Artikel opslaan

Het knagende “is dit het nou?”-gevoel

Een groeiend gevoel van ontevredenheid, een gevoel van leegte. Soms blijkt het leven niet zo mooi uit te pakken als het zou kunnen zijn. Je voelt je in principe prima, je bent niet ziek, hebt geen schulden en hebt lieve mensen om je heen. Toch voel je je niet echt gelukkig. Het leven is goed, maar het sprankelt niet. Je mist iets, maar je kunt niet echt ontdekken wat.

Als je je herkent in het bovenstaande stukje dan ben je waarschijnlijk in de sleur beland. Je bevindt je in een gebied tussen ongelukkig en gelukkig. Er is niets mis maar toch klopt het niet. Je hebt niet het gevoel dat je leeft. Je hebt meer het gevoel dat je gewoon bestaat.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De sleur is een verraderlijke val

Je zou zeggen dat iemand die zich leeg voelt van binnen direct in actie komt. Als je gelukkig wilt zijn dan onderneem je stappen om een einde te maken aan die verschrikkelijke sleur. Toch is vaak het tegendeel het geval.

Als je in de sleur belandt is er niet zoveel aan de hand. Je voelt je niet zo gelukkig als je je zou kunnen voelen, maar je voelt je ook niet ongelukkig. Juist deze vlakheid zorgt ervoor dat mensen vaak lang in de sleur blijven hangen.

Het is te vergelijken met het volgende vreemde experiment. Wanneer je een kikker in heet water gooit springt hij er direct uit, zoals je zou verwachten. Wanneer je de kikker echter in koud water legt, en het water langzaam verhit, blijft de kikker zitten. Hij blijft net zo lang zolang zitten tot hij bezwijkt.

Wat is hier opmerkelijk aan? In het tweede geval onderneemt de kikker geen actie. Alleen in het eerste geval blijft de kikker leven.

Nee, de sleur maakt je niet daadwerkelijk dood. Het kan je echter wel langzaam dood maken van binnen. Je hebt niet door dat je niet het leven leeft dat je wilt, omdat het zo langzaam gaat. Zo kan het zijn dat je lang blijft doorgaan, dag in dag uit, zonder dat je actie onderneemt.

Dan kun je beter diep ongelukkig zijn

Wanneer je je echt diep ongelukkig voelt onderneem je actie. Jij of de mensen in je omgeving zorgen ervoor dat er iets gebeurt waardoor je je beter gaat voelen. Misschien moet je in behandeling, misschien moet je gewoon veel huilen en praten.

Je neemt de situatie serieus als je echt niet gelukkig bent. Wie het echt niet naar zijn zin heeft op het werk gaat op zoek naar een andere baan. Als je je werk niet leuk vind, maar wel dragelijk, blijf je er echter veel langer plakken.

Als je je echt niet gelukkig voelt dan ben je de kikker die in het hete water wordt gegooid. Je neemt een sprong om te ontkomen aan deze situatie. Je beeïndigt je relatie, je neemt ontslag, je verhuist, je maakt het goed of je gaat het verwerken. Je neemt grote stappen naar herstel.

Maar als je in de sleur zit blijf je eindeloos door gaan, omdat je zelf niet door hebt hoe je er echt voor staat. Het water wordt langzaam heter en jij hebt het niet door.

De sleur maakt je leeg van binnen

Wanneer je merkt dat je in de sleur terecht komt, en je het leven eigenlijk niet leuk meer vindt, is het tijd om snel in te grijpen. Zorg dat je niet blijft hangen in een leven waar je ongelukkig van wordt. De sleur maakt je langzaam leeg en lusteloos van binnen.

De sleur kan jaren voortduren waardoor je je een groot deel van je leven onvervuld voelt. Dat maakt de sleur veel erger dan een periode van ongeluk. Wees dus niet zo dom als de tweede kikker. Bescherm jezelf tegen de sleur. Spring uit het water zodra het te warm wordt onder je flippers.

Uit de sleur komen

Zit je op dit moment in de sleur en wil je tips om er zo snel mogelijk uit te komen? Lees dan ‘Laat je Leven weer Sprankelen!‘.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test