Artikel opslaan

Rust is de basis voor een gelukkig leven

Rust en geluk gaan hand in hand. Wanneer je leeft vanuit een basis van innerlijke rust ben je stabiel, sterk, gezond, liefdevol en flexibel. Je maakt je niet druk en je kunt met volle teugen genieten van je leven.

Dat wil overigens niet zeggen dat leven vanuit rust betekent dat je een saai leven hebt. In tegendeel. Het betekent juist dat je meer uit je leven kunt halen omdat je meer ‘ruimte’ hebt in je hoofd en meer energie in je lichaam.

Stress berooft je van je levensenergie en kan soms ongemerkt opbouwen in je lichaam. De onderstaande tips helpen je de opbouw van stress tegen te gaan en zo kalmer en vanuit een basis van rust door het leven te gaan.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Bewaar het overzicht

Stress ontstaat vaak wanneer je het gevoel hebt dat je de controle over je leven verliest. Je hoofd komt vol te zitten met duizend en één todo’s, geniale ideeën en talloze dagelijkse zorgen. Je leven wordt onoverzichtelijk, het vormt zich tot een grote warrige brei waar je geen wijs meer uit kunt.

Stress verdwijnt meestal wanneer we ons leven weer lekker overzichtelijk maken. Als je precies weet wat je nog wilt doen, je ideeën ergens kwijt kunt voor later, en je zorgen in kaart brengt zodat je ze kunt aanpakken zorg je voor rust in je hoofd.

Door overzicht in je leven te brengen, en het dagelijks te bewaren, kun je je kalmte bewaren. Je ontwikkelt zo namelijk een sterk gevoel van controle. Je weet wat er speelt, en jij hebt de touwtjes in handen. En zolang jij je leven eenvoudig, overzichtelijk en compact houdt weet je precies waar je aan toe bent en ervaar je dus geen stress.

Lees voor meer tips 5 tips om je leven op orde te houden.

2. Neem tijd om op te laden

De stress die in de afgelopen tijd heeft opgebouwd in je lichaam moet de kans krijgen om weer af te bouwen. Stress opbouwen is makkelijker dan stress afbouwen, en daarom is het belangrijk dat je hier dagelijks bewust mee omgaat.

Je lijf heeft dagelijks tijd nodig om uit te rusten, om bij te komen van alle dingen die voor jou stressverhogend zijn. Maak er daarom een gewoonte van om je lichaam en geest regelmatig de ruimte te geven om echt te ontspannen. Hieronder wat suggesties:

  • Neem echt even wat tijd voor jezelf en doe iets wat je leuk vindt. Lekker lezen, op stap met een vriend(in), naar de film met je partner of naar de kinderboerderij met je kinderen.
  • Bewegen is een geweldige manier om opgebouwde stress af te voeren. Ga een halfuurtje hardlopen, bezoek de sportschool of ga lekker werken in de tuin.
  • Ben je een druk bezet persoon? Let er dan op dat je jezelf regelmatig minimaal twee dagen achtereenvolgens vrij geeft. Zo krijg je voldoende tijd om je werk even los te laten en lekker bij te tanken.
  • Heb je last van stress? Plaats jezelf dan regelmatig in een andere omgeving. Boek een nachtje in een hotel, bezoek een nieuwe stad, wandel in een bos en voel hoe je je werk makkelijker los kunt laten.

Door regelmatig even de tijd te nemen om de stress te laten ontsnappen en weer lekker op te laden voorkom je de opbouw van stress in je lichaam. Pas wanneer je echt ontspant merk je hoeveel stress er alweer in je lijf was opgebouwd. Vaak kun je zelf niet goed aanvoelen hoe gestrest je nu daadwerkelijk bent. Houd deze gewoonte dus vast zodat je nooit meer ‘te laat’ bent met ontspannen.

3. Vaar mee op het moment

Door gedurende de dag in het hier en nu te leven voorkom je dat je überhaupt gestrest raakt. Stress is namelijk iets dat ontstaat door je gedachten over het verleden en over een ongrijpbaar ‘straks’. In het hier en nu is stress over het algemeen iets dat niet kan bestaan.

Werk met volle aandacht. Leef niet in je hoofd, maar verplaats je aandacht steeds naar het hier en nu. Voel je vingers op het toetsenbord en geniet van het moment dat je die email beantwoord. Leef in het moment wanneer je met een klant spreekt, laat je gedachten niet wegdrijven naar dat ongrijpbare straks waar je zo onrustig van wordt.

Straks bestaat niet, dus maak je er niet druk over. Er bestaat alleen nu. En hoe meer je leeft in het nu, des te minder stress er zal opbouwen gedurende de dag.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test