Het grote minpunt is de grote kracht

Veel doorgewinterde computergebruikers hebben een hekel aan een specifiek aspect van de iPad: je kunt maar één app tegelijkertijd gebruiken! Een normale computer kan gemakkelijk meerdere programma’s tegelijkertijd draaien, zodat jij meerdere dingen ‘tegelijk’ kunt doen. Dit noemen we multitasking.

Ja, multitasking klinkt erg productief. Maar dat wat productief is, is niet per definitie effectief.

Sterker nog: multitasking is een illusie. Je kunt geen twee dingen tegelijkertijd doen. Je kunt je aandacht grofweg maar op één taak per keer richten. Wanneer je ‘multitaskt’ verplaats je dus je aandacht snel van de ene naar de andere taak. Ja, veel mensen kunnen tegelijkertijd telefoneren, het bureau opruimen, inkomende mails checken, hun Facebook timeline scannen en op een paar ‘likes’ klikken. Leuk.

Niet veel mensen kunnen tegelijkertijd een boek schrijven en een kwalitatief gesprek voeren, een presentatie geven en een mailtje beantwoorden, telefoneren en veilig autorijden (veel mensen proberen het, meestal met weinig succes) of het journaal kijken terwijl en tegelijkertijd de dag doornemen.

Focus voor meer kwaliteit

Op een iPad kun je maar één app tegelijkertijd in beeld hebben. Dat is soms irritant, maar ook rustgevend. Wanneer je een mailtje beantwoordt dan word je niet afgeleid van je werk. Wanneer je een blogpost schrijft dan is dat alles wat je kunt doen op het scherm. Je wordt gedwongen om te singletasken. Dat zorgt voor focus, en focus zorgt voor kwaliteit.

Het leven zit vol met ‘apps’. Je zoontje wil met je praten, op je telefoon wil een vriendin met je Whatsappen, jij probeert een artikel te lezen en ondertussen krijg je niets voor elkaar. Je zoontje is teleurgesteld, je vriendin wacht op een antwoord en jij hebt nog geen letter gelezen.

Wat zou er veranderen als jij je als een iPad zou gedragen?

  • Je zou in je hoofd de ‘artikel lezen’ app afsluiten, en de ‘zoon app’ openen. Je zoontje vult nu je gehele ‘scherm’.
  • Je kunt nu in alle rust luisteren naar je zoontje, oogcontact maken, hem het gevoel geven dat hij en zijn verhaal belangrijk voor je zijn. Door exclusief op hem te focussen creëer je een waardevol moment voor je zoontje en jezelf.
  • Vervolgens sluit je de ‘zoon app’ af en open je Whatsapp. Je geeft aandacht aan je vriendin, beantwoordt haar vraag, legt uit dat je weer verder gaat met je artikel.
  • Je opent je ‘artikel lezen’ app en leest het artikel met volle aandacht, zodat je de informatie goed in je op kunt nemen.

Je kunt maar één app tegelijk gebruiken

Ja, je kunt de hond uitlaten en je tegelijkertijd zorgen maken over je werk. Je draait dan twee ‘apps’ tegelijkertijd, en hierdoor raak je sneller uitgeput. Je kunt ook alleen de hond uitlaten en genieten van het moment. Je leeft dan als een iPad, met slechts één app die het gehele scherm vult. Hiermee verhoog je de kwaliteit van het moment en behoud je je energie.

Als het je doel is om productief te zijn (zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd) dan is proberen te multitasken een oplossing. Als je liever effectief bent (alleen dingen doen die belangrijk voor je zijn en deze dingen zo goed mogelijk doen) dan kun je beter leven als een iPad. Singletasken is effectiever, levert minder stress op en geeft je leven meer kwaliteit.

Stop met het verdelen van je aandacht. Bundel je aandacht op de dingen die er echt toe doen en merk hoe je leven leuker, waardevoller en rustiger wordt.

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test