Artikel opslaan

1. Werken voor geld

Ja, we werken voor geld. Want je wilt dat peperdure volkoren speltbrood op de plank hebben. En niet alleen dat. Je hebt graag een huis om de plank heen. En als het even kan wil je ook nog Instagram checken op je nieuwe smartphone terwijl je het brood van die plank eet.

Goed. Duidelijk. Maar toch werken we niet alleen voor geld. Want wanneer we enkel werken voor geld dan raken we de interesse snel kwijt. Dan dooft het vlammetje van binnen. Ik heb het in het verleden een tijdje geprobeerd – en misschien jij ook. Achter geld aan rennen is niet leuk.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Werken om het werken

We werken ook omdat het van ons verwacht wordt. Omdat we in een ’niet lullen maar poetsen’ maatschappij opgegroeid zijn. Als het werk voor de dag klaar is dan mag je niet dutten. Dan word je geacht een nieuwe taak op te pakken.

We ontlenen onze identiteit voor een groot deel aan ons werk. Je stelt jezelf voor met je werktitel. Je zegt dat je een leraar/ondernemer/arts/huishoudhulp/secretaresse bent. Terwijl het in werkelijkheid iets is dat je doet.

En op basis van je verhaal bepalen anderen of je een interessant persoon bent om mee om te gaan. Terwijl het weinig te maken heeft met wie je daadwerkelijk bent.

Als je niet werkt voel je je schuldig. En als je je niet schuldig voelt, dan word je door anderen in onze samenleving geacht je toch schuldig te voelen. Want werken is de norm en luiheid wordt gezien als slecht.

3. Werken voor voldoening

Maar je werkt ook omdat je het leuk vindt. Omdat je door middel van je werk iets kunt betekenen voor anderen. Omdat het je uitdaagt, omdat het je persoonlijke ontwikkeling stimuleert.

Je werkt omdat je het menselijk contact koestert. Het ritme. Het gevoel van eigenwaarde. Omdat je een reden hebt om uit bed te komen.

Je werkt omdat het je leven betekenis geeft. Omdat je op deze manier iets kunt bijdragen.

En als je het mij vraagt is deze reden om te werken het meest belangrijk. Waarom? Simpel: je krijgt dit leven maar één keer. Als je het gros van je dagen besteedt aan activiteiten die je niet blij maken en geen voldoening brengen – waar ben je dan mee bezig?

Zet je leven op één

Waarom zou je je leven in het teken zetten van geld en status? Natuurlijk wil je geen geldzorgen hebben. Maar je wilt ook niet missen hoe je kinderen opgroeien, vriendschappen laten verwateren, je persoonlijke ontwikkeling verwaarlozen en je gezondheid beschadigen zodat je een hypotheek van een half miljoen kunt afsluiten.

Als je veel geld kunt verdienen met weinig werk dan is er geen probleem. En als je geld verdient met iets dat je fantastisch vindt dan is er ook geen probleem.

Maar zo werkt het meestal niet. Veel geld betekent meestal veel werk, veel verantwoordelijkheid en vaak dingen doen die je niet wilt doen. En hoe meer je dat doet, des te minder tijd en energie er overblijft voor andere zaken die nu minder belangrijk lijken maar uiteindelijk belangrijker blijken.

”Eerst wil ik veel geld verdienen, dan ga ik later meer aandacht besteden aan mijn kinderen, familie en vrienden”. Sorry – maar zo werkt het niet. Je kinderen wachten niet. Je gezondheid wacht niet. Je vrienden wachten niet.

En dat geldt ook voor de verwachtingen van de mensen om je heen. Het is jouw leven. De tijd die je besteedt aan de verwachtingen van anderen krijg je niet meer terug.

Aan het einde van je leven wil je niet dat mensen vechten om je erfenis. Of dat mensen zeggen ”ze deed altijd zo braaf wat wij van d’r verwachtten”. Nee – je wilt terugkijken op een leven waar jij voldoening uit haalde.

Een leven waarin je iedere dag hebt genoten. Een leven dat draaide om bijdragen, ontwikkeling, helpen, liefde, blijdschap en ontspanning. Om echte impact – niet enkel financiële impact, niet enkel de goedkeuring van anderen.

Een leven waarin je elke dag het gevoel had dat je leeft.

Leef jij dat leven nu? En zo niet, welke kleine stap kun je vandaag zetten om dichter bij dit leven te komen?

Kies voor een leven dat draait om voldoening

Precies. Beweeg stap voor stap richting voldoening en gooi de overbodige ballast uit je leven. In mijn online cursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt dit voor elkaar te krijgen.

Bekijk dit praktische stappenplan…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test