Artikel opslaan

1. Dit boek hielp als een tierelier

Onze Jake kwam zó plotseling in ons leven dat ik nog geen tijd had gehad om boeken te lezen over babyverzorging. Dus toen we plotseling vader werden moest ik keuzes maken.

Ik vroeg me af: “Wat is de meest strategische plek om te beginnen?” Nachtrust natuurlijk. Als we goed slapen kunnen we de hele wereld aan.

Dus ik ging op zoek op Amazon (ik lees voornamelijk Engelstalige eBoeken) en ik kwam langs dit boek: The Happiest Baby On The Block.

En eerlijk is eerlijk: mijn speedread-sessie in het vliegtuig bleek onwijs waardevol.

Dit boek draait om het idee van het vierde trimester. Dit idee stelt dat je baby – wanneer het ter wereld komt – eigenlijk nog niet helemaal klaar is om de baarmoeder achter te laten. En dat je in de eerste drie maanden van je baby’s leven je baby kunt kalmeren door de omstandigheden van de baarmoeder na te bootsen.

In dit boek leer je over de 5 S-en die je helpen om een onrustige, huilende baby te kalmeren en dieper te laten slapen:

 1. Swaddling – je baby inbakeren zodat hij zich geborgen voelt.
 2. Side/stomach – baby’s zijn makkelijker te kalmeren als ze op hun zij of buik liggen (bijvoorbeeld in je armen met zijn buik tegen jouw buik).
 3. Sushing – in de baarmoeder hoort je baby een harde ruis die zo luid is als een stofzuiger. Door dit geluid na te bootsen voelt je baby zich kalmer.
 4. Swinging – in de baarmoeder ervaart je baby constant beweging, dit maakt ze rustig.
 5. Sucking – een speen of iets anders om op te zuigen helpt ook.

Iedere baby reageert anders op deze technieken. Jake reageerde héél sterk op inbakeren, geluid en beweging. In volledige stilte viel hij moeilijk in slaap, maar met een subtiel ruisgeluid sliep hij al met 2 maanden door van 11-8!

In de eerste maanden hebben we Jake ontzettend veel rondgedragen, dat vond hij ontzettend fijn. De tips in dit boek hielpen ons om Jake beter te laten slapen en hem snel te kalmeren.

En dat was extra belangrijk in verband met de hechting. Doordat we effectief konden troosten stimuleerden we de opbouw van vertrouwen. We merkten al na enkele weken dat hij zich steeds beter kon ontspannen. En nu – zes maanden verder – is hij totaal ontspannen en vrolijk. Super fijn!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Deze producten maakten het leven makkelijker

Nachtrust optimaliseren was het meest strategisch (ik kom daar zo nog even op terug). Het volgende gebied was het optimaliseren van onze baby workflow.

We investeerden in een aantal zaken om onze handen vrij te maken zodat we nog wat tijd overhielden in de eerste maanden:

 • In de VS kochten we een flessenset met zes flessen, zodat we een hele dag vooruit konden zonder af te wassen. Dit bespaarde echt enorm veel tijd.
 • Toen we in Nederland aankwamen was dit onze eerste tijdsbesparende investering – een Philips waterkoker met temperatuurregeling. We verwarmen het water tot 40 graden, voegen de babyvoeding toe en de fles is klaar. Geen mengen vereist.
 • Omdat Jake zo goed reageerde op slapen met witte ruis, besloten we het advies in het bovenstaande boek op te volgen en de ruis de hele nacht zachtjes aan te laten. Maar in plaats van een dure witte ruis machine aan te schaffen, kocht ik deze Bluetooth speaker. We spelen zachtjes ruis af via Spotify en plaatsten deze speaker naast zijn bed. Als hij de ruis niet meer nodig heeft kunnen we de speaker voor andere dingen gebruiken.
 • We kregen een speelkleed cadeau van goede vrienden, en het is ongelofelijk hoeveel vrijheid dit gaf. Jake was zó gefascineerd door de bloem die eraan hing dat we ondertussen gewoon eten konden koken of zelfs 20 minuten konden werken.
 • In plaats van een opvouwbaar campingbedje investeerden we in deze baby tent. Handig voor als we op visite gaan, en ook buiten te gebruiken tijdens een zomerse picknick. En omdat bovenstaande speaker op batterijen werkt konden we Jake vrijwel overal prima in slaap krijgen.
 • Nu Jake ouder wordt is het tijd voor vast voedsel! We investeerden in deze Philips stomer en blender. Je gooit er groente in en wat water. De machine stoomt alles en als hij klaar is draai je de kan om en pureert hij het hapje direct. Verdelen over bakjes, invriezen en klaar is kees.

