Artikel opslaan

Je hebt niet overal controle over

Er gebeurt van alles in je leven waar je geen controle over hebt. Mensen doen soms dingen waar jij last van hebt, die problemen vormen voor jou.

En hoewel andere mensen problemen voor jou veroorzaken, kun je deze mensen niet controleren. Jij kunt ze niet dwingen deze problemen voor je op te lossen. En zo kan het zijn dat je problemen ervaart als resultaat van iemands anders acties.

Het is de schuld van iemand anders dat je dit ervaart. Maar, wat heb je aan die gedachte als je er verder niets aan kunt veranderen?

Jij blijft hoe dan ook zitten met het probleem. En als je ervoor kiest om dit probleem in je leven te laten, dan is het in die zin jouw schuld dat je het nog steeds ervaart.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Succesvolle mensen nemen altijd verantwoordelijkheid

Het nemen van verantwoordelijkheid is één van de belangrijkste stappen naar een succesvol leven. Want zodra jij verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, dan kun je onmogelijk de oorzaak van jou problemen bij een ander leggen.

Je zou kunnen zeggen: “Ja, maar ik ga iemand anders zijn problemen niet oplossen!”, maar dan begrijp je het verkeerd. Je lost namelijk niet het probleem van een ander op, je lost je eigen probleem op dat wordt veroorzaakt door een ander.

Succesvolle mensen blijven niet zitten en wijzen, ze gaan aan de slag. Ze denken niet “hoe kan ik wraak nemen?” maar “hoe kan ik dit probleem zo snel en efficiënt mogelijk uit de wereld helpen?”. Ze nemen als het ware de schuld op zich, ook al is het duidelijk dat iemand anders de schuldige is.

Wanneer er iets gebeurt in je leven waar je niet blij van wordt heb je als succesvol mens namelijk maar twee keuzes:

  1. Accepteer de situatie;
  2. Onderneem actie om de situatie te veranderen.

Niet-succesvolle mensen hebben een derde (en favoriete) mogelijkheid bedacht: Zeur over de situatie en geef een ander de schuld. Het geeft je een vals gevoel van controle, maar het is niet erg effectief. En je wordt er sowieso niet gelukkiger van.

Niemand komt je problemen oplossen

Waarom zou je dat doen? Waarom zou je aan de slag gaan met dingen die jij niet hebt veroorzaakt? Heel simpel, jij bent degene die met het probleem zit. Als jij een fijn leven wilt hebben, dan zul je het uit de weg moeten ruimen want er is niemand die het voor je komt doen.

Dus je neemt verantwoordelijkheid. Het is een rotstreek dat je collega zijn belofte niet nakomt waardoor jij in de problemen komt. Ja, dat kost je extra werk. Je weet ook meteen op wie je kunt bouwen. Je collega neemt zijn verantwoordelijkheid niet, en jij neemt je verantwoordelijkheid wel. Dat maakt jouw kansen op succes dus vele malen groter.

Waarom zou de jonge generatie moeten opdraaien voor de problemen die de oude generatie heeft veroorzaakt? Simpel, ze kunnen blijven wijzen, maar daarmee lossen ze problemen als het broeikaseffect niet op. Als het jouw probleem is geworden, onderneem dan actie om dat probleem op te lossen. Je doet het voor jezelf. En niemand komt het voor je doen.

Onderneem actie, ook als het niet jouw schuld is

Kortom, neem altijd je verantwoordelijkheid, zelfs als het in eerste instantie niet jouw verantwoordelijkheid lijkt. Dat wil niet zeggen dat je een soort slaafje wordt waar iedereen overheen loopt. Het is niet effectief om je constant bezig te houden met het oplossen van andermans problemen. Richt je op het oplossen van je eigen problemen, zelfs al zijn ze duidelijk veroorzaakt door een ander.

Wanneer je de verantwoordelijkheid rustig naar je toe trekt wordt je leven makkelijker, duidelijker en bovendien een stuk positiever. Je leert snel genoeg hoe je problemen veroorzaakt door anderen kunt minimaliseren, en je zult behoorlijk snel succesvoller worden.

Meer tips om verantwoordelijkheid te nemen

De onderstaande boeken helpen je assertiever te worden, grenzen te stellen, verantwoordelijkheid te nemen en je problemen stap voor stap aan te pakken. Lees ook dit eBoek met tips voor meer geluk en succes.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test