Zuinig leven is leuker dan het klinkt

Ik leef vrij zuinig. Ik ben altijd op zoek naar manieren om meer plezier en geluk te ervaren voor minder geld. Omdat ik gek ben op efficiëntie, en omdat ik geld beschouw als een middel, niet als doel.

Geld is voor mij een krachtig gereedschap om een vrijer en leuker leven op te bouwen. En ik besef me heel sterk dat elke euro die ik niet uitgeef me opties biedt. En dus vrijheid.

Als je gek bent op shoppen en spenderen dan klinkt zuinig leven misschien als een offer. Maar zuinig leven heeft meer voordelen dan je zou denken.

1. Je wordt minder materialistisch

Materialisme maakt je chronisch onrustig. Aan de ene kant omdat je nooit tevreden kunt zijn met wat je al hebt. En aan de andere kant omdat je eindeloos moet blijven ploegen op de werkvloer om het geld te verdienen dat je nodig hebt voor al die mooie glimmende spullen.

Materialisme doet je geloven dat geluk altijd nét om de hoek ligt. ”Als ik de nieuwste iPhone heb zal ik eindelijk tevreden kunnen zijn!” Een gedachte die verdacht veel lijkt op de ”Als ik de Nokia 3310 heb zal ik eindelijk gelukkig zijn!” uit 2001.

Het punt is: meer overbodige spullen maken je niet gelukkiger. En de constante drang naar nieuwe spullen maakt je zelfs actief ongelukkig. Omdat je nooit helemaal tevreden kunt zijn.

Zuinig leven helpt je deze cyclus te doorbreken. Je begint te beseffen dat al die nieuwe spullen je niet gelukkiger maken, je van je vrijheid beroven én ook nog eens onwijs duur zijn.

2. Je hebt steeds minder lasten op je schouders

Laatst vroeg een bezoeker mij wat te doen met het vrijgekomen geld nadat ze was gestopt met roken.

Moest ze het gebruiken om te sparen, of om een schuld af te lossen? Ze vroeg dit, omdat het aflossen van haar schulden voelde alsof ze zichzelf ‘straft’. Omdat ze liever leuke dingen zou doen met het geld.

Ik snap waar het vandaag komt. Maar uiteindelijk is het altijd beter om te gaan voor vrijheid. Minder schulden is minder lasten, zowel in rente als op je schouders.

Als je zuinig leeft dan gaan je lasten omlaag. Zowel je vaste terugkerende lasten als je alledaagse uitgaven. En dat haalt een enorme last van je schouders:

 • Je hebt steeds minder geld nodig om rond te komen. Wat dus betekent dat je financiële situatie stabieler wordt.
 • Het zorgt voor minder gedoe en administratie. Hoe minder uitgaven en abonnementen, des te minder papierwerk.
 • Het zorgt permanent voor minder geldzorgen.
 • Het brengt je simpelweg rust in je hoofd. Je hoeft minder te shoppen, vergelijken, struinen en verlangen.

Zuinig leven maakt je leven lichter, compacter en minimalistischer. Lekker luchtig.

3. Je bouwt een vrijheidsbuffer op

Als je je schulden hebt afgelost kun je het geld dat je overhoudt sparen voor nog meer rust in je hoofd. En omdat je zuinig leeft spaar je sneller dan ooit.

Zelf kwam ik al vroeg in mijn volwassen leven tot de volgende conclusie: ”Ik haal meer geluk uit mijn euro als ik hem spaar, dan wanneer ik hem uitgeef aan leuke gadgets.”

Hoe dat kan? Simpel: een goed gevulde spaarrekening geeft een vrij gevoel. Het wordt een vrijheidsbuffer.

 • Als er iets gebeurt met je baan of je bedrijf dan heb je genoeg geld om een paar maanden vooruit te kunnen.
 • Als er iets kapot gaat dan heb je geld om het te repareren of vervangen.
 • Omdat je genoeg geld hebt, kun je bepaalde verzekeringen opzeggen of verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld het eigen risico op je zorgverzekering verhogen en zo besparen op je maandpremie.
 • Je hebt het comfortabele idee dat je allerlei dingen zou kunnen kopen, maar dat je er bewust voor kiest om het niet te kopen.

