Hoe minder hoe beter
Streef je altijd naar meer? Koop je regelmatig dingen die je eigenlijk niet nodig hebt? Staat je huis vol met spullen die je niet of nauwelijks gebruikt?
Hoewel we vaak denken dat het kopen van spullen ons gelukkiger maakt (dat doet het ook, heel even), kunnen spullen juist een belemmering voor ons geluk vormen.
Laat je overtuiging ‘meer is beter’ dus eens varen, en kijk of de onderstaande redenen ook op jou van toepassing zijn.
Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
1. Minder schoonmaken
Heb je er weleens bij stilgestaan dat je alles wat je bezit eens in de zoveel tijd moet schoonmaken? Alles wat je gebruikt wordt vroeg of laat vies. En zelfs dingen die je niet gebruikt worden vies, want moeder natuur zal altijd haar best doen om jouw bezittingen terug te claimen.
Voor je het weet moet er weer een doekje over die vaas, een plumeau langs je verzameling van antieke vaasjes, een sopje door die extra prullenbak.
Als je huis leeg is dan is hij het allermakkelijkst schoon te houden. Met iedere bezitting die je toevoegt maak je je huishouden complexer. Hoe meer spullen je hebt, des te meer je schoon moet houden. Als je minder spullen hebt houd je dus tijd over!
2. Meer energie
Hoe meer spullen je hebt, des te meer je je er mee bezig gaat houden. Spullen kosten je mentale energie. Je gaat er over nadenken, het neemt beslag van je geest.
En als je denkt dat meer en betere spullen dit probleem gaan oplossen dan heb je het mis. Hoe meer je hebt, des te drukker je je gaat maken. Je wordt namelijk bang dat je dit alles ooit kunt verliezen.
Spullen kosten energie, zelfs al staan ze gewoon in je kamer. Ze vreten aan je. Als je minder spullen hebt, hoef je je ook minder bezig te houden met je spullen. Je maakt je minder zorgen en houdt mentale energie over.
3. Minder onderhoud
Bezittingen vergen onderhoud. Je auto vergt onderhoud, maar ook je tafel, het glas op je tafel en het kleed onder de tafel.
Naast dat alles schoon gehouden moet worden, moet je ook alles verzekeren, opruimen, weggooien of weggeven. Je moet het inpakken en meenemen als je gaat verhuizen, je moet af en toe een onderdeel vervangen of iets repareren.
Spullen zijn niet gratis nadat je de aankoopprijs hebt betaald. Er zijn altijd onderhoudskosten in de vorm van energie, geld en tijd. Soms zijn deze kosten groot, zoals bij auto’s, huizen, boten. Soms zijn deze kosten laag. Maar alle spullen tezamen eisen hun tol.
Met minder spullen hoef je minder te onderhouden. Dat maakt je leven weer iets makkelijker!
4. Meer lucht en ruimte
Bezittingen kunnen ons vrijer maken (zoals een vaatwasser of een wasmachine), maar ze kunnen ons ook gevangen zetten. Wanneer je altijd maar met spullen bezig bent, dan ben je eigenlijk in de greep van je eigen bezittingen.
Spullen nemen ruimte in beslag, zowel fysiek als psychisch. Met minder spullen ben je flexibeler en vrijer. Je leven wordt luchtiger en je hebt meer ruimte om te doen wat je wilt.
5. Meer genieten van kwaliteit
Wanneer je ervoor kiest om minimalistischer te leven, ga je automatisch meer genieten van je spullen. De spullen die je koopt moeten goed zijn, je kiest sneller voor hoge kwaliteit.
En omdat je minder spullen hebt, geniet je meer van die bezittingen die voor jou écht belangrijk zijn. Omdat je minder spullen koopt houd je bovendien meer geld over voor echte kwaliteit.
En wanneer je je kunt omringen met spullen die je écht blij maken, voel je je echt lekker in je vel. Jij wordt de bezitter van je eigen bezittingen, in plaats van andersom.
6. Je voelt je beter over jouw positie op deze aarde
Hoe meer spullen je hebt, des te groter jouw invloed op de planeet is. Alles wat je koopt wordt ergens geproduceerd, vaak in vervuilende fabrieken, verpakt in plastic, piepschuim en karton, en vervolgens vervoerd met vervuilende vliegtuigen, schepen en vrachtwagens.
Veel producten worden geproduceerd onder twijfelachtige omstandigheden in landen waar regulering niet zo scherp is als hier.
