Artikel opslaan

“Be pleasant until ten o’clock in the morning
and the rest of the day will take care of itself.”

Elbert Hubbard

Je dag lekker kalm beginnen

Begin je dag ongehaast en tevreden, en de rest van de dag verloopt een stuk soepeler. Dat wist je al. Maar je loopt steeds tegen deze situatie aan:

 1. Je wilt slapen, en liefst zo lang mogelijk.
 2. Je wilt op tijd arriveren op de plek waar je verwacht wordt. Of op tijd beginnen zodat je je plannen voor de dag kunt uitvoeren.

Als je kiest voor te lang slapen dan moet je haasten. Als je kiest voor te kort slapen dan voel je je moe. En als je je best doet om tijd te besparen in de ochtend kun je het beste van twee werelden combineren.

Dan komt er ineens tijd vrij om je dag bewust, tevreden en ongehaast te beginnen. Zodat je bijvoorbeeld tijd hebt om:

 • Even te mediteren.
 • Je lichaam te stretchen, wat yoga te doen of wat andere oefeningen.
 • Je dag te plannen.
 • In je dagboek schrijven.
 • Kalm en mindful te genieten van een kop koffie of thee.
 • Een wandeling te maken en de frisse ochtendlucht in te ademen.
 • Te beseffen hoe fijn het is om te leven, en je dankbaar en blij te voelen.

Klinkt heerlijk toch? Laten we eens kijken wat je kunt doen om tijd te besparen in de ochtend, zodat je je dag kunt beginnen op een manier waar je blij van wordt.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Gebruik minimalisme in je ochtendroutine

Welke dingen doe je allemaal in de ochtend, en welke daarvan zijn echt noodzakelijk om je dag kalm en tevreden te beginnen?

Tijd besparen begint niet bij dingen sneller doenhet begint bij dingen schrappen. Zoek eens uit welke dingen je niet kunt doen en tegelijkertijd de kwaliteit van je ochtend kunt bewaren (of verhogen).

Enkele voorbeelden:

 • Niet naar de tv kijken.
 • Niet de krant lezen.
 • Niet je smartphone openen en tijd doorbrengen op social media of in nieuws apps.
 • Niet alles proberen te regelen voor alle gezinsleden.
 • Niet alles perfect proberen te doen.
 • Niet lang douchen maar kort. Of niet douchen in de ochtend maar in de avond. En jezelf ’s ochtends even opfrissen met koud water.

Door dingen niet te doen kun je logischerwijs veel tijd besparen in de ochtend. Welke overbodige dingen kun jij schrappen?

2. Maak je ochtend iets magischer

Welke activiteiten zouden jouw ochtend magisch maken? Wanneer je meer ruimte hebt gemaakt in je ochtendroutine kun je er betere activiteiten aan toevoegen.

Misschien wil je ‘s ochtends geen tijd besteden aan social media, en kies je ervoor om even te mediteren. Of om helemaal in stilte te ontbijten, of juist met je favoriete muziek. Of om meer aandacht te geven aan je kinderen.

Maar maak het niet te druk – probeer niet alles in je ochtend te proppen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heel fijn om ’s ochtends even te mediteren of wat yoga te doen. Dat helpt me mijn dag vrolijk en positief te beginnen. Maar meer gekkigheid probeer ik er niet in te stoppen – anders moet ik me door mijn meditatie heen haasten. En dat is raar.

Welke activiteit zou jou helpen je dag ongehaast en tevreden te beginnen? Een kleine, bewuste activiteit kan je ochtend net iets meer magie geven.

3. Bereid je ochtend voor

Precies – waarom zou je je ochtendroutine helemaal in de ochtend moeten uitvoeren?

 • Zet het ontbijt klaar voor jezelf en gezinsleden. Zelf eet ik graag overnight-oats. Heel simpel: ik gooi havermout, plantaardige melk, gebroken lijnzaad en rood fruit uit de vriezer in een kom. Zet het in de koelkast, en de volgende dag is mijn ontbijt klaar.
 • Je kunt zelfs de koffie al klaarzetten. Zodat je in de ochtend alleen nog maar op het knopje hoeft te drukken (of je koffiepot programmeren natuurlijk).
 • Leg kleding klaar voor jezelf (en je kids). Dan kun je je lijf er zo in hijsen.
 • Pak alle tassen in. Zodat je iedereen zo weg kan lopen.
 • Maak alvast je lunch als dat nodig is. Je kunt lunchtrommels zelfs al voorbereiden. Smeer bevroren boterhammen en plaats het in de koelkast.
 • Bereid de ochtend van je kinderen voor. Ontbijt, broodtrommels, tassen inpakken, kleren klaarleggen, etc. Dat scheelt jou ook weer tijd.
 • Laad je gadgets op. Zodat je ’s ochtends op pad kunt met een volle smartphone.
 • Zet timers op je slimme verlichting zodat je ‘s ochtends direct wordt begroet door een verlichte woonkamer.
 • Plan je dag. Schrijf op welke 1-3 belangrijke dingen je morgen wilt bereiken. Dit geeft je dag structuur. En het geeft jou een gevoel van rust en controle.
 • Bereid je ochtend activiteiten voor. Leg bijvoorbeeld alvast je yoga mat op de grond of leg je dagboek klaar.
 • Douche ‘s avonds als dat voor jou werkt, scheelt weer in de ochtend.