Je voelt je gewoon vrijer. Als ik vrienden in Azië wil bezoeken, dan kan ik gewoon een ticket kopen en gaan met die banaan.

Amerikanen noemen het ook wel fuck you money. Omdat een vrijheidsbuffer je de vrijheid geeft om je baas de deur te wijzen, in plaats van andersom.

Veel leuker dan een nieuwe iPhone.

4. Je kunt minder werken

De meeste mensen geven alles uit wat ze verdienen, met uitzondering van een paar euro die opzij wordt gezet voor de vakantie.

Als je zuinig leeft leef je bewust beneden je stand. En dat betekent dus dat je minder geld hebt om rond te komen. En dus dat je de vrijheid hebt om minder te werken of lager betaald werk te doen als je dat wilt.

Stel dat je hoog opgeleid bent, en er ook naar wordt betaald. Je werkt elke dag met je hoofd, maar je merkt dat je eigenlijk veel gelukkiger bent als je met je handen werkt. Je zou dolgraag als barista werken, maar dan zou je de helft van je salaris moeten inleveren.

Voor de meeste mensen is dit geen optie, omdat ze gewend zijn aan een uitgavenpatroon dat past bij een hoog inkomen.

Maar als je zuinig leeft kun je naar hartelust wisselen van baan. Omdat je zo weinig geld nodig hebt om je levensstijl te onderhouden, ben je vrijer om je hart te volgen.

5. Je verbindt meer met het ‘echte’ leven

Je optimaliseert voor geluk, niet voor rijkdom of hippe spullen. En de grap is dat je al snel tot de conclusie komt dat zuinig leven je helpt verbinden met het ‘echte’ leven.

Wat ik hiermee bedoel?

 • Lunchen op een terrasje is duur. Picnicken in je lokale natuurgebied is super goedkoop.
 • Sportklasjes volgen is duur. Hardlopen door het park is gratis.
 • Shoppen met een vriendin is duur. Wandelen met diezelfde vriendin is gratis.
 • Eten bestellen is duur. De tijd nemen om mindful te koken is goedkoper én gezonder.
 • Een hip restaurant is duur. Een paar vrienden uitnodigen en gezellig samen koken en eten is goedkoop.
 • Met je kinderen naar een overdekte speeltuin is duur. Spelen in het bos is goedkoop.

Zuinig leven zet je op het spoor van authentieke ervaringen. Je stapt uit de wereld van geproduceerde ervaringen en geniet van de mooie eenvoudige dingen in het leven.

Zulke ervaringen brengen je vaak meer voldoening en plezier, helpen je relaties te versterken en besparen bakken met geld.

6. Je kunt eerder stoppen met werken

Ja. Waarom zou je blijven werken voor geld als je er binnen 10 jaar vanaf kunt zijn door zuinig te leven? Zo werkt het grofweg:

 • Je verdient meer geld dan je gebruikt.
 • Je leeft lekker zuinig en optimaliseert voor geluk. Waardoor je prima tevreden bent met je zuinige levensstijl.
 • Je vermenigvuldigt je jaarlijkse uitgaven met 30. Dit is je spaardoel. Bijvoorbeeld: €20.000 x 30 = € 600.000. Het is een hoog bedrag, maar je kunt de tijd nemen om het bij elkaar te sparen.
 • Je belegt het geld dat je overhoudt in indexfondsen, en blijft maandelijks bijkopen tot je je spaardoel hebt bereikt.
 • Vervolgens neem je elk jaar 3% van je vermogen op. Bijvoorbeeld: 3% van € 600.000 = € 20.000. Van dit bedrag kun je de rest van je leven rondkomen.

Hoe eerder je je spaardoel bij elkaar hebt, des te eerder je kunt stoppen met werken. Wil je hier meer over leren? Lees dan:

Online cursus voor simpeler leven

Hoe simpeler je leeft, des te vrijer je wordt. Wil je leren hoe je je leven stap voor stap simpeler maakt zodat je rustiger kunt leven en je hart kunt volgen?

In mijn online cursus voor minimalisme & simpel leven lopen we samen door al je levensgebieden om ze te optimaliseren voor geluk.

Lees meer over deze minimalisme cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test