“Your net worth to the world is usually
determined by what remains after your
bad habits are subtracted from your good ones.”
Benjamin Franklin
Omdat je wordt wat je vaak doet
Als je elke dag een berg donuts eet dan ga je er een beetje op lijken – rond, gezellig en erg vet. En als je eindeloos blijft zeuren dan lijkt het alsof er een foodtruck over je gezicht is gereden – grauw en rimpelig.
Het punt is: het uitbannen van gewoontes die niet werken is als een snelweg naar een leuker leven. Het is effectief, vrij eenvoudig en de positieve resultaten stapelen razendsnel op.
Dus laten we eens kijken. Dit zijn 5 dingen die je vanaf vandaag niet meer wilt doen, inclusief tips om het voor elkaar te krijgen.
1. Emotie eten
Emotie eten werkt niet. Althans, het werkt wel bij het onderdrukken van emotionele pijn. Maar het werkt niet als je gezond en fit door het leven wilt gaan.
Want emotie eten betekent vaak niet dat je grijpt naar broccoli en tofu. Was het maar zo.
Nee. Emotie eten leidt tot dingen als Tony Chocolonely met karamel en zeezout. En luxe chips. En wijn, gebak, afhaal Chinees en andere bende.
Wandelingetjes naar de benzinepomp, en dan niet voor benzine.
- Heb je vaak trek in specifieke ongezonde voedingsmiddelen?
- Heb je de neiging om te blijven eten, ook al zit je vol?
Dan heb je waarschijnlijk last van emotie eten. Wat kun je eraan doen? Simpel: vind nieuwe manieren om met je emoties om te gaan, en geef eten een gezondere plek in je leven.
- Kies je nieuwe lievelingseten – Voel je slank, fit en energiek
- Mindful eten – 4 tips om mindful en intuïtief te eten (+ oefening)
- Minder troep eten – verrassende tip die je doet watertanden
2. Stop met piekeren
Piekeren werkt niet omdat het je gestrest, rusteloos en ongelukkig maakt. Hoe meer je piekert, des te lager je levenskwaliteit wordt. En hoe rimpeliger je voorhoofd.
Dus – tijd om ermee te stoppen.
En dat is makkelijker dan het soms lijkt. In het kort:
- Beoefen mindfulness.
- Schrijf je gedachten van je af.
- Mediteer vaker.
- Werk stap voor stap om je problemen minder problematisch te maken.
3. Jezelf te serieus nemen
Jezelf serieus nemen klinkt als iets positiefs – maar het is vooral een enkeltje op de trein richting burn-out land.
Waarom? Omdat jezelf te serieus nemen alles zo zwaar maakt. Je krijgt het idee dat je geen fouten mag maken. Dat er geen ruimte is om te spelen, te ontspannen, te lanterfanten.
Je maakt je druk over je nalatenschap. Je bent enkel bezig met het opbouwen van een leven, waardoor je vergeet te leven.
Je tijd in dit leven is beperkt. En hoewel je wilt werken om je leven en de wereld om je heen mooier te maken – wil je niet vergeten te genieten van de rit. Met een beetje luchtigheid, speelsheid, plezier en liefde.
Jezelf zijn, je hart volgen, relativeren en bewust ontspannen. Allemaal dingen die je kunt doen om die serieuze levenshouding een beetje lichter te maken.
Want weet je – je maakt de wereld alleen leuker, vrolijker en liefdevoller door er meer plezier, blijdschap en liefde aan toe te voegen. Dus begin bij jezelf. En begin met een glimlach.
Serieus. Een glimlach. Hier en nu. Ook als het ongemakkelijk of misplaatst voelt. Zowel jij als de wereld kunnen iets meer glimlachen gebruiken – dus wees niet bang. :)
4. Zeuren
Of je observeert een onwenselijke situatie en doet er iets aan. Of je accepteert de situatie zoals hij is.
Door te zeuren verzet je je tegen de realiteit zonder er verantwoordelijkheid voor te nemen. Je kruipt in je comfortabele slachtofferrol. Een veilig hol van waaruit je alles en iedereen kunt bekritiseren zonder dat jij schade oploopt.
Ja – dat werkt dus niet. Zeuren voelt lekker, cocaïne schijnt ook lekker te voelen. Dat wil niet zeggen dat het een effectief middel is om een beter leven vorm te geven.
Stoppen met zeuren wordt zoveel eenvoudiger als je:
- Verantwoordelijkheid neemt voor je hele leven.
- Vaker mediteert, zodat je negatieve gedachten kunt observeren.
- Een maatje vindt waarmee je samenwerkt om te stoppen met zeuren.
Een bijkomend voordeel is dat je geen dure anti-rimpel crème meer hoeft aan te schaffen. En dat de mensen in je leven je weer aardig zullen vinden. Mooi is dat.
5. Uitstelgedrag
Tussen je huidige situatie en je droomleven zitten een aantal stappen. Taken, projecten en doelen die je moet realiseren om er te komen.
Als je die stappen niet zet, dan wordt je droomleven geen werkelijkheid. En daarom werkt uitstelgedrag dus voor geen meter.
Logisch – maar soms vergeten we hoeveel negatieve impact uitstelgedrag heeft op ons leven. Door je dromen altijd maar voor je uit te schuiven maak je de boel spannend: Wat komt eerder? Mijn droomleven of het einde van mijn leven?
Hoe dan ook – stop met uitstelgedrag:
- Werk aan overzicht in je taken.
- Focus je op minder dingen.
- Zet steeds kleine stappen.
- Werk aan één ding tegelijk.
Uitstelgedrag is een gewoonte en je kunt het gewoon afleren. Ik ben er zelf levend bewijs van, aangezien ik de neiging heb om niet te werken en tóch dit artikel heb geschreven.
Sterker nog – ik heb een online cursus tegen uitstelgedrag ontwikkeld. Hij hielp al vele duizenden soChicken lezers meer discipline te ontwikkelen.
Word je beste versie van jezelf
Schrap je slechte gewoontes. Dan blijven de dingen die wel werken over. En daarmee kun je je leven stap voor stap leuker maken.
Zodat je elke dag wakker wordt met een glimlach, in plaats van met een diepe zucht en doelloos gekreun en gesteun. Je verdient beter dan dat. Dus raap jezelf bij elkaar en ga aan de slag! :)
Negatieve gevoelens loslaten
Word je regelmatig geconfronteerd met negatieve gevoelens? In deze bundel laat ik zien hoe je negatieve gevoelens kunt loslaten. Ontdek hoe je meer vrijheid, rust, ruimte en liefde ervaart.
Ontdek een praktische oefening die je dagelijks kunt herhalen. Daarnaast laat ik zien wat die negatieve gevoelens precies zijn, zodat het eenvoudiger wordt om jezelf te bevrijden van die knoop in je buik.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.