Artikel opslaan

Laat je niet gek maken: geniet van de feestdagen

Kerst is voor veel mensen omgevormd van een geweldige feestdag tot een monster dat alle beschikbare tijd en energie opslokt. Wanneer je wilt voldoen aan alle verwachtingen rondom de kerstdagen, dan heb je (zeker als je een gezin hebt), een hele zware klus voor de boeg.

Originele kerstkaartjes (liefst met de hand geschreven), een verrassend kerstdiner, smaakvolle decoratie, cadeau’s, je werk afronden voor de break, enkele verjaardagen vieren (tja, negen maanden na de lente), kerstborrels, een geweldige outfit zoeken, in de supermarkt vechten om de laatste kalkoen, leuke uitstapjes regelen en ga zo maar door.

Kerst is een bron van stress, als je het toelaat. Wij hebben drie gouden tips die je helpen weer te genieten van kerst!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Neem afscheid van je onrealistische verwachtingen

Laten we om te beginnen eens afscheid nemen van al die verwachtingen die je van jezelf hebt rond de feestdagen. Kerst is een tijd van bezinning, een tijd van liefde voor je familie, vrienden en de wereld. Maar, en dat is niet verwonderlijk, deze periode is ook één van de drukste tijden van het jaar.

Veel bedrijven bereiken een record omzet in december. Dat betekent dus ook dat het op je werk extra druk kan zijn. En dat terwijl er tientallen verplichtingen bij komen omdat men dat nu eenmaal van je verwacht.

Maar wacht, wat was ook alweer datgene wat je vroeger zo leuk vond aan kerst? De vrije tijd, de mooie versiering, de gezelligheid? Vraag jezelf eens af: Moet je echt een perfect kerstdiner neerzetten voor een goede sfeer? Moeten je kerstkaartjes écht met de hand gemaakt zijn? Moet je persé aan cadeau’s doen dit jaar? Je hebt toch al bijna alles wat je wilt?

Kijk eens heel kritisch naar je todo lijstje voor deze feestdagen, en vraag je af of bepaalde dingen misschien niet een beetje overdreven zijn. Een geweldige kerst beleef je niet door jezelf in de stress te werken. Geef jezelf dus de ruimte om een ontspannen en leuke tijd te hebben. Laat de verwachtingen van jezelf een beetje zakken, en ga gewoon een fijne tijd beleven!

2. Focus je op de mensen

Spullen maken ons niet gelukkig, het zijn mensen die ons echt gelukkig maken. De mooiste momenten van je leven zijn de gelukkige momenten die je deelt met mensen. En dan vooral met de mensen van wie je het meeste houdt.

Waarom zou je je zo druk maken over alles wat niet belangrijk is, en het belangrijkste bijna vergeten? Kerst draait om liefde voor elkaar, om gezellig samen zijn. Focus je dus daar op.

Richt je aandacht meer op de mensen, en minder op de spullen. Op die manier zullen je kerstdagen meer diepte, meer betekenis en meer liefde bevatten.

3. Leef in het hier en nu

Zit je eenmaal aan tafel met de mensen van wie je houdt? Laat je dan niet constant afleiden door de dingen die ‘straks’ nog geregeld moeten worden. Maak je niet druk, ontspan je lekker.

Breng je aandacht naar dit moment, breng jezelf terug aan tafel. Geniet ervan, met volle teugen. Er is nog genoeg tijd om je druk te maken, dus verpest dit moment er niet mee. Je hebt lekker eten, een gezellige omgeving, de mensen van wie je het meest houdt, vrije tijd. Wat wil je nog meer?

Bonus tip: regel wat quality-time!

Zoals gezegd is kerst een periode van bezinning. De maatschappij ligt stil en mensen brengen tijd door bij vrienden en familie. Neem daarom ook even de tijd om echt tot rust te komen, pak wat quality-time voor jezelf.

Probeer niet te rennen en te vliegen van uitstapje naar restaurant. Van de stofzuiger naar de oven. Neem de rust om gezellig met je kinderen te spelen, een kerststukje te maken, een gezellige kerstfilm te kijken of (doe eens gek) kerstballen te breien.

Geniet van je vrije tijd en probeer het niet helemaal vol te plannen. Zo houd je inderdaad ruimte over voor bezinning en echte aandacht voor de mensen die jouw aandacht het meest verdienen.

Meer tips om te genieten van de kerstdagen

Zoek je meer tips om te genieten van de kerstdagen? Laat je dan inspireren door de onderstaande boeken om, in plaats van de rennen en te vliegen, lekker tuttig te knutselen en kerstballen te breien! Een perfecte manier om de tijd te vertragen en alleen of samen met lieve mensen tot rust te komen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test