Wanneer je minder koopt, verklein je jouw voetafdruk op deze aarde. Daarnaast kun je met het geld dat je overhoudt kiezen voor eerlijk geproduceerde producten. Hierdoor wordt jouw positie ten opzichte van de aarde en de mensheid verbeterd, en voel je je ook nog eens een stuk lekkerder!
Minimaliseer je spullen & versimpel je leven
Ben je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn praktische minimalisme cursus vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.
Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!
Reacties
Helemaal mee eens.
Ik kom om in de spullen en zie er dan maar weer vanaf te komen.
Sinds ik op mezelf ben gaan wonen ben ik ook eens kritisch gaan kijken wat ik écht nodig heb, ik heb nu veel minder troep in huis en dat het de voordelen geeft die hierboven staan vermeld, klopt helemaal
Ja Jelle. Ik hoorde Brigitte Kaandorp zeggen in een voorstelling; “We gaan niet dood door klimaatveranering, maar we stikken in onze spullen”. Zelf verzucht ik wel eens dat ik Boeddist wordt en zeker de helft van mijn spullen weg geef. Nu is het vakantie en ga ik dit plan uitvoeren. Ik begin met de schuur. Daarna zolder en logeerkamer. Zal niet makkelijk zijn, maar verheug me op deze nieuwe leefruimte. Zaken waar ik echt geen afstand van kan doen en te goed zijn voor de kringloop gaan apart. Daar mogen mijn vriendinnen van uit zoeken. Die gun ik dat.
ik ben het er helemaal mee eens: ik heb wat veel mensen zich wensen: een groot huis (boerderij) met veel ‘extra’ kamers een enorme schuur (met zolder) en veel grond. er is niet alleen plek voor onze eige troep, ook voor die van vrienden en familie. En het moet allemaal onderhouden worden, schoongehouden (ook al is het met de franse slag) en als je niet oplet wint het onkruid het en zie je geen oprit meer. Kost allemaal veel mentale energie en werk…
Inmiddels denk ik ook; hoe minder hoe liever.. maar kom er maar eens vanaf..
helemaal mee eens. da tis een van de redenen waarom ik fan ben van de lidl. geen 20 soorten pindakaas maar twee soorten. met nootjes en zonder nootjes.dit is slechts een voorbeeld. Maar er is voor alles wel iets. de hamvraag: heb je het ECHT nodig of kan ik het ook anders oplossen met iets wat ik al heb. Wat een goede tip is loop een keer per jaar je huis door en doe of je verhuist. gaatr het mee of niet. is het nee dan kan het weg. werkt echt goed
Hoe kan ik afscheid nemen van geerfde spullen, die ik altijd al leuk vond, maar er eigenlijk nu (door verhuizing) geen plaats meer voor heb. Het maakt me al zo verdrietig, als ik het alleen al denk en nu dus opschrijf. (Van eigen spullen al veel weggedaan tijdens de verhuizing)
Als je er geen afscheid van kunt nemen, maar deze spullen ook niet meer direct in je leven wilt hebben, kun je ervoor kiezen om ze op te slaan. Bijvoorbeeld in dozen op zolder of als het heel veel is, in een externe opslag. Je kunt de spullen misschien ook onderbrengen bij familie. Zo kun je later altijd nog beslissen wat je met deze spullen wilt doen.
Jelle, bedankt voor de tips; je bent geweldig!
Klopt als een bus! Ben geen verzamelaar, maar het kan altijd beter :-)
helemaal waar!ga veel dingen wegdoen naar de kringloop .en elders hoe ouder je gaat worden des te minder heb je nodig leon merk het .
Alles wat een half jaar ongebruikt en ongezien in huis is voer ik dan af. Ongemerkt breidt mijn inboedel zich uit met zaken die mijn leven niet verrijken. Ik prijs me gelukkig dat ik kan genieten van wat is en ook afstand kan nemen van spullen die niets toevoegen(behalve stof ;-). N.a.v. boek van Julia Kang ook eens gekeken naar wat er aan plastic in huis is, en waarmee alles is verpakt. Gisteren andijvie voor de konijnen van de buurman gehaald, viel niet mee om die zonder plastic de winkel uit te krijgen…
ik ben van nature al een opruimert, maar ik ben al 3 weken ziek en kwam er niet vanaf!daardoor ben ik sites gaan opzoeken om met mezelf verder te komen en zo ben ik hier uitgekomen.ik vind het helemaal geweldig!ik ben nu weer eens gaan opruimen en toch kon er weer wat opgeruimd worden waardoor ik ruimte kreeg en ervaarde dat weer als heel prettig en als een heling voor mezelf!nu ben ik bezig om mijn doelen vast te stellen….prettig om geholpen te worden en op deze manier ook andere mensen te kunnen stimuleren..doen mensen echt fijn!!!
the things you own, tend to own you in the end. helemaal waar!
