Artikel opslaan

Stop met graven en ga aan de slag

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn meerdere manieren om een ei te bakken en er zijn (helaas) talloze manieren om je nieuwe smartphone kapot te maken. Er zijn vrijwel altijd talloze effectieve wegen om een doel te bereiken.

Als we in de knoop zitten met bepaalde gevoelens, dan pakken we dit probleem vaak aan door erover te denken, praten en schrijven. We willen ons interne probleem oplossen van binnenuit. Toch lukt dat niet altijd. Hoe los je depressieve gevoelens op terwijl je je neerslachtig voelt? Hoe vecht je tegen een burn-out met een brein dat hyperactief is? Hoe verminder je liefdesverdriet terwijl je aan niets anders kunt denken dan die verloren liefde?

Precies, niet. Zodra het even minder gaat, wordt het steeds moeilijker om van binnenuit te veranderen. Simpelweg omdat je de wilskracht, de heldere blik en het vermogen tot relativeren kwijt raakt. Ja, je kunt je laten helpen door anderen. Maar hulp is niet altijd beschikbaar of praktisch.

Dus wat kun je doen? Een slimme manier om jezelf snel beter te voelen is door je leven te verbeteren van buitenaf.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Van buiten naar binnen werken: de voordelen

Oké, dus we werken van buiten naar binnen. Bottom-up in plaats van het traditionele top-down. We beginnen daar waar het makkelijk is, en zetten zo een domino-effect in gang. Een kettingreactie van goede gevoelens.

Wat zijn de voordelen van deze aanpak?

 • Het is makkelijker.
 • Het geeft je direct een goed gevoel.
 • Het geeft je een fijne fundering voor verdere ontwikkeling.
 • Het maakt alles lichter omdat er direct problemen verdwijnen.
 • Het lost het diepere probleem vaak direct op.
 • Het geeft je een gevoel van succes en controle.
 • Je kunt het doen zonder hulp.
 • Het maakt je in het geheel veerkrachtiger.

Super. We gaan het probleem oplossen zónder direct aan het probleem te werken. Laten we eens kijken hoe dit in zijn werk gaat.

1. Breng je leven op orde

Het is zo makkelijk de invloed van je leefomgeving te onderschatten. Het is moeilijk om in balans te zijn als je huis een chaos is, als je talloze achterstallige taken hebt liggen, als je achterloopt met betalingen, als je tientallen kleine probleempjes hebt.

Het is makkelijk om al die dingen opzij te schuiven, en net te doen alsof je problemen los staan van deze chaos. Maar dat staan ze nooit. Je leven is een integraal geheel. Als jij elke dag in bed stapt tussen een stapel puinzooi, als je leeft in een wereld vol met onbeantwoorde emails en dertig geopende tabjes op je computer, als je constant denkt aan al die kleine taakjes die je maar voor je uit blijft … tja, dan verlaag je de kwaliteit van je leven.

Je verlaagt je vermogen om gelukkig te zijn. Simpelweg omdat je de controle over je leven kwijt bent. En chaos kan allerlei problemen veroorzaken. Van overspannenheid tot angststoornissen. Van geldproblemen tot relatieproblemen. Wanneer je je best doet om je leven op orde te brengen dan zul je merken dat allerlei andere problemen kleiner worden. Je haalt een last van je schouders, en dat geeft je de kracht om andere zaken aan te pakken.

 • Ruim je huis op. Is je huis een chaos? Neem dan afscheid van een heleboel spullen.
 • Is je huis nog niet af? Ga dan klussen.
 • Begin aan kleine klusjes, en maak ze af. Op het moment dat je iets afmaakt zal het je voor altijd met rust laten. Zolang je het uit luiheid half afmaakt zal het je blijven achtervolgen. Dat kost je uiteindelijk méér energie. Dus kies voor de makkelijke weg: maak het af.
 • Versimpel je leefomgeving. Versimpel je bureaublad op de computer, de apps op je telefoon, de zooi op je bureau, de inhoud van je tas, je kledingkast, de troep in je badkamerkastje, de tijdschriftenverzameling uit 1999. Alles. Vraag jezelf af: “Is dit essentieel voor het leven dat ik voor ogen heb?” (hint: nee, dat is het niet). Zo niet, doe het weg.
 • Zoek uit welke verplichtingen je momenteel allemaal op je bord hebt. Schrijf alles op, en zet er vervolgens strepen door. Schrap verplichtingen. Schrap taken, projecten, initiatieven en vage plannen. Doe minder maar doe waardevolle dingen. Dingen die je nuttig en leuk vindt.
 • Breng je administratie op orde. Geldzaken zijn belangrijk. Net als belastingen en verzekeringen. Zoek uit waar je geld heen gaat. Schrap in de uitgaven, kijk of je recht hebt op teruggaven, stap over naar goedkopere aanbieders, zorg voor overzicht, betaal leningen af en grijp de controle terug.

