“Just living is not enough…
one must have sunshine, freedom, and a little flower.”
Hans Christian Andersen
1. Onderzoek hoe je met het leven omgaat
We hebben vaak het idee dat het leven ons overkomt. Dat er vervelende dingen gebeuren waardoor we ons minder vrij voelen.
En het is waar: dingen gebeuren. En veel van die dingen vind jij vervelend. Maar de vervelendheid der dingen is altijd jouw interpretatie. Jouw label dat jij eraan hangt.
In werkelijkheid zijn dingen vrij neutraal. En jij kunt ze zo bekijken. Dingen zijn – meer niet. Het is aan jou om te kiezen of je je plotselinge ontslag gebruikt als aanleiding van een dip of gebruikt als kans om vooruit te komen.
Dit besef – dat jij zelf kunt bepalen hoe je met het leven omgaat – is echte vrijheid. Alles kan leuker zijn als jij besluit het zo te zien. En je bent vrij – in ieder moment – om dit te doen.
Wil je hier beter in worden? Hier vind je tips: Pak je leven terug – stap uit de slachtofferrol (+ video)
2. Breng meer spelende tijd door in de buitenlucht
Spelen voelt vrij. Omdat je spelen alleen maar doet omdat het leuk is. Niet omdat het goed is voor je carrière, niet omdat je er geld mee verdient en ook niet omdat het de boodschappen in huis haalt.
Maar gewoon, omdat het leuk is. Omdat het je blij maakt. Omdat je nieuwsgierig bent of wilt lachen met leuke mensen.
Naarmate we ouder worden worden we vaak minder speels. Dat lijkt onvermijdelijk, maar in werkelijkheid is het een keuze. Het is de keuze om het leven onnodig serieus te nemen en je speelvaardigheden te verwaarlozen.
Als je nooit schrijft dan wordt schrijven lastiger. En als je nooit speelt, dan lijkt het een hele uitdaging. Maar iedereen kan spelen. Lees ook:
- Buikpijn van het lachen – Zie je wereld als speelplaats
- Zorgeloos spelen voor volwassenen – 4 tips
- 7 manieren om het leven niet zo serieus te nemen
3. Werk aan de band met je ouders en deel je problemen
Er is een reden dat psychologen en therapeuten vaak al in de eerste sessie beginnen over je ouders of opvoeders. De mensen (of de persoon) die je grootbrachten zijn belangrijk voor je – of je dat nu wilt of niet.
Als je de mogelijkheid hebt, onderzoek dan manieren om de band met je ouders te versterken. Probeer ze volledig te accepteren zoals ze zijn, breng tijd met ze door, leer ze kennen. Stel je kwetsbaar op en deel je grootste worstelingen in je leven.
Open kunnen zijn tegen je ouders (en andere naaste familie) voelt ontzettend bevrijdend, zeker als de band stroef loopt. Dit proces duurt zolang als je je ouders bij je mag houden. Maar je kunt vandaag nog beginnen door gewoon te bellen.
4. Leer om schijt te hebben aan wat anderen van je denken
Als je je constant druk maakt over wat anderen van je vinden dan stap je in een kooi en geef je de sleutels aan iedereen behalve jezelf.
En dat slaat nergens op.
Dit is jouw leven. Jouw ene unieke kans om alles te doen wat je wilt doen. De tijd gaat snel en meningen komen en gaan. Er is altijd wel iemand die het niet met je eens is, die iets aan te merken heeft op je gedrag.
Het is wat het is. Dat is geen reden om in een kleine kooi te leven, in de hoop dat niemand naar tegen je doet. Probeer niet iedereen tevreden te houden. LEEF je leven. Doe wat jij wilt doen en heb respectvol schijt aan al die meningen.
Vind je dit moeilijk? Je bent niet de enige. Ik ontwikkelde er dit stappenplan over vol met tips.
5. Ontwikkel je discipline
Discipline ontwikkelen klinkt alsof je jezelf ‘dwingt’ om dingen te doen die je niet wilt doen. En dat klinkt als het tegenovergestelde van vrijheid.
Toch is het precies andersom. Waarom? Omdat je – zonder discipline – constant dingen doet die niet goed zijn voor later.
Als je geen of weinig discipline hebt dan:
- Eet je ongezonder, waardoor je je ongezonder gaat voelen.
