Hoe een lange levensverwachting alles verandert
Ik geloof dat ik 120 kan worden. En veel mensen vinden dat gek. En het is ook gek, als je bekijkt waar we op dit moment staan. Mijn actuele levensverwachting is waarschijnlijk tussen de 80 en 90 jaar. Veel ouder dan dat zijn mensen tot nu toe gemiddeld niet geworden. Maar de wereld verandert snel, en de kans dat onze levensverwachting met sprongen zal toenemen is aanwezig.
Tegen de tijd dat ik 70 ben zijn we al aanbeland in 2057. Er zal dan veel veranderd zijn. Sterker nog, er zal waarschijnlijk meer veranderd zijn dan in de afgelopen 44 jaar. Ook de gezondheidszorg zal sprongen vooruit maken. Van het printen van organen tot het van binnenuit herstellen van het lichaam.
Ik geloof dat ik 120 kan worden. En er zijn mensen die dat gek vinden. Niet omdat het bijzonder hoog lijkt, maar omdat het laag lijkt. Er zijn onderzoekers die vinden dat het tijd is om ‘dood door veroudering’ te genezen. En ik denk dat het uiteindelijk zal lukken. Niet met een magische pil, maar met steeds effectievere behandelingen.
Maar, de dood hoort bij het leven!
Nog wel, ja. Net zoals martelen in Europa ooit bij het leven hoorde. En overlijden aan een simpele diarree, een longontsteking of een ontstoken wond. Net zoals videobanden ooit bij het leven hoorden.
Dood hoort bij het leven, totdat het niet meer bij het leven hoort. En ik denk dat langer leven een van de beste uitvindingen zal zijn voor de toekomst van onze samenlevening. Waarom?
- Er blijft meer kennis bewaard. Wanneer iemand overlijdt gaat er een schat aan informatie verloren. Hoe langer mensen leven, des te meer kennis we aan elkaar kunnen overdragen.
- Voorkomen dat mensen overlijden blijkt de beste (en meest humane) manier om bevolkingsgroei tegen te gaan.
- De maatschappij wordt wijzer. Oude mensen zijn doorgaans wijzer dan jonge mensen. Hoe ouder mensen worden, des te meer wijsheid er in de maatschappij te vinden is.
- De geschiedenis herhaalt zich minder (snel). Mensen leren van hun fouten. Als een leven meer dan een eeuw duurt, zullen economische bubbels, domme oorlogen en andere bekende fouten minder vaak voorkomen.
- We bekijken de wereld op de lange termijn. En dat zorgt voor een enorme verschuiving.
Stel je voor, politiek die zich richt op de lange termijn. Stel je voor, een energiebedrijf dat zich richt op de lange termijn. Stel je voor dat jij degene bent die de vervelende gevolgen van je daden zelf zal meemaken, in plaats van je kleinkinderen. Zou je dan anders handelen? Zou je er dan alles aan doen om vervuiling, uitbuiting en andere niet-duurzame situaties te stoppen? Voor de meeste mensen is het antwoord ‘ja’.
Wat zou er veranderen als jij wist dat je 120 zou worden?
1. Je zou beter omgaan met je lijf
Je lichaam geeft je leven. En als het nog zo lang mee moet gaan, dan ga je er automatisch beter voor zorgen. Minder of geen alcohol, niet roken (duh), veel groente eten, geen chemicaliën toevoegen, regelmatig bewegen, dagelijks mediteren, problemen voorkómen in plaats van laten oplossen door de dokter.
Je gezondheid krijgt simpelweg een hogere prioriteit. Hoe gezonder je bent (en blijft), des te groter de kans is dat je gezond oud wordt.
2. Je zou beter omgaan met de wereld
Het zijn niet langer je kleinkinderen die met de problemen van de toekomst te maken krijgen. Jij zult ermee te maken krijgen. En dat maakt een wereld van verschil. Het zet je aan om nú alles te doen om de toekomst zo mooi mogelijk te maken.
3. Je zou meer tijd nemen voor de belangrijke dingen
Als je 120 wordt, dan heb je veel tijd. Misschien wel 40 jaar meer tijd. En wie weet, is het tegen die tijd wel mogelijk om nóg ouder te worden.
Hoe zou jij je tijd anders indelen als je tijd genoeg had? Het neemt wat druk van de ketel. Je hebt minder haast omdat je leven simpelweg langer zal zijn. Dat geeft je meer tijd om aandacht te geven aan de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. Vrienden, familie, je kinderen. Natuur, ontspanning, genieten van kleine dingen.
En weetje, dit zijn precies de dingen die blijken bij te dragen aan het bereiken van een hoge leeftijd.
Word jij 120?
Het maakt niet uit. Al word je 70 of 170. Door te leven alsof je 120 zult worden, zul je betere keuzes maken over de toekomst. Je zult beter voor jezelf, de mensen om je heen en de wereld zorgen. En het is leuk om erover te filosoferen. Want de mogelijkheid is reëel.
Niemand weet wat de toekomst zal brengen. Maar we weten dat een langere levensduur zorgt voor een wijzere wereld. En dat is iets waar we allemaal op hopen. Wat denk jij? Word jij 120? En hoe zou je je anders gedragen als je wist dat je nog heel lang te leven had?
