De hectiek van december de baas

Al sinds ik op mezelf woon is december een stressmaand voor mij. Sinterklaas, kerst, oud & nieuw, mijn verjaardag halverwege, talloze andere verjaardagen, kerstborrels, feestjes, kerstmarkten, lichtjesavonden, cadeaus kopen, dinertjes, tradities en andere ongein.

Ik ben dol op december, en ik word gestoord van december. Zelfs al ben je maar een klein beetje perfectionistisch ingesteld, dan heb je in deze maand genoeg gelegenheid om jezelf tegen te komen.

Ben jij ook dol op december, maar sluit je het jaar ook elke keer af met een overspannen gevoel? Ik heb door de jaren heen een paar geweldige strategieën ontwikkeld om kalm en relaxed met volle teugen te genieten van deze holly jolly maand vol met lichtjes.

1. Weet dat het niet perfect hoeft

Mijn moeder grapte vroeger altijd over de kersteditie van de Libelle, waarin alles perfect is. Prachtig huis, ingericht volgens de laatste trends. Prachtige vader en moeder, die alles in de hand hebben. Perfect gestylde kids, die niet vervelend zijn. Die gezellig mee gaan op een ’kerstwandeling’. En nét op het moment dat ze de deur uit gaan, begint het te sneeuwen. Natuurlijk.

Leg je erbij neer, kerst wordt niet perfect. Je perfecte boom blijkt thuis een tak te missen. Je gezellige dinertje wordt overheerst door een familiediscussie. Dat prachtige jurkje van je dochter wordt opgeleukt door de inhoud van een gevuld chocoladeballetje. Dezelfde balletjes die ervoor zorgen dat ze nu door de kamer stuitert en lawaai maakt.

En het punt is: het hoeft ook niet perfect. Want waar hebben we het idee gekregen dat kerst vooral draait om uiterlijkheden? Ik weet het wel, uit Amerika. Waar het kerstseizoen helemaal lijkt te draaien om consumeren en uiterlijkheden.

Toen ik opgroeide had kerst in Nederland een veel rustiger karakter. Minder decoratie, minder cadeaus, minder hype. Meer eenvoud, en meer gezelligheid. Kerst was lekker minimalistisch.

Kerst hoeft niet perfect. Het wordt ook niet perfect. Want net als je alle uiterlijkheden perfect hebt, dan ontdek je dat die dwangmatigheid niet goed is voor de sfeer. Meh.

2. Het draait om de mensen (duh)

Precies. Soms lijkt het alsof kerst draait om de boom, de kaarten, de cadeaus en het kerstdiner. Maar in werkelijkheid zijn al die dingen slechts aankleding.

Je kunt kerst vieren zonder boom en onder TL-verlichting. Je kunt kerst vieren zonder kerststol of rollade. Je kunt zelfs kerst vieren zonder cadeaus.

Er valt alleen weinig te vieren zonder mensen. Het zijn de mensen die de kerstdagen de moeite waard maken. We vieren kerst vaak met de mensen van wie we het meest houden. Dus richt daar je aandacht op. Zorg dat je geniet van het gezelschap, en doe je best om je gezelschap fijne dagen te bezorgen.

3. Je hoeft jezelf niet vol te stoppen

Het is traditie om met kerst veel te eten en drinken. Maar dat wil niet zeggen dat je aan die traditie mee moet doen. Het is nergens voor nodig om je lichaam te overbelasten omdat het feest is. Sterker nog, je zult meer van het feest genieten als je lekker in je vel zit.