Verplaats zaken simpelweg van je ochtendroutine naar je avondroutine. Zo kun je veel tijd besparen in de ochtend en kun je je dag lekker ongehaast beginnen.

Een gestructureerde avondroutine kan je bovendien helpen om de dag rustig af te sluiten. Omdat je taken verricht waar je (op een gegeven moment) niet meer bij na hoeft te denken.

4. Zet je wekker iets eerder en leg hem ver weg

Wil je tijd maken voor zinvolle activiteiten zoals plannen, mediteren, sporten, in je dagboek schrijven of lekker mindful voor je uit kijken? Zet je wekker dan iets eerder.

En niet alleen dat – leg je wekker aan de andere kant van de kamer. Zodat je je bed uit moet om hem uit te schakelen. Zodra je eenmaal verticaal bent is het makkelijker om je neiging tot snoozen te omzeilen.

Rek je uit, adem diep in, zet een glimlach op je gezicht en begin aan je dag.

Zelfs wanneer je maar tien minuten eerder opstaat (of niet twee keer snoozed) heb je ineens een heleboel extra tijd tot je beschikking. Die kun je mooi gebruiken voor die fijne activiteit die je helpt je dag goed te beginnen.

Heb je kinderen? Eerder wakker worden kan veel rust geven omdat je jezelf kunt opfrissen en daarna volledige aandacht aan hen kunt schenken.

Zelf zet ik de wekker een halfuur voordat de kids wakker worden zodat ik kan mediteren.

5. Vermijd haast – beweeg je kalm en bewust

Maak er een punt van om je niet te haasten. Geen stress in de ochtend. Alleen kalmte. Merk het op als je haast voelt opborrelen, als je sneller wilt gaan bewegen.

Adem even diep in en uit. En breng jezelf terug naar kalmte.

Als het goed is heb je geen reden om te haasten. Heb je te maken met files of het OV? Check dan vroeg in de ochtend of er vertragingen zijn of dat er een drukke spits wordt voorspeld. Zo op tijd bijsturen zodat je niet hoeft te haasten.

Al snel zul je merken hoe fijn en waardevol het is om je ochtenden in kalmte te beginnen. Die kalmte sijpelt door in je hele (werk)dag.

6. Ontwikkel systemen voor meer efficiëntie

Checklists en systemen zijn je beste vriend. Ze helpen je onwijs veel tijd besparen in de ochtend.

Bijvoorbeeld:

 • Je ontbijt elke ochtend met overnight oats en stroomlijnt de bereiding door een slim ‘systeem’ te maken. Je zet de kommetjes naast de pot met havermout. Daarnaast zet je de potten met je favoriete toppings. Je werkt van links naar rechts (pak kom, vul met havermout, vul aan met toppings), loop naar de vriezer voor fruit, open de koelkast voor plantaardige melk. Schenk in en plaats de kom in de koelkast. Je ontbijt is klaar (én onwijs gezond) zonder dat je na hoeft te denken.
 • Je maakt een simpele checklist voor alle dingen die je in de avond wilt regelen om je ochtend zo kalm mogelijk te maken (zie tip 3). Je hangt deze checklist zichtbaar op. Je verfijnt de lijst op basis van je ervaringen. En na een tijdje doe je de stappen automatisch en heb je de checklist niet eens meer nodig.
 • Je bereidt lunchporties in bulk. Je maakt extra veel avondeten of kookt een enorme pan soep. Verdeel het in lunchporties en schuif het in de vriezer. Ontdooi ‘s avonds een portie in de koelkast en gooi hem ‘s ochtends in je tas. Klaar!
 • Je selecteert een paar standaard outfits voor je werkdagen, die je rouleert op vaste dagen. Zodat je nooit hoeft na te denken wat je aan doet.
 • Je gebruikt een zandloper in de badkamer zodat je minder lang douchet in de ochtend.
 • Je maakt een ochtendroutine checklist en hangt deze zichtbaar op. Zo kun je heerlijk rustig door het lijstje werken zonder dat je iets kunt vergeten. Dat geeft een rustig gevoel én het maakt je ochtenden efficiënter en kwalitatiever.

Slimme systemen en checklists helpen je dingen sneller en efficiënter te doen, zonder dat je je er gehaast door gaat voelen. Simpelweg omdat je je brein helemaal niet hoeft te gebruiken. Je weet zeker dat je niets vergeet. En je voldoet moeiteloos aan je eigen kwaliteitsstandaarden.

7. Geniet bewust van de kleine dingen

Geniet van je ochtend. Raas er niet doorheen alsof het enkel een serie taken is die je moet afvinken. Geniet er bewust van.

Bewust genieten gaat makkelijker wanneer je niet gehaast bent. Geniet van je ontbijt, van de rust, van je gezin, van je koffie of simpelweg van het moment.

Besef dat iedere nieuwe dag niet vanzelfsprekend is. Het is bijzonder dat je leeft. En ook deze ochtend is je leven. Het is niet nodig om je er doorheen te haasten. Dit is namelijk wat je leven is.

Dus beleef het.

Begin je ochtend kalm en tevreden

Door tijd te besparen in de ochtend maak je ruimte voor een betere start van je dag.

Leden van het Broednest hebben toegang tot een exclusieve Bundel die je stap voor stap helpt een magische ochtendroutine vorm te geven.

En we hebben op dit moment een tijdelijke aanbieding – dus wacht niet te lang!

Dat klinkt interessant!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test