Voel hoe lekker het is om te leven met minder zooi. Minder onnodige dingen en een paar waardevolle dingen die passen bij het leven dat je nastreeft. Precies, dat voelt fijn! Tijd om door te gaan!

2. Zorg voor een basis van kalmte

Ruimte in je leven, check! Nu is het tijd voor ruimte in je geest. Tijd om je innerlijke kalmte te trainen. Dit doe je door regelmatig een paar minuten stil te zijn, je helemaal te ontspannen en je te richten op je lichaam.

Door dit dagelijks te doen zul je merken dat je hoofd stiller wordt, dat het makkelijker wordt om te focussen en dat je minder zult piekeren. Bovendien lukt het je om afstand te nemen van je problemen. Je ziet je problemen meer als gebeurtenissen die je overkomen dan als dingen die je ongelukkig maken.

Hoe je hiermee begint? Simpel, ga ontspannen zitten, sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Ja, er zullen gedachten door je hoofd vliegen. Dat is niet erg. Ontspan, voel je ademhaling, voel hoe je lichaam contact maakt met de grond of de stoel. Als je wegdrijft in gedachten, breng jezelf dan rustig terug naar je lichaam.

Doe dit twee keer per dag een paar minuten (begin bij drie minuten), en merk hoe het leven op allerlei onverwachte manieren eenvoudiger en leuker wordt. Niet moeilijk, makkelijk te doen en een geweldig resultaat.

3. Verhoog je gezondheid

Wist je dat je je risico op burn-out en depressie met wel 50% vermindert als je regelmatig beweegt? Hardlopen is bijvoorbeeld een geweldige manier om beter in je vel te komen. Ja, het kost even moeite om de deur uit te gaan, maar zodra je de moeite neemt zul je je binnen enkele dagen echt beter gaan voelen.

Dat geldt ook voor gezonde voeding. Suiker, vet en onnatuurlijke toevoegingen maken je duf, neerslachtig, futloos en geconstipeerd. Niet goed dus. Stap over op gezonde voeding die je lichaam daadwerkelijk voedt. Al die geweldige voedingsstoffen in groenten, vruchten, noten, zaden, goed vlees, zuivere vis, groene thee enz. zullen je lekker oplappen!

Het is makkelijker om gelukkig te zijn in een gezond en fit lichaam. Zodra je gezonder gaat leven merk je ineens dat allerlei vage klachten (vreemde eczeem, darmklachten, vage hoofdpijnen, rugpijn en ga zo maar door) langzaam verdwijnen. Nee, je hebt geen garanties, maar je vergroot wel de kans dat je jezelf kunt verlossen van vruchteloze doktersbezoeken, vage zalfjes en onnodige medicijnen.

O ja, en voor al die mensen die ontzettend gezond eten, veel sporten en tegelijkertijd ontzettend veel stress ervaren: stress maakt je langzaam dood. Beter chocola dan stress.

Dus?

 • Weg met stress. Weg ermee. Stress maakt je dood, op een langzame en onaangename manier.
 • Eet gezond. Eet veel meer groente en veel minder kant-en-klaar rotzooi.
 • Beweeg regelmatig. Laat je hart een paar dagen per week echt even een halfuurtje werken. Lekker sporten is als een meditatie voor je lichaam.
 • Merk hoe een heleboel gekkigheid verdwijnt uit je leven.

Een gezond lichaam is een gezonde fundering voor een gelukkig leven. Is je gezondheid nu niet bepaald optimaal? Dan heb je in dit gebied veel te winnen. En ja, ik heb over dit onderwerp toevallig een praktische online cursus geschreven – blei lijf. Aan de slag dus!

Activeer die opwaartse spiraal van buitenaf

De meeste problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je je leven meer in balans brengt. Je voelt je fijn, je hebt de boel onder controle en je kunt aan de slag met een aantal praktische stappen.

Je nieuwe, verstevigde fundering maakt je weerbaar voor allerlei toestanden. Van emotionele tegenslagen tot financiële tegenwind. Je kunt het allemaal aan.

Dus voel je je gevangen in een emotionele cul de sac? Werk van buiten naar binnen en boek supersnel resultaat.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test