Artikel opslaan

Negativiteit is een verslaving

Het is doodeenvoudig om iemand af te zeiken, om dingen kapot te maken, om niets bij te dragen, niet aardig te zijn en ruzie te maken met mensen.

Het is simpel om negatief te zijn, en ergens voelt het ook lekker. Want steeds wanneer je negatief denkt, praat of handelt groeit je ego. Je voelt je iets beter, het is als een ‘shot’ eigenwaarde waar je even high op kunt zijn.

Negatief denken geeft je een vals gevoel van controle, het gevoel dat jij het beter weet, van superioriteit. En dat is vreemd, want keer op keer blijkt dat het niet de negatief ingestelde mensen zijn die het meest gelukkig, succesvol en gezond zijn.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Leven vanuit onzekerheid en angst

We schreven eerder al dat het leven je in essentie eigenlijk maar twee keuzes biedt: liefde of angst.

Wie kiest voor liefde ervaart eenheid, groei, vertrouwen, vrolijkheid, warmte, blijdschap, samenwerken, geluk etc. Wie kiest voor angst ervaart afzondering, wantrouwen, afkeer, stagnatie, jaloezie, haat, vluchten enzovoort.

Als jouw instelling voornamelijk negatief is, dan leef je voornamelijk vanuit angst. Angst is een emotie die je leven stap voor stap afbreekt. Het is een makkelijke emotie, het geeft je heel eenvoudig een kort gevoel van bevrediging.

Op de lange termijn zal angst je echter niet brengen waar je wilt zijn. Angst helpt je niet richting een leven dat draait om liefde, geluk, succes en gezondheid. Het helpt je juist de andere kant op.

Negativiteit is makkelijk, positiviteit kost moeite

Negativiteit is een vorm van geestelijke luiheid. We weten allemaal hoe makkelijk het is om negatief te zijn.

Het is makkelijker om iemands werk af te kraken dan zelf iets te creëren. Het is makkelijker om boos te blijven dan je excuses aan te bieden. Het is veel eenvoudiger om iemand die je bewondert belachelijk te maken dan simpelweg je bewondering te uiten.

  • Vrede bewaren is moeilijker dan oorlog voeren.
  • Duurzaam ondernemen is moeilijker dan de wereld vervuilen.
  • Klimmen is moeilijker dan vallen.
  • Groei is moeilijker dan stilstand.
  • Geduldig en begripvol zijn is moeilijker dan ruzie maken.
  • Een stad bouwen is moeilijker dan een stad bombarderen.
  • Etc.

Alles wat mooi is in de wereld kost moeite. Het kost moeite om het op te bouwen, en het kost moeite om het te onderhouden. Iets verwoesten is echter doodeenvoudig.

Steeds wanneer je wilt handelen vanuit positiviteit, vanuit liefde, zul je merken dat het moeite kost. Het kost moeite om positief te blijven, het kost moeite om iets moois op te bouwen.

En toch moet je dit niet zien als een ontmoediging om aan de slag te gaan, want dit is namelijk de enige weg naar het leven waar je van droomt.

Zie je leven als een doorlopend proces

Als je een fijn leven wilt hebben, dan zul je moeite moeten doen. Hoe je namelijk ook in het leven staat, je leeft altijd met de wet van oorzaak en gevolg. Dat wil zeggen dat jouw gedachten, woorden en daden consequenties hebben op zowel de lange als de korte termijn.

Als jij positief denkt, spreekt en handelt, dan zal het gevolg zijn dat er positieve dingen ontwikkelen in je leven. Als jij aardig bent, dan zijn mensen aardig terug. Als jij je ontwikkeld tot een vriendelijk assertief persoon dan zullen mensen je met respect behandelen. Als je dag op dag bouwt aan het bouwen van jouw bedrijf, dan zul je resultaten gaan zien.

Een mooi leven is een constant proces van positief denken, praten en handelen. En hoe beter je hierin wordt, des te meer resultaten je zult zien.

De uitdaging is eigenlijk heel simpel. Leef zoveel mogelijk vanuit liefde, en zo weinig mogelijk vanuit angst. Hoe meer liefde hoe fijner je leven, hoe meer angst hoe vervelender je leven.

Blijf werken aan alle goede dingen

Vrede is niet vanzelfsprekend. Het kost ontzettend veel tijd, geld en energie om een democratie in stand te houden. En toch worden deze investeringen gedaan, omdat we met z’n allen geloven in vrijheid, vrede en gelijkheid.

Een gelukkig leven is niet altijd vanzelfsprekend. Het kost tijd, energie en moeite. En toch doe je wat je moet doen om je leven iedere dag iets beter te maken. Dat doe je omdat je verlangt naar een mooi leven, en je doet het omdat er niets anders te doen valt.

Jezelf losmaken van angst en je stap voor stap richting liefde bewegen is het doel van je leven. Verwacht echter niet dat je ooit op de ‘eindbestemming’ belandt. Net zoals een democratie nooit ‘af’ is, is ook jouw reis richting een gelukkig en succesvol leven nooit voltooid.

Succes is geen ladder. Succes is een wiel. Iedere dag opnieuw moet je blijven bouwen, blijven groeien, blijven geloven. Je bent nooit klaar.

Ja, dat kost moeite. Maar het is het meer dan waard. Het is namelijk het enige wat er te doen valt. Het is werken aan leven vanuit liefde, of leven vanuit angst. En we weten allemaal, een leven gevuld met angst is geen leven.

Meer tips om succesvoller te worden

Wil je investeren in een gelukkig, succesvol, liefdevol en gezond leven? De onderstaande boeken kunnen je hierbij helpen. Daarnaast kan dit eBoek je helpen de sleutels van geluk en succes te ontdekken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test