Belangrijk: Ben je zwanger, onder behandeling, geef je borstvoeding, gebruik je medicijnen die je moet innemen met voeding, ben je jonger dan 21 of heb je geschiedenis met eetstoornissen? Sla deze techniek dan over of overleg met je arts. Vasten is op dit moment mogelijk niet geschikt voor jou.
Afvallen & gezonder worden met intermittent fasting
Wil je afvallen en gezonder leven? Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering!
In deze aflevering behandelen we 20 voordelen van intermittent fasting voor gezondheid én afvallen. We delen tips en bespreken veelvoorkomende valkuilen waar je op wilt letten. We hebben het over het belang van ‘schoon vasten’ en bespreken honger en hoe je ermee kunt omgaan. We behandelen ook vragen van luisteraars.
Het wordt dolle pret. Dus pak er een glas water bij en luister gezellig mee! 🎧
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
In deze aflevering
We doen een diepe duik in intermittent fasting voor gezondheid én afvallen. We bespreken voordelen, valkuilen, veelvoorkomende vormen van intermittent fasting. We gaan ook in op langer dan 24 uur vasten en bespreken een hoop persoonlijke anekdotes.
Voor alle tips en inzichten, luister de hele aflevering.
Hieronder vind je een samenvatting van de 20 voordelen die we bespreken:
- Intermittent fasting is te combineren met elk eetpatroon – het gaat niet om wát je eet maar om wanneer je eet.
- Hierdoor is het ook super flexibel, ook bijvoorbeeld als je op reis bent.
- Het verlaagt insuline resistentie.
- Je verbrandt makkelijker vet. Je lichaam komt in ketose na ca. 24 uur.
- Je gaat minder hunkeren naar suiker.
- Je hebt sowieso minder honger, het wordt makkelijker om minder te eten.
- Emotie eten wordt minder intens.
- Als je eet in minder tijd, wordt het makkelijker om goede keuzes te maken.
- Je zit sneller vol.
- Als je ’s avonds begint met vasten (na het avondeten) bespaar je meteen veel nutteloze calorieën.
- Je lichaam pleegt onderhoud (autofagie).
- Dit (samen met verminderde insuline resistentie) heeft mogelijk invloed op je levensduur.
- Hierdoor verlaag je risico op allerlei vervelende aandoeningen.
- Je verbetert de gezondheid van je gebit.
- Je traint jezelf mentaal, je wordt sterker.
- Je voelt je vrijer omdat je je minder afhankelijk voelt van je volgende maaltijd.
- Je bespaart tijd, schoonmaakwerk en geld.
- Je metabolisme versnelt en je spieren blijven behouden.
- Je kunt vasten wanneer je wilt, en het combineren zoals je wilt.
- Het is een geweldig hulpmiddel voor of na feestdagen, vakantie, een bbq, etc. Na tijden van overvloed even ‘uitrusten van eten’.
In de aflevering gaan we in op elk van deze voordelen en bespreken we ook nadelen van intermittent fasting.
Links die we bespreken
Dit zijn de boekentips en app die we noemen in de show:
- De obesitas code door Jason Fung
- Fast, feast, repeat door Gin Stephens
- The complete guide to fasting door Jason Fung
- Delay, don’t deny door Gin Stephens
- LIFE fasting app die wij gebruiken
Meer lezen over intermittent fasting
Ik heb ook een aantal artikelen geschreven vól met tips over afvallen en gezonder leven met intermittent fasting.
- Beginnen met intermittent fasting – (alle tips + mijn ervaringen)
- Afvallen met intermittent fasting – mijn tips
- Intermittent fasting – 4 valkuilen
Geen video? We hebben een tijdje geëxperimenteerd met een video versie van de podcast maar hebben besloten voor nu alleen door te gaan in audio. Bekeek je onze show via YouTube? Abonneer je dan gerust hieronder via je je favoriete podcast app.
Gezond afvallen hoeft niet zo moeilijk te zijn
We maken gezond afvallen onnodig moeilijk voor onszelf. In deze cursus ontdek je hoe je de Broednestmethode toepast op afvallen: met strategische veranderingen, in belachelijk kleine stappen.
Ontdek waarom je gezond en plantaardig kunt afvallen zonder veel te sporten en zonder constant honger te hebben. Leer hoe je je mindset verandert en ontdek hoe je je levensstijl stapje voor stapje aanpast op je nieuwe doelen.
