Accepteer je problemen

Je kunt je best doen om te leven met minder problemen, maar problemen blijven onderdeel van je leven.

Zodra iets je niet bevalt heb je twee keuzes, je verandert de situatie of je accepteert de situatie. Deze inzichten inspireren je het tweede te doen.

1. Je problemen zijn gewoon resultaten

Je problemen zijn geen problemen. Het zijn ongewenste resultaten, ongewenste ervaringen. Iets is niet impliciet goed of slecht, het krijgt pas een betekenis zodra jij die eraan toekent.

Je problemen zijn niets anders dan een verzameling van betekenisloze gebeurtenissen. Probeer ze meer op die manier te benaderen. Als je schulden hebt is dat slechts een feit – een resultaat van de manier waarop je met je geld bent omgegaan. Jij bestempelt dat als onwenselijk, en op die manier ontstaat er een probleem.

Je kunt zoveel problemen maken als je wilt. Misschien heb je een hekel aan rood, en sta je in een kamer met rode stoelen – voor je het weet heb je een probleem gecreëerd.

2. Problemen zijn zo groot als je ze zelf maakt

De één zit de hele dag te balen omdat ze twintig mensen moet ontslaan. De ander zit de hele dag te balen omdat ze met een kinderwagen het OV in moet tijdens de spits.

Problemen zijn relatief, en het is slim om je problemen dus altijd te relativeren. Hoe groot is je probleem nu echt? Waarom maak je je eigenlijk zo druk?

3. Problemen bestaan alleen in je hoofd

Als het leven gewoon een opeenhoping van gebeurtenissen is die noch goed noch slecht zijn, dan zijn je problemen slechts een bedenksel in je hoofd.

Jij maakt je eigen problemen, je maakt ze in je hoofd. Er zijn mensen die geen probleem zien in de dingen waar jij je druk om maakt. En er zijn mensen die zich nog veel drukker maken.

Jij hebt zelf de mogelijkheid om de problemen die je jezelf aanpraat ook weer uit je hoofd te praten. Maak je leven niet onnodig moeilijk.

4. Problemen zijn uitdagingen die je kunt oplossen

Het is een cliché, maar wie problemen kan zien als uitdagingen is al een heel stuk op weg naar het vinden van een oplossing.

Door problemen als uitdaging te benaderen kun je positief te werk gaan. Ga er vanuit dat ieder probleem een oplossing heeft, en dat je die alleen nog maar hoeft te vinden.

Op die manier kun je ineens een stuk beter leven met je probleem, het is namelijk je eigen keuze wanneer en hoe je dit probleem uit je leven gooit!

5. Je hoeft niet persé probleemloos te zijn

Ieder mens heeft problemen, omdat ieder mens bepaalde aspecten van het leven niet kan accepteren. Het is een deel van het leven. Accepteer simpelweg dat je op dit moment niet probleemloos bent. Problemen zijn niet erg, ze mogen bestaan, en jij mag ze ervaren.

6. Je problemen maken je tot wie jij bent

Stel je eens voor dat je nooit problemen zou hebben ervaren, zou jij dan de geweldige persoon zijn die je nu bent?

Problemen helpen je groeien, ze helpen je karakter te vormen en ervaring op te doen in deze wereld. Problemen zetten ontwikkeling en vooruitgang op de agenda, zelfs als je daar even geen zin in hebt.

Problemen duwen je vooruit als je stilstaat, ze houden je een spiegel voor. Wees dus niet bang voor je problemen, wees er blij mee. Laat ze lekker voor wat ze zijn, accepteer ze, dan hoef je je er niet meer zo druk over te maken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test