Artikel opslaan

“I look forward to growing old
and wise and audacious.”

Glenda Jackson

Het wordt toch alleen maar minder?

Mijn moeder is een schat – en ze is ook bang aangelegd. Ze beoefent wat je noemt doemdenken. Ze ziet overal redenen om aan te nemen dat er dingen mis zullen gaan. Zoals dat de regenwolken altijd haar kant op komen. Ze kan wakker liggen van de meest onwaarschijnlijke scenario’s en vindt altijd manieren om je op stang te jagen wanneer je dacht dat je alles onder controle had.

Dat is vervelend genoeg voor mijn moeder, maar het had ook zijn invloed op mijn manier van denken.

Laatst gaf mijn dagboek app een herinnering popup van een bijdrage die ik enkele jaren geleden had geschreven. Het ging over een inzicht waar ik best van stond te kijken:

“Ik merk dat ik vaak geloof dat mijn leven in de toekomst minder leuk zal zijn dan het heden. Terwijl er helemaal geen redenen zijn om aan te nemen dat dit zo is. De kans is waarschijnlijk groter dat mijn leven in de toekomst leuker wordt dan het verleden.”

Vroeger zag ik, net als mijn moeder, overal problemen en obstakels. En het heeft me de afgelopen jaren aardig wat reflectie gekost om dit stukje van mezelf los te laten.

Want alertheid en gezond verstand zijn waardevol, maar irrationele angst is dat niet. Ik heb er heel bewust voor gekozen om een nieuwe overtuiging te accepteren. Een overtuiging die me wél vooruit helpt richting het leven dat ik wil leven: ”Mijn leven wordt steeds leuker.

En ik merk dat het ook waar is. Waarom?

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Hoe ouder ik word hoe makkelijker het leven wordt

Echt. Vrijwel alles was moeilijker toen ik 21 was – behalve herstellen van een avondje wijn drinken. Pfff. 🙈

Ik was minder zeker van mezelf, ik woonde op een plek waar ik niet wilde wonen, ik had veel meer onopgeloste issues. Ik worstelde met het afleren van gewoontes waar ik nu van bevrijd ben. Ik vertoonde uitstelgedrag, voelde me een loser en had weinig geld.

Ik was niet zozeer ongelukkig. Maar toen wist ik nog helemaal niet hoeveel gelukkiger, gezonder, vrijer en blijer ik me kón voelen.

Het punt is: mijn leven is vooral beter geworden door de jaren heen. Simpelweg omdat ik meer tijd heb gehad om door mijn moeilijkheden heen te werken.

En ja, verder drink ik dus maar gewoon minder wijn – probleem opgelost. Sowieso beter ook.

2. Ik heb meer tijd gehad om te bouwen

Dit borduurt voort op mijn bovenstaande punt, maar het is belangrijk om te benadrukken. Hoe ouder je wordt, des te meer tijd je hebt gehad om te bouwen aan een beter leven.

 • Ik heb meer levenservaring.
 • Ik heb meer onzekerheden overwonnen.
 • Ik heb meer kunnen werken aan dingen die belangrijk voor me zijn.
 • Ik heb meer issues opgelost.
 • Ik heb meer tijd gehad om geweldige mensen te leren kennen en die relaties te ontwikkelen.
 • Ik heb meer tijd gehad om geld te sparen.
 • Ik heb meer tijd gehad om geweldige ervaringen op te doen.

En al die dingen maken mijn leven beter. Ook de tegenslagen. Want daar heb ik van kunnen leren. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat dit zal veranderen.

Behalve de rimpels dan. Maar ik doe mijn best om vooral lachrimpels te ontwikkelen.

3. Ik word beter in ellende voorkomen

Ik schreef hier laatst dit artikel over – en dit is een belangrijk punt. Het is één ding om jezelf uit de shit omhoog te werken. Het is een ander punt om – vanuit je nieuwe comfortabele plek – te werken aan een zorgeloze toekomst.

En dat is precies wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Ik deed dingen die ervoor zorgen dat mijn leven in de toekomst waarschijnlijk goed blijft of zelfs beter wordt.