Iedereen kan afvallen - jij ook. Doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.
Heb je feedback?
Heb je vragen aan ons of wil je je feedback delen? Plaats hieronder een reactie, stuur een berichtje via mijn instagram of laat hier je feedback achter.
Bedankt voor het luisteren! 🙏🏼
Vind je Steeds leuker de podcast waardevol? Volg ons dan in je favoriete podcast app en geef de show gerust rating of een review! Dankjewel voor je support! 💛
Reacties
Ik doe IF 16/8 sinds 1,5 jaar.
Hierdoor ben ik gewicht verloren maar de drang naar suiker is bij mij nog steeds aanwezig. Toegegeven ik breek mijn vasten met Granola van AH met volle Griekse yoghurt meestal gevolgd door chocolade en/of andere zoetigheden . Rond 16u eet ik noten en cranberries. Om 18u eten we Groenten, aardappelen en vleesvervangers gevolgd door fruit.
Ik drink veel spuitwater, thee en af en toe niet alcoholisch bier.
Hoi Brigitte! Granola zit meestal bomvol suiker. Probeer je vasten eens te verbreken met bijvoorbeeld alleen Griekse yoghurt, vers fruit en wat noten. En laat de chocolade en andere zoetigheden zoveel mogelijk achterwege. Cranberries zijn vaak ook gezoet met suiker.
IF is geen tovermiddel. Als je in je eetvenster nog veel suiker eet, zul je uiteraard op die suiker rollercoaster blijven zitten. Zeker met een wat korte vast van 16 uur. Je vast verlengen voor een periode kan ook helpen.
Dank voor dit artikel. Echter, zeer weinig studies over intermittent fasting zijn uitgevoerd met vrouwen; de meeste met mannen; er zijn dus weinig bewijzen dat het ook goed/gezond is voor vrouwen. Er zijn ook veel artikels gepubliceerd (althans in het Engels) die heel duidelijk vermelden dat het zeer slecht kan zijn voor hormonale gezondheid van vrouwen, en dat IF niet geschikt is voor mensen die stress hebben, die een eetstoornis hebben, die nog in de groei zijn, die zwanger zijn, die borstvoeding geven etc. Allemaal goed en wel dat er steeds over de voordelen wordt gesproken en er een hype van wordt gemaakt, maar zelden worden de risico’s besproken (negatieve impact op hormonen), en zelden wordt vermeld voor wie het absoluut niet goed is. Ik hoop dat mensen wat kritischer worden daarin. Mensen doen ook maar wat, omdat iemand daarover schrijft, en het aanprijst, maar weten eigenlijk niet waar ze aan beginnen en wat de risico’s kunnen zijn 🙏
Bedankt voor je feedback Meriel. Ik begin de aflevering met een waarschuwing over exact de groepen die je beschrijft. Voor de volledigheid heb ik het hier ook nog even in tekst boven geplaatst (zoals ik bij mijn andere IF artikelen ook doe).
IF is niet voor iedereen en er is absoluut meer onderzoek nodig. En hoewel sommige vrouwen problemen ervaren, is het ook een eenvoudige gewoonte om te stoppen wanneer het niet bij je lichaam past. Ik zie overigens geen grote studies die aantonen dat IF ongezond is voor vrouwen. Er zijn bovendien miljoenen vrouwen die dagelijks IF beoefenen met goede resultaten.
Regelmatig 16 uur vasten is geen extreme vorm van IF en zal voor de meeste mensen geen gevaar vormen, met uitzondering van de groepen die we hierboven omschrijven. Kritisch blijven is uiteraard belangrijk, zeker als je langer dan 16 uur wilt gaan vasten.
Bedankt voor deze interessante podcast
Ik beoefen IF ook al een poosje met succes, maar blijf nieuwsgierig naar alles wat ermee te maken heeft. Voor extra motivatie: over welke app hebben jullie het (I.v.m. de timer) in deze podcast, aangezien er meerdere apps zijn met dit onderwerp.
Verder wil ik nog reageren op de vraag of je niet teveel maagzuur aanmaakt:
Als dat al zo is, dan verdun je het toch of spoelt het door met het vocht wat je wel tot je neemt?!?!
Fijn om te horen Ingrid! Je vindt de link naar de app hierboven in de shownotes.