“The bad news is you’re falling through the air,
nothing to hang on to, no parachute.
The good news is there’s no ground.”

Chögyam Trungpa Rinpoche

Worstelen met het leven

Worstelen met het leven – het lijkt er een beetje bij te horen. Soms voelt het leven nu eenmaal behoorlijk uitdagend. Bijvoorbeeld omdat je wordt geconfronteerd met tegenslagen, verlies of oncomfortabele gevoelens.

Maar ook nu – tijdens een winterse corona lockdown – worstelen veel mensen met het leven. Waarschijnlijk geldt het ook voor jou. Je voelt je iets minder gelukkig, iets minder ontspannen, iets minder positief over de toekomst.

Maar dit worstelen met het leven voelt alles behalve comfortabel. Kan dat niet anders? Gebruik deze 3 inzichten als handvatten in tijden van worsteling.

1. Worstelen maakt het moeilijker

Laatst liep ik door de stad met Billy en Jake. Op het uitgestorven marktplein lieten we Jake uit de buggy om lekker rond te rennen. Plotseling kwam er een oudere dame op een fiets recht op ons afgefietst. Terwijl ze ons (op dat enorme, uitgestorven marktplein) rakelings passeert maakt ze een boze opmerking: ”Je moet op dat kind letten!”

Ja – dus ik ga in de aanval: ”Het hele plein is leeg, u kunt toch een beetje om ons heen fietsen?” Andere mensen bemoeien zich ermee en spreken de vrouw aan: ”Dit is inderdaad niet erg aardig mevrouw.” Mevrouw stopt en gaat in discussie.

Nou goed – je begrijpt hoe dit gaat. We zijn verbaal aan het worstelen. Gelukkig hielp dit inzicht me er snel een einde aan te maken: de worsteling stopt als je stopt met worstelen.

Ik wenste de mevrouw een prettige dag verder. Oké – mijn toon was een tikkie passief-agressief, maar prima. De discussie stopte en de worsteling was voorbij. Mevrouw zal een moeilijke week hebben, zoals we dat allemaal herkennen tijdens corona.

Worstelen met het leven is een beetje alsof je jezelf wilt bevrijden uit drijfzand door druk te trappelen. Het werkt averechts, je wordt er steeds dieper in gezogen.

Elke worsteling stopt als jij besluit om de strijd neer te leggen en te stoppen met worstelen met het leven. Overgave is het toverwoord. Accepteren én omarmen dat je leven is zoals het nu is, en je er niet langer tegen verzetten.

Lees ook: Loslaten oefening – met deze oefening lukt loslaten wel

2. Je kunt de moeilijke gevoelens omarmen

Wat is worstelen met het leven eigenlijk? Wat houdt het in?

In de meeste gevallen is het vrij simpel: we doen ons best om weg te lopen van oncomfortabele gevoelens. Dit weglopen lukt meestal maar matig en heel tijdelijk. De gevoelens halen ons steeds weer in, waarna we weer in actie moeten komen.

We zoeken afleiding: smartphone, social media, lekker eten, series kijken, kletsen – wat dan ook. Alles om even niet geconfronteerd te worden met die oncomfortabele gevoelens in ons hart.

Het constant in beweging blijven, wegduiken en proberen te fixen van dit gevoel – dat is de worsteling met het leven.

Hoe stop je dan?

Je stopt door te stoppen met weglopen. De worsteling houdt op wanneer je besluit om de oncomfortabele gevoelens bewust te ervaren en doorleven. Door het gevoel ruimte te geven, het met aandacht te observeren en het op een natuurlijke manier door je lichaam te laten bewegen.

Oncomfortabele gevoelens zijn gewoon sensaties in je lichaam. Ze komen en veroorzaken een sensatie: een knoop in je maag, vlinders in je buik, een brok in je keel. Laat het gevoel er zijn, en je merkt dat er iets verandert. Binnen een paar minuten heeft dit gevoel zijn brandstof ‘opgebrand’. Het vlammetje dooft, de sensatie verdwijnt.

Door niet te worstelen maar te observeren verander je de dynamiek. Het is je snelste weg naar vrijheid. De enige keerzijde? Het vereist moed. Moed om stil te staan en niet weg te duiken, om het te ondergaan.

Lees ook: Controle loslaten – wat er gebeurt als je de controle loslaat

3. Controle is een hardnekkige illusie

Kijk nog eens goed naar bovenstaande quote:

”Het slechte nieuws: je valt door de lucht, je kunt je nergens aan vastklampen, je hebt geen parachute. Het goede nieuws: er is geen grond.”

We snakken allemaal naar structuur, orde, duidelijkheid. We willen weten wat we kunnen verwachten. We willen ons leven indelen en plannen, zodat we een gevoel van controle kunnen ervaren.

Maar het leven laat zich slecht controleren. En vroeg of laat wordt dit altijd zichtbaar. Het zit ingebakken in het universum: alles is tijdelijk, alles gaat voorbij. Het leven is echt als een vrije val zonder houvast. En dat maakt ons doodsbenauwd.

Onze oplossing is grijpen naar meer controle. En omdat dit matig werkt voelt het leven als een worsteling.

Er is één manier om de situatie permanent te verbeteren, en dat is door te ontspannen in je vrije val. Want ja – het voelt spannend om geen grond onder je voeten te hebben. Maar er is geen grond, er kan je niets gebeuren.

Het leven is inherent onzeker. En het proberen oplossen van die onzekerheid voelt als een vermoeiende worsteling die je nooit zult winnen. Je kunt vergankelijkheid niet verslaan. Je kunt wel leren om te ontspannen en in de onzekerheid te leunen.

Je hebt weinig controle, de toekomst is onzeker, alles gaat voorbij en je kunt er niets aan veranderen. Verzetten heeft geen zin – dus ontspan. Het is oké. Het is eng, het is spannend, het voelt nieuw – maar je kunt dit. Stapje voor stapje.

Breng je aandacht in het moment en besef hoe dit moment het enige is wat er echt is. Dit is je leven. De rest zit in je hoofd – het zijn allemaal scheten.

Wil je hier ook beter in worden? In het Broednest vind je nu onderstaande Bundel over het oplossen van een onrustig en opgejaagd gevoel. 💛

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test