Ik krijg niets uit m’n handen

Vandaag heb ik last van uitstelgedrag. Althans – ik heb best zin om te werken. Maar ik heb geen zin in de specifieke taak die ik voor mezelf heb geselecteerd.

Ik ben artikelen aan het schrijven. Maar de onderwerpen die ik heb uitgekozen resoneren op dit moment niet bij me. En daardoor merk ik dat ik ga uitstellen.

  • Ik heb net een nieuwe yogamat besteld op Bol.com.
  • Ik heb nutteloze Google searches uitgevoerd.
  • Ik heb gecheckt of er nieuwe comments zijn op de site.
  • Ik heb tegen Billy geklaagd dat ik geen zin heb.
  • Ik heb mezelf geprobeerd te pushen.
  • Ik heb diverse Spotify playlists geprobeerd.

Pfff.

Uiteindelijk heb ik twee artikelen weten te draften van matige kwaliteit. En ik besloot dat het tijd werd voor een break.

Uitstelgedrag is een signaal

Mezelf even terugtrekken uit de mentale gekkigheid doet vaak wonderen. Dus ik zette een timer van 5 minuten, en ging op mijn rug liggen. Op mijn oude yogamat.

Ik ademde diep in en uit. Ik rekte me uit. Ik doezelde zelfs even weg.

En toen besefte ik ineens heel duidelijk dat mijn uitstelgedrag een signaal is. En dat het signaal in dit geval heel duidelijk is – ik dwing mezelf om te schrijven over dingen waar ik niet gepassioneerd over ben.

En dat werkt niet.

Nu hoef ik echt niet gepassioneerd te zijn over alles wat ik doe. Maar schrijven is een creatieve bezigheid. En creatief werk wordt zoveel beter als ik het met passie en liefde verricht. Niet als ik er doorheen ploeg omdat het toevallig op mijn takenlijst is beland.

Dus. Ik besloot mezelf vrij te laten. En dat voelde zรณ goed, dat ik besloot dat ik hier over moest schrijven. Dus ik krabbelde overeind, ging achter mijn computer zitten en begon met typen.

En nog geen tien minuten later schrijf ik deze zin.

Maak je werk leuker

Werk wordt vervelend als je het niet wilt doen. Als het te saai of te moeilijk is. Als iemand het je oplegt en jij er niet voor hebt gekozen.

Tegenzin vormt een vruchtbare voedingsbodem voor uitstelgedrag. Het is het tegenovergestelde van spelen, van plezier beleven en het volgen van je passie.

Het voelt als een plicht. Als tegen de stroming in zwemmen. En je hele brein werkt hard om te voorkomen dat je aan de taak begint. En het is waar dat je soms gewoon moet duwen, een beetje discipline moet opbrengen en gewoon moet beginnen.

Maar wat als dat niet werkt? Als je die discipline niet kunt opbrengen?

Probeer dan gewoon eens je uitstelgedrag te omarmen. Doe even een stapje terug, en zoek uit waarom je nu precies uitstelt. Welk aspect van de taak vind je vervelend? En wat kun je doen om het minder vervelend of zelfs leuk te maken?

  • Misschien kun je er een spelletje van maken. Om te proberen minimaal 500 woorden te typen voor de lunch.
  • Misschien kun je jezelf extra uitdagen. Om te kijken of je het super mooi, super goed of extra degelijk kunt uitvoeren.
  • Wellicht kun je je lat naar beneden gooien. Je staat jezelf toe om slecht werk te leveren, zodat je in ieder geval aan de slag gaat. En het later nog kunt verbeteren.
  • En wellicht kun je het simpelweg leuker maken. Door een andere invalshoek te kiezen, het op een andere manier aan te pakken of te werken in een andere volgorde.

Als je iets doet wat je leuk vindt, dan hoef je jezelf niet te pushen. Dus zoek naar het plezier in de taak die je uitstelt. Omarm je uitstelgedrag om je blokkades te omzeilen.

Vooruitgang is belangrijker dan kwaliteit

De eerste versie van dit artikel is niet geweldig. Ik weet dat ik het nog twee keer zal nalezen voordat het online komt. En dat geeft me nu de vrijheid om gewoon te schrijven.

Ik gooi mijn gedachten op het scherm, en daarmee is mijn taak voor nu voltooid.

Als je worstelt met uitstelgedrag werkt het goed om je eerst te richten op vooruitgang en dan pas op kwaliteit. Het is beter om imperfect werk te hebben dat je kunt verbeteren, dan in je drang naar perfectie helemaal niets te produceren.

Dus? Dus zoek naar plezier in de taak die je uitstelt en begin gewoon. Kwaliteit komt later wel.

Vind je het moeilijk?

Geen zorgen. Ik heb een uitgebreide eCursus ontwikkeld die je helpt je uitstelgedrag te verminderen en je discipline te ontwikkelen. Misschien kan het jou ook helpen? Hier lees je meer over deze eCursus…

Zo maak je je leven steeds leuker โ˜€๏ธ

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. ๐ŸŒฑ

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! ๐Ÿ˜

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ’›