en meer leuk!

3. Vorm je leven naar de leuke lijst

Ga niet obsessief aan de slag met de haat-lijst. Het is goed om hem zo kort mogelijk te maken, maar het is niet goed om je aandacht er al te veel op te richten. Houd je niet bezig met het negatieve.

Je hebt ontdekt welke zaken jij het allerleukst vindt in je leven. Richt je aandacht hierop. Zorg ervoor dat het evenwicht in je leven omslaat naar ‘leuk’ door stap voor stap meer dingen te doen die op je leuk-lijst te vinden zijn.

Hoe meer je leven aansluit bij de leuk-lijst, des te sneller je jezelf hebt bevrijd van de dingen die je haat. Des te sneller je bent ontsnapt uit je gevangenis. Des te sneller je als vrij persoon kunt rondlopen in de mooie, zonnige, aantrekkelijke en groene buitenwereld die een leuk leven kan zijn!

Meer tips om je vrij te voelen

Wil je leren hoe je jezelf stap voor stap vrij kunt voelen? Lees dan het onderstaande boek, en daag jezelf uit jezelf te bevrijden en je meer en meer te richten op die dingen die voor jou het meest belangrijk zijn. Daarnaast kun je door middel van een 30 daagse eCursus leren hoe je je passies vindt, hoe je je leven leuker maakt en kunt leven van dat wat je leuk vindt! Lees meer…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test