Artikel opslaan

“Some of us think holding
on makes us strong;
but sometimes it is letting go.”

Hermann Hesse

1. Laat los waar je geen controle op hebt

Ik ben dit zelf ook nog aan het leren. En elke keer als het me lukt, merk ik hoe ontzettend veel vrijheid, rust en blijdschap het me brengt.

Er zijn drie dingen in de wereld:

 1. Dingen waar je volledige controle op hebt.
 2. Dingen waar je geen controle op hebt.
 3. Dingen waar je een beetje controle op hebt.

Alle dingen die in de tweede categorie vallen kun je loslaten. Over die dingen hoef je niet te piekeren, klagen, filosoferen of wensen dat het anders was. En dat zijn er nogal wat.

 • De karakters van je familieleden en de keuzes die zij maken.
 • De meeste gebeurtenissen in het nieuws.
 • Het weer.
 • Het verleden.
 • Je uiterlijk (grotendeels).
 • Het feit dat je fiets is gestolen, daar kun je niets aan veranderen.
 • Het gedrag van anderen.
 • Etc.

Merk je dat je gespannen of negatief wordt door bepaalde gebeurtenissen? Vraag jezelf dan af: ”Heb ik hier controle over?”

Zo niet, laat het los. Zo ja, maak een plan om de situatie te fixen. Heb je een beetje controle? Doe wat jij kunt doen, en erken dat je niet meer kunt doe dan dat.

Tachtig procent van je problemen zijn verdwenen als dit je altijd lukt. En als het je soms lukt – zoals bij mij – dan zul je merken dat deze logische manier van redeneren je heel veel rust oplevert.

Fijn is dat.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Laat los wat anderen van je vinden

In dezelfde lijn maar toch belangrijk om apart te benoemen. Natuurlijk heb je gedeeltelijke controle over wat mensen van je denken. Maar je hebt geen volledige controle. En dat idee kun je dus al loslaten.

Mensen zullen denken wat ze willen denken. Ongeacht hoe jij je hierover voelt.

En daarbij: wat andere mensen denken is zelden echt van belang. Want jouw leven is jouw leven. Het is jouw verhaal, jouw ervaring, jouw unieke tijd op deze planeet.

Je leven is niet eindeloos en je leeft dit leven maar één keer. Dus jezelf druk maken over de gedachten van anderen lijkt geen nuttige of logische bezigheid.

Zoals ik benadruk in mijn zelfvertrouwen cursus – maak je niet druk om wat anderen van je denken. Maak je enkel druk over hoe jij over jezelf denkt.

Doe je best om een goed mens te zijn, om het juiste te doen, om te bewegen richting liefde. Zolang je weet dat jij in lijn leeft met jouw waarden, hoef je je geen zorgen te maken over wat anderen vinden. Veel rustiger.

3. Laat perfectie los

Perfectie zoals wij dat definiëren bestaat niet. Je kunt niet altijd alles hebben zoals jij het wilt. En jij kunt niet altijd alles perfect doen.

Constant streven naar perfectie is een worsteling met de realiteit. En die worsteling verlies je altijd, omdat je niet kunt veranderen hoe het universum werkt.

Dus stop met worstelen. Imperfectie is oké. Het is hoe dingen zijn, of je je er nu tegen verzet of niet.

Doe gerust je best om geweldig werk te leveren. Om de beste persoon te zijn die je kunt zijn. Maar verlang en verwacht geen perfectie. Schiet voor ‘heel goed’, en weet wanneer je het moet laten rusten.

Perfectie is niet zo mooi als het lijkt.

4. Laat overbodige verlangens los

Het ene moment zit ik volledig tevreden op de bank. Ik open YouTube, ik kom langs een toffe gadget. En ineens zit ik ontevreden op de bank.

Waarom? Omdat mijn leven ineens niet langer leuk is totdat ik die gadget heb.

Dit lijkt heel zwart/wit, maar dit is wel hoe het werkt. Kleine en grote verlangens sluipen ons brein binnen en zorgen ervoor dat je je ontevreden voelt over je leven. Maar dit kun je grotendeels zelf bepalen.

Tegenwoordig besef ik het veel sneller als ik ontevreden word door dit soort overbodige verlangens. Dan kan ik het observeren en besluiten om dit verlangen gewoon los te laten. Dan kan ik mezelf er weer eens aan herinneren dat ik genoeg heb, dat het leven leuk genoeg is, dat ik ontzettend veel heb om dankbaar voor te zijn.

Probeer het eens. Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Al die overige verlangens maken je leven vooral ingewikkeld. Als je ze loslaat wordt alles weer lekker ongecompliceerd.

5. Laat je verwachtingen over anderen los

Je verwachtingen over anderen zorgen voor vrijwel alle problemen die je ervaart in je relaties. Als je ze kunt loslaten worden relaties een stuk simpeler.

Merk eens op wat jij allemaal verwacht van de mensen in je leven. En vraag jezelf eens af of die verwachtingen je dienen.

Kun je je bijvoorbeeld opwinden over ‘likes’ of reacties op Facebook of Instagram. ”Zij heeft dat bericht niet eens geliked!” of ”Nu liked hij dat bericht wel, maar mijn bericht niet!” Hieronder ligt een verwachting: als die persoon mij waardeert dan moet hij mijn berichten liken.

Wat gebeurt er als je die verwachting loslaat? Precies, dan voorkom je een heleboel frustratie.

Opnieuw – houd het bij jezelf. Wees goed voor de mensen om je heen – omdat jij dat wilt, niet omdat je iets terug verwacht. Probeer niet teveel te verwachten. En als je iets verwacht, maak dit dan expliciet zodat er geen verwarring ontstaat.

Ik heb bijvoorbeeld een aantal mensen in mijn leven die vrijwel nooit contact met mij zoeken, ik ben meestal degene die contact zoekt. En ik verwacht dat ook niet. Als ik me daar druk om zou maken, zouden een paar fijne relaties uit mijn leven verdwijnen om een nutteloze verwachting.

Niet alles hoeft in balans te zijn als jij daar geen waarde meer aan hecht. Ik kan de ander niet veranderen maar mezelf wil. Dus ik laat het los en verwacht minder.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test