Het is ongelofelijk hoeveel rust en ruimte je ervaart als je links en rechts wat tijd kunt besparen. Dit was voor ons extra belangrijk, omdat Jake zo onverwachts snel in ons leven kwam en we het huis af moesten klussen en ik daarnaast de boeklancering op stapel had staan.

3. Diensten draaien heeft ons gered

Toen we in de VS waren kregen we een gouden tip: verdeel de nacht in twee shifts. Nu moet ik zeggen, dit werkt een stuk minder goed als je borstvoeding geeft. Maar voor ons heeft het ontzettend goed gewerkt – en we hebben het volgehouden totdat Jake stabiel doorsliep.

Hoe het werkte?

Van 22:00 tot 03:30 sliep ik (als ik geluk had) in onze slaapkamer waar Jake ook sliep (als ik geluk had), en Billy sliep beneden op de bank. Om half vier kwam Billy naar boven en wisselden we om.

Op deze manier kregen we allebei een paar uur goede nachtrust. En elk uurtje nachtrust dat we meepakten samen met Jake was meegenomen.

Dit hielp ons om overdag dingen gedaan te krijgen en rond te lopen met een redelijk humeur. En omdat we elke dag hetzelfde ritme aanhielden, merkten we dat ons slaapritme erop aanpaste. Hierdoor werd het steeds minder moeilijk om het vol te houden.

Pas toen we ongeveer een week ‘voor niets’ van slaapkamer wisselden midden in de nacht besloten we ermee te stoppen en weer samen te slapen. Dat was wel weer gezellig na een paar maanden.

We hanteren het shifts principe nog steeds. Billy geeft meestal de avondfles en legt Jake op bed. Als Jake vóór 03:00 komt dan gaat Billy naar hem toe. Hierna is het mijn beurt, waarna ik ook de ochtendfles geef.

De regels zijn niet in beton gegoten, maar het schept duidelijkheid en voorkomt discussies op de momenten dat we allebei uitgeput zijn. Soms ‘valt Billy voor mij in’, en soms ga ik vaker mijn bed uit. Maar in de basis regelen we het momenteel zo.

Door vaste afspraken te maken over de verdeling van de verantwoordelijkheid maken we het leven duidelijker en rustiger voor ons alledrie.

4. De tijd gaat inderdaad heel hard

Jake was net geboren, en ik was totaal overweldigd door de intensiteit van deze eerste dagen. Wij in Florida, onze dierbaren aan de andere kant van de wereld, een kleine Jake die iedere 2-3 uur een fles nodig heeft, allerlei officiële zaken die geregeld moesten worden en de abruptheid van dit alles – het was best pittig.

Dus als andere ouders kwamen met opmerkingen als: ”Nou geniet er maar van hoor, het gaat zó snel, ze zijn groot voordat je het weet”, dacht ik: ”Blabla, dit kan me niet snel genoeg gaan!”

Nu zijn we alweer zes maanden verder. Het leven is tot rust gekomen. We hebben een fijn ritme en ik ben inmiddels gewend aan mijn rol als vader. En toen ik laatst naar Jake’s eerste babyfoto’s keek realiseerde ik me dat al die opmerkingen waar zijn.

Het is goed om inzichten voor jezelf te realiseren, want dan komen ze ten minste echt binnen. Ik zag ineens heel sterk hoeveel er is veranderd in slechts een paar maanden tijd, en ik realiseerde ik me hoeveel er nog gaat veranderen de komende maanden.

