Artikel opslaan

Ik krijg niets uit m’n handen

Terwijl ik dit schrijf worstel ik met uitstelgedrag. Althans – ik heb best zin om te werken. Maar ik heb geen zin in de specifieke taak die ik voor mezelf heb geselecteerd.

Ik ben artikelen aan het schrijven. Maar de onderwerpen die ik heb uitgekozen resoneren op dit moment niet bij me. En daardoor merk ik dat ik ga uitstellen.

  • Ik heb net een nieuwe yogamat besteld.
  • Ik heb nutteloze Google searches uitgevoerd.
  • Ik heb gecheckt of er nieuwe comments zijn op de site.
  • Ik heb tegen Billy geklaagd dat ik geen zin heb.
  • Ik heb mezelf geprobeerd te pushen.
  • Ik heb diverse Spotify playlists geprobeerd.

Pfff.

Uiteindelijk heb ik twee artikelen weten te draften van matige kwaliteit. En ik besloot dat het tijd werd voor een break.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Uitstelgedrag is een signaal

Mezelf even terugtrekken uit de mentale gekkigheid doet vaak wonderen. Dus ik zette een timer van 5 minuten, en ging op mijn rug liggen. Op mijn oude yogamat.

Ik ademde diep in en uit. Ik rekte me uit. Ik doezelde zelfs even weg.

En toen besefte ik ineens heel duidelijk dat mijn uitstelgedrag een signaal is. En dat het signaal in dit geval heel duidelijk is – ik dwing mezelf om te schrijven over dingen waar ik niet gepassioneerd over ben.

En dat werkt niet.

Nu hoef ik echt niet gepassioneerd te zijn over alles wat ik doe. Maar schrijven is een creatieve bezigheid. En creatief werk wordt zoveel beter als ik het met passie en liefde verricht. Niet als ik er doorheen ploeg omdat het toevallig op mijn takenlijst is beland.

Dus: ik besloot mezelf vrij te laten. En dat voelde zó goed, dat ik besloot dat ik hier over moest schrijven. Dus ik krabbelde overeind, ging achter mijn computer zitten en begon met typen.

En nog geen tien minuten later schrijf ik deze zin.

Maak je werk leuker

Werk wordt vervelend als je het niet wilt doen. Als het te saai of te moeilijk is. Als iemand het je oplegt en jij er niet voor hebt gekozen.

Tegenzin vormt een vruchtbare voedingsbodem voor uitstelgedrag. Het is het tegenovergestelde van spelen, van plezier beleven en het volgen van je passie.

Het voelt als een plicht. Als tegen de stroming in zwemmen. En je hele brein werkt hard om te voorkomen dat je aan de taak begint. En het is waar dat je soms gewoon moet duwen, een beetje discipline moet opbrengen en gewoon moet beginnen.

Maar wat als dat niet werkt? Als je die discipline niet kunt opbrengen?

Probeer dan gewoon eens je uitstelgedrag te omarmen. Doe even een stapje terug, en zoek uit waarom je nu precies uitstelt. Welk aspect van de taak vind je vervelend? En wat kun je doen om het minder vervelend of zelfs leuk te maken?

  • Misschien kun je er een spelletje van maken. Om te proberen minimaal 500 woorden te typen voor de lunch.
  • Misschien kun je jezelf extra uitdagen. Om te kijken of je het super mooi, super goed of extra degelijk kunt uitvoeren.
  • Wellicht kun je je lat naar beneden gooien. Je staat jezelf toe om slecht werk te leveren, zodat je in ieder geval aan de slag gaat. En het later nog kunt verbeteren.
  • En wellicht kun je het simpelweg leuker maken. Door een andere invalshoek te kiezen, het op een andere manier aan te pakken of te werken in een andere volgorde.

Als je iets doet wat je leuk vindt, dan hoef je jezelf niet te pushen. Dus zoek naar het plezier in de taak die je uitstelt. Omarm je uitstelgedrag om je blokkades te omzeilen.

Vooruitgang is belangrijker dan kwaliteit

De eerste versie van dit artikel is niet geweldig. Ik weet dat ik het nog twee keer zal nalezen voordat het online komt. En dat geeft me nu de vrijheid om gewoon te schrijven.

Ik gooi mijn gedachten op het scherm, en daarmee is mijn taak voor nu voltooid.

Als je worstelt met uitstelgedrag werkt het goed om je eerst te richten op vooruitgang en dan pas op kwaliteit. Het is beter om imperfect werk te hebben dat je kunt verbeteren, dan in je drang naar perfectie helemaal niets te produceren.

Dus? Dus zoek naar plezier in de taak die je uitstelt en begin gewoon. Kwaliteit komt later wel.

Uitstelgedrag afleren in korte tijd

Wil je je dag afsluiten met een gevoel van succes en tevredenheid? Je kunt uitstelgedrag afleren in korte tijd met simpele technieken en praktische inzichten.

Met mijn online cursus hielp ik al duizenden lezers hun uitstelprobleem op te lossen. Wil je ook je takenlijst afronden iedere dag?

Schrijf je dan direct in…

De cursus kost je weinig extra tijd, omdat je de technieken direct toepast op je huidige taken. Daarnaast bevat de cursus een nood-stappenplan voor als je nu echt in de problemen komt door je uitstelgedrag.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test