Reacties
Wonderlijke filosofie. Ik ga er uit dat ik hooguit ergens tussen de 70 en 80 eindig. Als ik gezond blijf en als Europese vrouw is dat redelijk gemiddeld. Maar zie ook oudere mensen met dementie of allerlei klachten die pijnlijk wachten op hun dood. In dat vooruitzicht klinkt 120 jaar ondragelijk lang. Maar als je leven op lichamelijk en geestelijk gebied beter onderhouden zou kunnen zijn. . En je echt 120 jaar zou kunnen worden zou dat zeker mijn beeld in invulling van dat leven beinvloeden. Leuk idee!
Ik moet er niet aan denken. Ik vind het een geruststellende gedachte dat ik ooit doodga. Nu liever nog niet, want ik wil nog zo veel dingen doen. Maar het lijkt me net als bij een goed boek, een teleurstelling dat het uit is, maar het geeft ook wel voldoening. En ik ben heel nieuwsgierig of er hierna nog wat komt.
Heel naïef misschien, maar ik geloof nog in liefde voor altijd. Nu is er al bijna niemand meer die het 50 jaar met elkaar uithoudt, zoals mijn opa en oma. Of zelfs 35 jaar, zoals mijn ouders. Wat dan als je 120 of ouder wordt?
Ik denk ook dat ik veel meer zou piekeren of ik wel een juiste beslissing neem als ik zou weten dat ik 40 jaar langer met de gevolgen zou moeten leven. Terwijl andere mensen misschien wel lakser zouden worden, omdat je ook 40 jaar langer de tijd hebt om dingen weer op te lossen.
Nee, laat mij maar doodgaan over een jaartje of 45. Dat zou ik al heel wat vinden.
Ik geloof dat ik 120 kan worden. Maar met bijna alle volgens auteur daaruit voortvloeiende zaken ben ik het niet eens.
Er blijft niet meer kennis bewaard, de kennis blijft slechts langer opgesloten in iemands hoofd. Niet het voorkomen van overlijden, maar juist massale sterfte zou de bevolkingsgroei tegen gaan lijkt me. De maatschappij wordt niet wijzer, de wijsheid blijft alleen langer besloten in iemands hoofd. Mensen gaan niet opeens van hun fouten leren doordat ze ouder worden, dus die gaat m.i. ook niet op. En wij gaan niet opeens anders tegen de wereld aankijken. We gaan waarschijnlijk zelfs niet beter om met ons lijf, onze tijd en de wereld.
Dus ja, ik geloof dat we 120 kunnen worden. So what?
Er wordt zo al vaak geleefd alsof het niet opkan, dus als 120 of ouder een realistischer levensverwachting wordt dan zal dit mensen denk ik juist niet aansporen om zorgvuldiger om te gaan met deze planeet.
Bovendien is het lang niet altijd zo dat oudere mensen wijzer zijn dan jongere generaties, er zijn er meer dan genoeg met een vastgeroest hersenpannetje en die starheid zou werken als een te sterke rem.
Het lijkt me dat dit zou zorgen voor een schrikbarende toename van frustraties, met alle gevolgen van dien.
Een hoge leeftijd betekent niet automatisch een hoge mate van wijsheid, daarvoor is het nodig te doorleven inplaats van door te leven.
Maar buiten dit soort feiten om: waarom zou het niet kunnen, als je ervan uitgaat dat je tussen de 70 en 80 jaar zult worden, dan zet je die verwachting in werking en dat zorgt er al voor dat de kans dat het zo zal lopen groter is omdat je jezelf dan in een hokje plaatst.
Opvoeding, gezondheidszorg en scholing zou veel meer gericht moeten zijn op het doorbreken van denkpatronen, zodat zelfstandig denken de hardnekkigheid van afhankelijkheid over kan nemen.
Daarmee zou macht veranderen in kracht en voorschriften die momenteel veel te zwaar op mensen drukken zouden veranderen in wederzijds respect.
Zolang dit niet het geval is zal de huidige levensverwachting in vele gevallen een verlossing betekenen, omdat afhankelijkheid en het gevoel murwgemaakt te zijn mensen niet doet verlangen naar meer.
Wie wil er meer verstikking? er zal een omschakeling moeten komen, zodat teveel mensen niet meer geleefd worden maar zelf aan bod komen.
Zo zit de maatschappij nu niet in elkaar, alles is doordrenkt met voorschriften/voorwaarden en dat veroorzaakt een trieste en diepe mentale moeheid.
Het is niet voor niets zo dat de wachtlijsten in geestelijke gezondheidszorg zo lang zijn.
Alleen als er een wezenlijke mentaliteitsverandering komt waardoor alle mensen echt aan bod komen zal het ‘eeuwige’ leven zin hebben en zullen veel meer mensen daar ook zin in hebben.
Klopt, de levensverwachting van mensen op verschillende plekken van de wereld worden steeds langer. Maar daarbij moet je ook kijken naar de risico’s van deze tijd, omdat elke generatie toch weer andere risico’s kent. Zoals het consumeren van suikers, het blootstellen aan draadloze frequenties (wifi), het drinken van alcohol etc. Ook omdat veel mensen fysiek en mentaal toch bijna hun hele leven moeten werken, lijkt het me niet zo vanzelfsprekend dat het in onze tijd makkelijk is om 120 te worden in gezonde staat. Daarnaast wordt de wereldbevolking steeds groter en moeten er geen tekorten komen aan voedsel en banen etc. Hopelijk duurt het nog even voordat ik doodga, al lijkt het me niet heel logisch om al te denken dat ik 120 kan worden. Al hoop ik natuurlijk van wel. ;)