1. We weten niet waar we vandaan komen

Er zijn heilige boeken, er zijn theorieën, er zijn talloze mogelijkheden en meningen. De een nog onwaarschijnlijker dan de ander. Maar linksom of rechtsom: jij bent hier, ik ben hier, ooit was dat niet zo. Dus hoe komen wij hier?

Is het toeval dat er leven ontstond op Aarde? Is het intentioneel? Was het God, een meteoriet, chemische soep, buitenaards leven?

Overal waar we kijken in het heelal zien we dorre, levenloze planeten. Leven is niet vanzelfsprekend, behalve op Aarde.

De wetenschap bevestigt evolutie, maar waar begon de evolutie? Waar, hoe, wanneer en onder welke omstandigheden is het leven op onze planeet begonnen? Waar kwam het vandaan? Het antwoord is onbekend, en het zal mogelijk nog vele jaren duren voordat we een definitief antwoord hebben. Wat denk jij?

2. We weten niet waar kinderen vandaan komen

En dan ben je zwanger. We weten precies hoe dat gebeurt. Vervolgens beginnen er cellen te delen in je buik. Een wonder, maar goed te verklaren. En dan, ergens gaandeweg, ontwikkelt je kleine baby een bewustzijn.

Je kindje wordt geboren, en het is een mensje. Net als jij. Het groeit op, leert praten, is bewust, loopt rond en vraagt zich vroeg of laat af met wie hij of zij een baby wil maken.

Wonderlijk. Waar komt dit mensje vandaan? We weten waar het lichaam vandaan komt, maar hoe zit dat met het bewustzijn? Wat is het, waar komt het vandaan?

3. We weten niet waar we heen gaan als we dood gaan

En in datzelfde rijtje, waar gaat ons bewustzijn naartoe als we sterven? Gaat het weg? Leeft het voort? Gaan we echt naar een ‘betere plek’ of is het gewoon ‘over en uit’? Worden we de ‘respawned’ in een nieuw lichaam?

In de religieuze, spirituele wereld zijn er talloze antwoorden gevonden op deze vraag. Maar wat is het juiste antwoord? Wie heeft gelijk? Heeft iemand überhaupt gelijk? Bestaat er zoiets als ‘gelijk hebben’ bij dit soort onderwerpen?

4. We weten niet wat we hier komen doen

Wat is de bedoeling van het leven? Wat komen we hier eigenlijk doen? Waarom is dit alles gaande? We kunnen inspiratie halen uit religie, spiritualiteit, gezond verstand, wetenschap, de natuur en onze innerlijke drang.

Is het de bedoeling dat we authentiek geluk nastreven? Dat we onszelf ontplooien? Moeten we gehoorzamen aan bepaalde regels? Moeten we überhaupt iets?

Ook hier zijn er talloze verhalen en theorieën. Maar wat het definitieve antwoord is (als dat bestaat), dat weet niemand.

5. We weten niet of we alleen zijn

We vinden onszelf zo belangrijk en interessant. Met z’n allen op een blauw stipje, ergens in een zijarm van een of ander sterrenstelsel, in een willekeurig cluster, in de diepte van tijd en ruimte. Verdeeld in landjes, in staten, steden en straten. Ons druk makend om de meest futiele zaken, zonder te beseffen op wat voor klein en kwetsbaar stukje stof we eigenlijk leven.

We weten niet waar het leven op Aarde vandaan komt. We weten niet of het Aardse leven het enige leven in het heelal is. Het enige wat we hebben zijn geweldige films, talloze complot- en doofpottheoriën en onze levendige fantasie. We hopen of vrezen, maar we hebben vooralsnog geen antwoorden.

Openbaar contact met intelligent buitenaards leven zou onze samenleving op zijn kop zetten. Zelfs de ontdekking van eencellige organismen in het heelal zou een enorme impact op ons hebben.

Iedere dag is een nieuwe kans dat dit interessante mysterie wordt opgelost. De kansen zijn aanzienlijk maar de bewijzen ontbreken. Zijn we echt zo speciaal? Of krioelt het heelal van leven?

6. Wat is er buiten het heelal?

We leven in een relatief universum. Een plek waarin het één niet kan bestaan zonder het ander. Warm en koud, hoog en laag, vloeibaar en vast, licht en donker, begin en eind.

Er was een begin aan het heelal, er is dus een eind aan het heelal. Als het heelal uitdijt, wat veel wetenschappers momenteel geloven, dan is er dus een grens die opschuift. Een plek waar eerst geen heelal was, en daarna ineens wel.

Wat gebeurt er op die plek? Wat komt er na het heelal? En als het heelal een begin kent, wanneer zal het dan eindigen? En wat is er als het heelal er niet meer is? Niets?

Zullen we onze gedachten hier ooit omheen krijgen? Wellicht. Misschien dat we ooit een sluitende theorie ontwikkelen. Misschien dat we het ooit met eigen ogen zullen zien. Misschien dat het oplossen van het vijfde mysterie ons meer kan leren.

Zo, en nu weer verder

We weten zoveel, maar we weten eigenlijk zo weinig. Ieder antwoord roept nieuwe vragen op. En de antwoorden waar we het meest naar verlangen zullen misschien nooit komen.

Op een dag zullen veel van deze mysteries niet meer bestaan, dat weet ik zeker. Tot die tijd kunnen we hooguit hopen op doorbraken, filosoferen over de mogelijkheden en natuurlijk dat wat we meestal doen: deze mysteries negeren en net doen alsof we weten waar we mee bezig zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test