Klopt helemaal,zelf ervaren.
Net gisteren aan het opruimen geslagen, en wat een geluk, lees ik vandaag dit artikel. Nog lang niet klaar maar het begin is gemaakt. Nog een fijne zondag en alvast een goede week toegewenst.
sommige dingen, zoals oude cd's raak je helemaal niet meer kwijt
vreemd om dit te lezen, ben afgelopen weekend begonnen met de kelder en alle lades in huis op te ruimen. Want ik wist al, een opgeruimd huis is een opgeruimd geest ! Dus vreemd en leuk om dit te lezen!
Het spreekt me zo aan……..
Moet eigenlijk ook eens mijn hele huis een keer goed opruimen. Dat zal me wel een hoop schoonmaak werk schelen.
Nog een tip:
Koop cadeaus voor anderen.
Ik koop heel graag nieuwe dingen, maar kan ze inderdaad niet in mijn eigen huisje kwijt. Daarom geef ik ze weg, bovendien vind ik het een extra uitdaging om iets te kopen wat de ander ook echt leuk zal vinden, doet me echt goed als ze er dan heel blij mee zijn.
Soms koop ik uiteraard ook wel iets nieuws voor mezelf, bijvoorbeeld decoratie om het huis een andere sfeer te geven, de oude decoratie geef ik dan weg, zo maak je er weer iemand blij mee.
Echt zo waar, deze artikel. Ik voel dit ook, zo min mogelijk hebben, niet alleen het onderhoud maar ook respect voor de natuur. Je hoeft je voor niemand te bewijzen en wonden (shopaholic) moet je op een andere manier genezen, als voorbeeld. Ook de materiaal waarvan het moeilijk schoon te maken is, is irritant. Let dus ook op wat je koopt. Over teveel aan spullen kun je aan je juiste (geen gebruiker/ nep-mensen) vrienden, kennissen en familieleden en zelfs vreemden geven, zelfs op hun verjaardag. Zeg het eerlijk en of verpakt het netjes in. Want echte mensen begrijpen het heus wel.
Ben het er helemaal mee eens. Wij hebben alles(en dan ook alles) achtergelaten en zijn vertrokken naar het buitenland om daar voor anderen te zorgen en we hebben maar weinig nodig om gelukkig te zijn. Wat ons gelukkig maakt is te zien hoe blij we anderen kunnen maken ;-)
Als opruimcoach zie ik hoe mensen meer lucht krijgen, gewoon door meer ruimte om zich heen te creeeren door spullen weg te doen.
Een verademing in alle opzichten!
Het is feitelijk heel simpel, maar de stap om te beginnen des te moeilijker.
Mij wordt altijd verweten..heb je zeker al weer weggegooid..ja die kans is vrij groot..ben zeer opruimerig…en vind het heerlijk.zelfs mijn zolder is vrij leeg.
De beste tip die ik ooit ben tegengekomen; spullen die je moeilijk weg kunt doen (bepaald kledingstuk of voorwerp), maak er een foto van en doe het dan weg. Een foto is handig om te bewaren en neemt tegenwoordig geen daadwerkelijke ruimte in!
Denk ook aan kindertekeningen en knutselwerken!!
Hoe kun je spullen weg gooien als meer dan de helft niet van jouw is wordt gek hier ( tips zijn welkom)
Inspirerend, ben een beetje een sloddervos maar dat wordt denk ik ook door mijn hoeveelheid spullen (zonde om weg te gooien want kan nog wel eens van pas komen) komt want in een nette omgeving wil ik het juist zo houden.
Ik ga de gok toch eens wagen en deze maand beginnen met een ronde door mijn appartement en dan stapsgewijs zo veel mogelijk op te ruimen.
Als ik opgeruimd heb en de kamer is vrij leeg voelt het erg fijn en dat gevoel wil ik eens vast houden.
Mooi artikel, dankje.