- Werk je niet aan taken die je toekomst beter maken.
- Run je je huishouden minder goed waardoor je levenskwaliteit lager is.
- Zit je liever op de bank dan dat je sport.
- Zie je geen reden om je geld te sparen en geef je alles uit.
Discipline helpt je te doen wat je moet doen om je toekomstige zelf een gunst te verlenen. En dat voelt nu een klein beetje lastig, maar morgen, volgende week en volgend jaar ben je jezelf ontzettend dankbaar.
Chips eten op de bank kun je altijd doen. Discipline geeft je daar bovenop de vrijheid om goede dingen te doen waar je geen zin in hebt. Dat is echte vrijheid.
Heb je weinig discipline en vertoon je veel uitstelgedrag? Door deze gewoonte aan te pakken kun je je hele leven omdraaien. Hier vind je mijn populaire stappenplan vol met tips.
6. Laat los, laat los, laat los.
Als je een boom in het park ziet, dan denk je daar verder niet meer over na. Als je een boom ziet liggen op je auto, dan ben je daar nog wéken mee bezig.
Zoals ik in het begin schreef: gebeurtenissen zijn neutraal. Het is wat het is. En vanuit die gedachte kun je je best doen om constant los te laten.
Zie het alsof gebeurtenissen door je heen bewegen. Bij die boom in het park ging het goed: je zag hem, je genoot ervan, je liet hem los. Open voor nieuwe ervaringen.
Bij de boom op je auto voelt het anders. Je ziet het, je voelt stress, woede, frustratie en onmacht. Je brein slaat op hol en je blijft er maar over nadenken. Logisch natuurlijk, maar niet perse nodig.
Je kunt het ook leren loslaten, en zo meteen open staan voor nieuwe ervaringen. Zo kijk eens, een boom op m’n auto – jeetje, wat nu?
- Je afspraak verplaatsen.
- Bellen met de verzekeraar.
- Instructies opvolgen.
- Je dag anders indelen.
- De leenauto ophalen.
- Etc.
Je kunt het zo kalm of zo hysterisch maken als je zelf wilt. Die vrijheid heb je. En als je leert om het leven gewoon te ervaren en het daarna los te laten, voel je je een stuk relaxter en vrijer.
7. Zie jezelf als een vrije vogel
Steeds als ik merk dat ik me uptight voel – dat ik het leven en mijn problemen – te serieus neem, dan zeg ik dit tegen mezelf: oké, wat een gedoe, dit laat ik lekker los want ik wil gewoon een vrije vogel zijn.
Zo. Klaar.
Het helpt om mezelf eraan te herinneren hoe ik in het leven zou willen staan. Want ik weet – van de momenten dat ik goed in mijn vel zit – dat ik mijn leven veel te ingewikkeld maak als ik gespannen ben.
Dus ik kies voor de houding waarvan ik weet dat het beter aansluit bij hoe ik me wil voelen: vrij en ontspannen. Probeer het maar eens. Zie jezelf als een vrije vogel en laat die spanning achter je. Je bent vrij, je hebt keuzes, je kunt ervoor kiezen om fijne muziek aan te zetten en van je leven een feestje te maken.
Vrijheid blijheid, dat leeft een stuk lekkerder toch? 😁✌🏻
Reacties
Hoi Jelle,
Goed geschreven artikel! Op het moment is het voor mij zo moeilijk om mijn gedachten om te turnen. Meer positief denken is op het moment een doel. Ja, want wat is waarheid? Negatief denken is voor mij totaal niet voedend, maar een opvulling.
Ik zie ook voeding als voeding voor de geest. Hoe je over voeding denkt, zegt ook veel over hoe je voor een deel in het leven staat. Hoe bewuster je hiervan wordt, hoe lichter de dingen worden
Grt Lotte
Jouw artikelen dragen bij aan het geluk/vrije gevoel in mijn leven. Het laat me meer beseffen wat er werkelijk toe doet. Dankjewel daarvoor.
@Lotte,
Bij mij komt op: “waarom zou je je gedachten om willen turnen? Dat kost zoveel energie…waarom je gedachten niet zien als alleen maar gedachten en niets meer? Je hoeft niets te doen met die gedachten, gedachten komen en gaan en zijn niet altijd waar”.
@Jelle: heerlijk artikel!