Ik krijg niets uit m’n handen
Terwijl ik dit schrijf worstel ik met uitstelgedrag. Althans – ik heb best zin om te werken. Maar ik heb geen zin in de specifieke taak die ik voor mezelf heb geselecteerd.
Ik ben artikelen aan het schrijven. Maar de onderwerpen die ik heb uitgekozen resoneren op dit moment niet bij me. En daardoor merk ik dat ik ga uitstellen.
- Ik heb net een nieuwe yogamat besteld.
- Ik heb nutteloze Google searches uitgevoerd.
- Ik heb gecheckt of er nieuwe comments zijn op de site.
- Ik heb tegen Billy geklaagd dat ik geen zin heb.
- Ik heb mezelf geprobeerd te pushen.
- Ik heb diverse Spotify playlists geprobeerd.
Pfff.
Uiteindelijk heb ik twee artikelen weten te draften van matige kwaliteit. En ik besloot dat het tijd werd voor een break.
Uitstelgedrag is een signaal
Mezelf even terugtrekken uit de mentale gekkigheid doet vaak wonderen. Dus ik zette een timer van 5 minuten, en ging op mijn rug liggen. Op mijn oude yogamat.
Ik ademde diep in en uit. Ik rekte me uit. Ik doezelde zelfs even weg.
En toen besefte ik ineens heel duidelijk dat mijn uitstelgedrag een signaal is. En dat het signaal in dit geval heel duidelijk is – ik dwing mezelf om te schrijven over dingen waar ik niet gepassioneerd over ben.
En dat werkt niet.
Nu hoef ik echt niet gepassioneerd te zijn over alles wat ik doe. Maar schrijven is een creatieve bezigheid. En creatief werk wordt zoveel beter als ik het met passie en liefde verricht. Niet als ik er doorheen ploeg omdat het toevallig op mijn takenlijst is beland.
Dus: ik besloot mezelf vrij te laten. En dat voelde zó goed, dat ik besloot dat ik hier over moest schrijven. Dus ik krabbelde overeind, ging achter mijn computer zitten en begon met typen.
En nog geen tien minuten later schrijf ik deze zin.
Maak je werk leuker
Werk wordt vervelend als je het niet wilt doen. Als het te saai of te moeilijk is. Als iemand het je oplegt en jij er niet voor hebt gekozen.
Tegenzin vormt een vruchtbare voedingsbodem voor uitstelgedrag. Het is het tegenovergestelde van spelen, van plezier beleven en het volgen van je passie.
Het voelt als een plicht. Als tegen de stroming in zwemmen. En je hele brein werkt hard om te voorkomen dat je aan de taak begint. En het is waar dat je soms gewoon moet duwen, een beetje discipline moet opbrengen en gewoon moet beginnen.
Maar wat als dat niet werkt? Als je die discipline niet kunt opbrengen?
Probeer dan gewoon eens je uitstelgedrag te omarmen. Doe even een stapje terug, en zoek uit waarom je nu precies uitstelt. Welk aspect van de taak vind je vervelend? En wat kun je doen om het minder vervelend of zelfs leuk te maken?
- Misschien kun je er een spelletje van maken. Om te proberen minimaal 500 woorden te typen voor de lunch.
- Misschien kun je jezelf extra uitdagen. Om te kijken of je het super mooi, super goed of extra degelijk kunt uitvoeren.
- Wellicht kun je je lat naar beneden gooien. Je staat jezelf toe om slecht werk te leveren, zodat je in ieder geval aan de slag gaat. En het later nog kunt verbeteren.
- En wellicht kun je het simpelweg leuker maken. Door een andere invalshoek te kiezen, het op een andere manier aan te pakken of te werken in een andere volgorde.
Als je iets doet wat je leuk vindt, dan hoef je jezelf niet te pushen. Dus zoek naar het plezier in de taak die je uitstelt. Omarm je uitstelgedrag om je blokkades te omzeilen.
Vooruitgang is belangrijker dan kwaliteit
De eerste versie van dit artikel is niet geweldig. Ik weet dat ik het nog twee keer zal nalezen voordat het online komt. En dat geeft me nu de vrijheid om gewoon te schrijven.
Ik gooi mijn gedachten op het scherm, en daarmee is mijn taak voor nu voltooid.
Als je worstelt met uitstelgedrag werkt het goed om je eerst te richten op vooruitgang en dan pas op kwaliteit. Het is beter om imperfect werk te hebben dat je kunt verbeteren, dan in je drang naar perfectie helemaal niets te produceren.
Dus? Dus zoek naar plezier in de taak die je uitstelt en begin gewoon. Kwaliteit komt later wel.
Uitstelgedrag afleren in korte tijd
Wil je je dag afsluiten met een gevoel van succes en tevredenheid? Je kunt uitstelgedrag afleren in korte tijd met simpele technieken en praktische inzichten.
Met mijn online cursus hielp ik al duizenden lezers hun uitstelprobleem op te lossen. Wil je ook je takenlijst afronden iedere dag?
De cursus kost je weinig extra tijd, omdat je de technieken direct toepast op je huidige taken. Daarnaast bevat de cursus een nood-stappenplan voor als je nu echt in de problemen komt door je uitstelgedrag.
Reacties
Ik heb jouw tip – om uitstelgedrag te omarmen en uit te zoeken wat je kunt doen om de taak die je wacht wat leuker te maken – al eens eerder gebruikt. Ik had dit zelf namelijk ook bedacht :-). Het ging over een cursus technisch Engels die ik aan het volgens was. Ik vind het een vervelende cursus, omdat het barst van de taalfouten, typfouten, stijlfouten en kromme vertalingen, (iets waar jij gelukkig heel erg op let in je artikelen). Maar omdat ik er wel veel van leer in de zin van inhoudelijke technische kennis, besloot ik om de stukken proza die in het Engels geschreven staan bij elke les voor mezelf te vertalen, zodat ik sneller begrijp waar het over gaat. Ik vind techniek namelijk wel heel leuk. Dat werkte goed om mijn huiswerk te maken! Ik vind jouw tips sowieso leuk om te lezen. Soms zijn het dingen die ik al zelf had bedacht, zoals hierboven, maar heel vaak zijn het eyeopeners. Van die dingetjes wat je eigenlijk wel weet, maar waar je door een ander eerst op gewezen moet worden voordat je door hebt dat je met hetzelfde worstelt! En ik vind je stukjes heerlijk om te lezen, omdat ze vrijwel altijd foutloos geschreven worden, dat is iets wat steeds meer een zeldzaamheid lijkt te worden in webteksten.
Helemaal waar! Toevallig vandaag dit uitstelgedrag en ook jouw oplossing hiervoor zelf ondervonden.
Jelle, wat goed dat je de kern van je uitstelgedrag hebt weten te pakken en om hebt kunnen buigen naar iets positiefs – dit artikel! Enne, succes met die andere artikeltjes ;)
Mooi geschreven! Ik kwam dit stuk toevallig op Pinterest tegen toen ik wat aan het rondsnuffelen was. (goh… uitstelgedrag besef ik me nu!) Een echte eyeopener, dankjewel!