“Simplicity is not the absence of clutter,
that’s a consequence of simplicity.”

Jonathan Ive

Het lijkt nooit op te houden

Ik ben gek op organiseren. En ik ben er ook goed in. Althans – dat vind ik zelf. Spullen van hun plek halen en bedenken hoe ik het praktischer kan inrichten. Alles lekker gestroomlijnd in speciale bakjes voor specifieke categorieën – liefst met labels. Want iedereen is gek op labels.

Organiseren is een heerlijk control-freak karweitje. Als ik klaar bent met opruimen dan staat alles netjes op zijn plek, en is de wereld even perfect.

En dan, het leven. Haast, kabeltje nodig, ik gris het uit het speciaal toegewezen ‘kabels-allerlei’ bakje. En omdat ik zo druk bezig ben, blijk ik te lui om het kabeltje na gebruik terug in zijn bakje leggen.

En dat is het begin van het einde. Het ene luie moment stapelt op het andere, en voor ik het weet is het weer een rommel. En kan ik weer aan de slag met mijn opruim vaardigheden.

En met mijn labels.

Opruimen lijkt een eindeloze bezigheid. Wat zou het fijn zijn als je gewoon eenmalig kunt opruimen, en dan gewoon klaar kunt zijn.

Ik zal je wat zeggen: dat kan. En het is makkelijker dan je denkt.

De op kleur gesorteerde boekenkast

Mijn organisatietalent is een vaardigheid die ik steeds minder nodig heb. Sinds ik mijn leven ben gaan minimaliseren valt er namelijk steeds minder te organiseren.

Maar Billy kan er ook wat van. Hij heeft een paar jaar geleden de moeite genomen om onze boekenkast volledig op kleur te sorteren. Van mij hoefde het niet, omdat ik de bonte boekenplank juist gezellig vond. Maar hij zag het als een leuke uitdaging. Het kostte een avond – het was aardig sjouwen – maar het resultaat mocht er zijn.

En toen sloegen we aan het minimaliseren. De boeken verdwenen uit de woonkamer (opnieuw veel sjouwen). En via het tweedehands programma van Bol.com vonden mijn boeken één voor één hun weg uit ons huis richting nieuwe eigenaren.

Een steeds kleiner wordend stapeltje favoriete boeken was alles dat overbleef van mijn imposante boekenkast vol zelfhulp gerei.

En weet je wat zo mooi is? Als ik dit overgebleven stapeltje nu op kleur, onderwerp, titel, grootte of kledingmaat van de auteur zou willen sorteren dan kost me dat minder dan vijf minuten. Geen hele avond. Geen gesjouw.

En dat is dus het hele punt. Als je nooit meer wilt opruimen, zorg er dan voor dat er minder is om te organiseren.

Hoe minder onderdelen in het systeem, des te makkelijker het is om de boel op te ruimen en opgeruimd te houden.

Maak het steeds simpeler

Start niet met organiseren. Trek niet meteen je label printer uit de kast. Start met minimaliseren. Hoe minder er te organiseren valt, des te minder je hoeft te organiseren.

  • Vind je het lastig om je keukenspullen te organiseren? Verminder dan het aantal keukenspullen.
  • Wordt de lade met verzorgingsproducten altijd een zooi? Gooi dan de helft eruit.
  • Lukt het je niet om tien vriendschappen te onderhouden? Richt je dan op minder mensen zodat je de relaties echt betekenis kunt geven.
  • Word je gek van het systeemonderhoud van je gadgets? Werk dan met minder apparaten en besteed minder tijd aan updates, upgrades, notificaties, backups, bugs en opladen.
  • Ligt het hele huis vol met speelgoed? Selecteer dan samen met je kind zijn of haar favorieten die in één doos passen, en doneer de rest.
  • Word je gestrest van de hoeveelheid taken op je takenlijst? Probeer dan minder te doen. Schrap alles behalve de essentie.
  • Puilt je kruidenkastje uit? Selecteer de paar kruiden die je dagelijks of wekelijks gebruikt, en dump de rest.
  • Word je moe van de stortvloed aan informatie op social media? Ontvolg dan alles en iedereen, behalve de mensen en organisaties die je leven verrijken.

Een keukenkast met drie pannen blijft automatisch opgeruimd. Een kastje met negen pannen vraagt continu om aandacht. Een lege zolder is altijd opgeruimd. Een volle zolder blijft chaotisch, hoeveel zaterdagen je ook besteedt tussen de plastic opbergdozen.

Opruimen en organiseren lossen je probleem niet op. Hoe netjes je de dozen ook labelt. Het is een taak die terug blijft komen, keer op keer op keer. Pas als je stopt met organiseren en begint met minimaliseren kun je je leven voor altijd ontdoen van chaos en rommel.

Minder spullen. Minder onderdelen in het systeem. Zo houd je je leven echt altijd opgeruimd.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