Sinds de dag dat dit echt tot me doordrong is er iets veranderd. Ik leef meer bij de dag en geniet sterker van de fase waarin we ons nu bevinden. Want hoewel het soms uitdagend is realiseer ik me dat de volgende fase weer op andere manieren uitdagend zal zijn. Het ouderschap vraagt dat je jezelf constant opnieuw uitvindt. Het heeft geen zin om steeds vooruit te kijken en te wensen dat we al een stapje verder waren.

Het heeft er onder andere toe geleid dat ik minder plan en minder hooi op mijn vork neem, omdat ik me heel sterk besef dat ik maar één keer kan genieten van baby Jake. Voor we het weten kan hij al lezen en schrijven!

5. Goed plannen maakt alles beter

Voor de zomer waren Billy en ik elke dag samen. We werkten niet veel, maar ik had wel meer werk te doen in verband met de boeklancering. Dit zorgde ervoor dat Billy’s werk op een lager pitje kwam (en hij de lancering van zijn tempeh workshop moest uitstellen).

Na onze vakantie in Frankrijk besloten we dit aan te pakken. We zijn begonnen met ‘papa-dagen’ (ja – hier is het altijd papa-dag!) – dinsdag ben ik er voor Jake, donderdag is Billy met Jake. Dit geeft ons allebei ruimte om een hele dag te werken én om veel quality-time door te brengen met Jake.

We zijn ook begonnen met anderhalve dag kinderopvang. We hebben een hele leuke opvang gevonden waar Jake het enorm naar zijn zin heeft. Niet alleen ziet hij zo andere baby’s en leert hij veel vaardigheden – het is ook een mooie manier om zijn weerstand te trainen. We zijn allemaal al weken verkouden. 😉

6. Het wordt echt steeds leuker

Het ouderschap in een notendop: high effort, high reward.

Het is waar – met een kind in je leven moet je je behoorlijk aanpassen. Er is in praktische zin minder vrijheid, er zijn meer verantwoordelijkheden, er is minder tijd over voor jezelf en ik ben onvrijwillig veranderd in een ochtendmens.

De investering is in dat opzicht aanzienlijk.

Maar vreemd genoeg blijkt het ouderschap deze investering meer dan waard. Want naast de moeheid, de chaos in huis, de doorlopende routine en de poepgerelateerde omkleedsessies ervaar ik ontzettend veel vreugde.

Ik vind vreugde een tuttig woord, maar ik denk dat het de lading het beste dekt. Het gevoel is breder dan geluk en dieper dan blijdschap. Het is pure, overlopende liefde.

Dit gevoel van liefde was me overigens niet onbekend – maar de ervaring was minder constant. Nu merk ik dat mijn hart elke dag een sprongetje maakt.

De afgelopen maanden heb ik veel over mezelf geleerd. Ik merk hoe het vaderschap me leert geduldiger, aandachtiger en met minder verwachtingen door mijn dag te gaan. Het leert me inzien hoe relatief ‘belangrijke’ dingen zoals het succes van het boek eigenlijk zijn.

Het helpt me meer inzicht krijgen in de tijdelijkheid van alles, wat me meer helpt leven bij de dag.

Dus mijn conclusie na zes maanden vaderschap: steeds leuker. Zou een prima boektitel zijn overigens.

En nu?

Jake is nu ruim zes maanden en we zijn een aantal mijlpalen gepasseerd. Zo is de finalization in de VS afgerond (de adoptie is nu dus écht officieel). Hij begint te tijgeren, eet zijn eerste vaste maaltijden en slaapt zelfs al de hele nacht door.

Naarmate hij ouder wordt, begint het bij ons te kriebelen om te oriënteren op een volgende trip als gezin. We zullen zien!

Vind je het leuk om af en toe iets te zien en lezen over ons leven als vader? Zowel Billy als ik posten af en toe iets op Instagram:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test