 • Zorg dat je bij het kerstontbijt gezonde gerechten serveert. Zet bijvoorbeeld een kan groene smoothie neer in plaats van sinaasappelsap.
 • Heb je ’s avonds een volledig kerstdiner voor de boeg? Eet dan licht gedurende de dag. Lunch bijvoorbeeld met wat fruit of gegrilde groente.
 • Laat de extra chocolaatjes en andere lekkernijen een beetje links liggen. Die extra snacks zijn de reden dat mensen van de feestdagen aankomen. Niet het kerstdiner. Eén gezellige kerstbonbon tikt al snel in op 50-80 kcal. Je kon je niet inhouden en hebt het hele schaaltje koud gemaakt? Dan kijk je al snel naar 600-700 kcal. Dat is een complete avondmaaltijd, en dan moet de maaltijd nog beginnen!
 • Begin later met het drinken van alcohol. Bijvoorbeeld pas als je aan tafel gaat. Als je later begint drink je minder over de dag.
 • Kun je zelf opscheppen? Vul je maag dan vooral met groente, en eet daarna van de minder gezonde gerechten.
 • Stop met eten zodra je vol begint te raken. Let op hoe je meer eet als je alcohol hebt gedronken, en houd daar rekening mee.

Door bewust om te gaan met eten voorkom je dat je overdreven vol komt te zitten. Zo voel je je ook de volgende dag lekker fit, en hoef je in januari niet te dringen om een plekje in de sportschool.

4. Leef lekker in het moment

Veel mensen vinden het feit dat ze ‘verplicht gezellig’ moeten zijn een groot nadeel aan kerst. Door het kerstfeest te gebruiken als een grote mindfulness oefening, kun je er toch met volle teugen van genieten.

Laatst ging ik met Billy een kerstboom uitzoeken bij IKEA. De kerstbomen liggen daar in een grote tent, en je kunt ze niet uitpakken. Het was ontzettend druk, en ik dook al tussen de mensen om de ‘perfecte’ kerstboom uit te zoeken. En toen riep Billy me om me te herinneren aan de belangrijke levensles die ik mezelf probeer te leren. Hij hield een willekeurige boom omhoog en riep: “Jel, zullen we deze nemen? Ziet er prima uit.”. Ik twijfelde, waarop hij reageerde: “Het hoeft niet perfect. Wat maakt het uit als hij een beetje lelijk is?”

Ik ging akkoord, en voelde hoe heerlijk ontspannen het voelt. We lieten de zoekende massa achter ons, blij met onze boom. En weet je wat? Eenmaal thuis gekomen bleek het een prachtig boompje.

 • Ga de dag tegemoet zonder verwachtingen. Ja, je doet je best om het leuk en gezellig te hebben, maar ga er niet per se vanuit dat dat ook lukt.
 • Je diner kan mislukken, de sfeer kan matig zijn, de boom kan omvallen dankzij je drukke neefje. Wie weet wat er allemaal gebeurt. Het punt is dit: het hoeft niet perfect. Geniet juist van de imperfecties.
 • Herinner jezelf er regelmatig aan om je aandacht in het moment te houden. Vooral als je merkt dat je je ergert, dat je je ongemakkelijk voelt of dat je torenhoge verwachtingen probeert in te vullen.
 • Breng jezelf dan terug bij je ademhaling. En doe iets met volle aandacht. Snij de groente, was je handen, luister met volle aandacht naar een ander, speel met een huisdier, etc.
 • Erger je je aan mensen? Probeer dan de volgende oefening: doe je best om liefde te voelen voor de persoon tegenover je. Probeer even onvoorwaardelijk van die persoon te houden. Hoe vervelend je bepaalde eigenschappen ook vindt. Je zult zien dat je je snel liefdevoller en kalmer voelt.
 • Probeer te genieten van het moment zoals het komt. Verwacht er niets anders van, probeer het niet te veranderen. Probeer het te waarderen.

Hoe meer je in het moment leeft, des te magischer je kerstfeest wordt. Meer tips om lekker mindful te zijn vind je in de onderstaande artikelen.

Geniet van je feestdagen

Kerst is een geweldige periode om te genieten van je familie en vrienden. Om tot rust te komen en een leuke tijd te hebben. Overschaduw je kerstfeest niet met perfectionisme, een focus op uiterlijkheden en torenhoge verwachtingen.

Houd het simpel. En vergeet niet om ervan te genieten. Op die manier maak je je kerstfeest net zo magisch als het lijkt in de films. Zelfs zonder sneeuw.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test