 • Ik ben steeds gezonder gaan leven, waardoor de kans op vervelende aandoeningen steeds kleiner wordt. Hierover lees je alles in mijn nieuwe cursus.
 • Ik probeer mensen in mijn omgeving te inspireren ook kleine stappen te zetten richting een gezondere levensstijl, zodat ook mijn dierbaren blijer en gezonder zijn.
 • Ik gebruik inkomen dat ik niet nodig heb om mijn hypotheek nu af te lossen. Zodat ik – wanneer het eens minder gaat – minder vaste lasten heb en dus minder kans heb op geldproblemen.
 • Ik mediteer vaker zodat mijn brein rustiger functioneert, waardoor ik kan voorkomen dat ik gestrest raak. Dat lukt niet altijd – maar ik kan gelukkig snel bijsturen.
 • Ik investeer bewust in relaties, omdat ik weet dat de relaties met mijn dierbaren uiteindelijk het enige is dat echt belangrijk is.
 • Ik investeer extra veel in mijn relatie met Billy omdat ik de afgelopen jaren één ding heb geleerd: ik ben gek op die jongen.

Ik gebruik mijn pieken om de kuilen in de weg minder diep te maken. Ik schreef daar laatst dit artikel over. Het is een geweldige manier om de kans te vergroten dat je toekomst steeds leuker wordt.

4. Mijn veerkracht wordt groter

Stel – er gaat iets mis. Hoe lang duurt het voordat je weer op het juiste spoor bent, en hoeveel energie kost het je? Hoe hoger je veerkracht, des te sneller en moeitelozer je terug op het juiste spoor komt.

Hoe beter ik word ik het voorkomen van ellende, des te meer veerkracht ik ontwikkel. Er gaan heus wel dingen mis in mijn leven. Mensen gaan dood, dingen gaan mis, relaties eindigen, ik raak overweldigd of dingen vallen tegen.

Maar weet je: er is altijd íets dat je kunt doen om je leven iets beter te maken. Altijd.

Al is het maar even zitten en rustig ademhalen. Of een knuffel halen bij iemand. Of een kop thee drinken.

Er is altijd iets dat je kunt doen. En alles is tijdelijk. Die twee ideeën zorgen ervoor dat ik sneller terug ben op het juiste spoor. Daar ben ik nu echt beter in dan tien jaar geleden. En mijn verwachting is dat ik daar over tien jaar nóg beter in ben.

Ouder, wijzer en een beetje gekker. Zo zie ik het graag.

5. Je hebt zelf altijd iets in de hand

Ik krijg vaak berichten van mensen die me uitleggen dat het leven niet maakbaar is. Dat je de gebeurtenissen niet in de hand hebt. En dat ellende zich soms gewoon aandient.

En ze hebben helemaal gelijk. Maar weet je – het is niet zwart wit, niet alles of niets.

Ja – een heleboel dingen in het leven heb je niet in de hand. Je dochter wordt ernstig ziek, een dierbare krijgt een aanrijding of er breekt oorlog uit in de regio waar je woont.

Dingen waar je weinig tot niets aan kunt veranderen. Maar (en het is een belangrijke maar) – dat wil niet zeggen dat er niet tegelijkertijd óók een heleboel dingen zijn waar je wél iets over te zeggen hebt.

Je hoeft geen kamp te kiezen. Je kunt je best doen om wenselijke gebeurtenissen te veroorzaken en tegelijkertijd accepteren dat je leven niet volledig maakbaar is. Ik denk dat dat een hele gezonde situatie is.

Want dingen gebeuren nu eenmaal. Maar er is altijd iets dat je kunt doen om de situatie beter te maken, of op zijn minst minder ellendig. Je kunt niet voorkomen dat er een meteoriet op je huis valt. Maar je kunt wel regelmatig flossen zodat je tandvlees niet gaat ontsteken.

Simpel en logisch. En dat is dus precies de reden waarom je leven elke dag iets leuker kan worden. Omdat je elke dag de kans krijgt om je leven iets leuker te maken. Een klein stapje in de blije richting, elke dag opnieuw.

Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. En wees blij. Rozengeur verveelt snel. En het is ook weleens fijn als de maan niet schijnt, zodat je hem extra kunt waarderen als hij er wél is.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test