Je leven verrijken met een nieuwe gewoonte

Je gewoontes bepalen voor een groot gedeelte de kwaliteit van je leven. Heb je veel gewoontes ontwikkeld die je ondersteunen, dan is het makkelijk om gelukkig en in balans te blijven. Heb je echter veel gewoontes die je juist tegenwerken (de zogenaamde slechte gewoontes) dan is het erg moeilijk om goed in je vel te zitten.

Goede gewoontes, zoals regelmatig sporten, mediteren, gezond eten, overzicht bewaren, positief denken etc. helpen je vooruit. Ze helpen je gezond en gelukkig te blijven en stellen je in staat om te groeien als mens. Slechte gewoontes zoals roken, je leven laten veranderen in een chaos, beloftes breken, ongezond eten, niet sporten, doemdenken etc. belemmeren je op allerlei manieren.

Wil je een nieuwe gewoonte toevoegen aan je leven, of juist een slechte gewoonte omvormen naar een goede gewoonte? Het onderstaande stappenplan vormt hiervoor de basis:

  • Bepaal één gewoonte die je wilt vormen of veranderen
  • Laat je omgeving weten dat je deze gewoonte wilt vormen
  • Voer deze gewoonte iedere dag uit gedurende een maand

Hieronder hebben we enkele tips die je ondersteunen wanneer je aan de slag gaat met dit stappenplan.

1. Begin klein

Het is moeilijk om meerdere gewoontes tegelijkertijd te vormen. Het is niet onmogelijk (zoals meer sporten en jezelf aanleren om je plastic afval te recyclen), maar je verkleint je kans op succes wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Kies daarom het liefst één belangrijke gewoonte die je wilt veranderen.

2. Houd je vooruitgang bij

Het vormen van een gewoonte duurt normaal gesproken zo’n drie weken. Als jij drie weken lang elke dag buikspieroefeningen doet na het eten, zul je het na die tijd vrijwel automatisch doen.

Het is echter belangrijk dat je geen dagen overslaat, omdat de gewoonte op die manier niet wordt gevormd. Houd daarom je vooruitgang bij. Steeds als je je gewoonte hebt uitgevoerd vink je een dag af, totdat je een streng van minimaal 3 weken hebt opgebouwd. Heb je een dag overgeslagen? Begin dan weer helemaal opnieuw met tellen.

3. Ken je zwaktes

Weet wat je zwakke punten zijn en zoek er oplossingen voor. Wanneer je bijvoorbeeld gezonder wilt eten, maar in de supermarkt altijd verleid wordt door snoep en snacks, zorg dan dat je altijd met een (gezond) gevulde maag boodschappen doet. Of als je wilt stoppen met het voeren van pittige discussies op feestjes, plan dan een reminder in op je telefoon om je hier halverwege de avond nog even aan te herinneren.

4. Laat anderen je helpen

De steun van anderen kan een belangrijke drive zijn om door te zetten in moeilijke tijden. In de eerste plaats bieden de mensen om je heen een vorm van sociale controle. Als jij zegt dat je stopt met vlees eten doordeweeks dan kan je omgeving je hieraan houden. En aangezien jij niet wilt falen, doe je beter je best.

Daarnaast kunnen je vrienden en familieleden je stimuleren om de keuze te maken die jij het liefst wilt maken. Zo wordt die rundvleeskroket toch ineens een kaassouflé dankzij een por in je zij van je beste vriendin.

5. Geef jezelf een beloning

Het veranderen van gewoontes hoeft natuurlijk niet alleen maar te draaien om discipline en afzien. Maak het leuk voor jezelf. Heb je je gewoonte drie dagen uitgevoerd? Geef jezelf dan een beloning. En blijf dit doen, totdat je nieuwe gewoonte echt is gevormd.

Geef jezelf bijvoorbeeld een dagje in de spa cadeau wanneer je drie weken lang iedere dag minimaal 10 minuten hebt gemediteerd. Of ga in het weekend lekker uit eten na vijf dagen gezond sporten. Het leven is een feestje! Maak het dus leuk voor jezelf, niet vervelend!

Meer tips om goede gewoontes te vormen?

Wil je nieuwe goede gewoontes vormen, en afscheid nemen van slechte oude gewoontes? De onderstaande boeken helpen je je gewoontes te laten aansluiten bij je verlangens, en zo je leven in balans te brengen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test