Genieten van de verscheidenheid

Is het irritant dat veel mensen anders dan jij tegen de wereld aankijken, of is het juist verrijkend? Zou jij je echt beter voelen als iedereen zich zou gedragen zoals jij, of zoals jij zou willen?

Het is makkelijk om toe te geven aan de drang om mensen te veranderen. Veel moeilijker is het om juist te genieten van de natuurlijke verscheidenheid tussen mensen. Want hoe kun je genieten van mensen die precies het tegenovergestelde denken en doen als jij?

Stop met oordelen

In de eerste plaats is het belangrijk dat je jezelf openstelt voor andere denkbeelden. Niet ieder mens denkt zoals jij. Sterker nog, de meeste mensen denken niet zoals jij. Ze kijken anders tegen de wereld aan, en zullen daarom andere prioriteiten stellen en hun leven anders vormgeven.

Laat de gedachte varen dat jouw manier de goede manier is. Goed en slecht zijn namelijk bedenksels. Gevaarlijke bedenksels. Want zodra jij denkt dat jij het goede doet terwijl je denkt dat een ander het verkeerde doet, voel je je beter dan die ander. En wanneer je je beter voelt kun je anderen nooit in hun waarde laten.

Het is niet impliciet slecht dat je collega (in jouw ogen) lui is, het is niet impliciet goed dat je partner zo’n harde werker is. Stop met oordelen en leer je eigen stempels herkennen. Mensen zijn allemaal verschillend, en dat is mooi. Oordeel niet, observeer.

Leer mensen beter begrijpen

Wanneer je iedereen in zijn waarde wilt laten dan houd je je niet bezig met mensen veranderen. Je houdt je bezig met mensen begrijpen. Want zodra je begrijpt waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen dan kun je niet meer oordelen.

Zodra je de ander begrijpt kun je je volledig verplaatsen in zijn of haar wereldbeeld. Dan bevind je je in een gebied waar goed en slecht op de proef worden gesteld.

Wanneer je iets begrijpt dan is je leven verrijkt. Je hebt een nieuwe gedachte, een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan je leven. Je kunt vanaf nu ook op die manier naar de wereld kijken.

Begrip komt tot stand door mensen te observeren, door zonder te oordelen te genieten van wie iemand is en wat diegene doet. Begrip komt ook tot stand door nieuwsgierig te zijn, door vragen te stellen en altijd je best te doen om anderen te begrijpen.

Iedereen mag zijn zoals hij is

Mensen laten zijn wie ze zijn is een vorm van acceptatie. Je accepteert de mensen om je heen zoals ze zijn, met al hun mooie kanten, met al hun ‘gebreken’.

Dat wat jij goed vindt is niet per definitie goed. Dus wie ben jij om te bepalen wat iemand wel of niet mag zijn en doen? Iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn, en door dit te accepteren hoef je niemand meer te veranderen. Je hoeft alleen maar te genieten van de diversiteit.

Betekent dat dan dat je nooit meer kritiek op iemand kan hebben? Nee. Als jouw mening botst met een ander kun je daar gewoon over praten. Zolang je maar inziet dat jouw mening niet beter is dan de mening van de ander. Dat jouw manier niet persé de juiste is, maar slechts jouw voorkeur heeft. En zolang je je best doen om te begrijpen hoe het mogelijk is dat die persoon tegenover je zo anders tegen de wereld aankijkt.

Meer tips om beter met mensen om te gaan

De onderstaande boeken helpen je om te gaan met moeilijke mensen, en je in alle situaties meer open en vriendelijk op te stellen tegenover andere mensen. Ook kan deze eCursus je helpen je relaties met de mensen om je heen sterk te verbeteren.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test