Artikel opslaan

De sleur maakt je leeg van binnen

We schreven in het artikel ‘Beter Ongelukkig dan in de Sleur‘ al dat de sleur erger is dan veel mensen denken. In het artikel leggen we zelfs uit dat de sleur erger is dan diep ongelukkig zijn.

Als je in de sleur zit voel je leegte. Je bent niet geïnspireerd, niet gepassioneerd en je hebt weinig levenslust. Je leven sprankelt niet.

Met het onderstaande stappenplan kun je dit knagende gevoel van leegte en ontevredenheid aanpakken. Zo kun je langzaam, stapje voor stapje, de sleur van je af schudden en terugkeren naar het leven dat je wél wilt leven.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Ontdekken waardoor je in de sleur bent gekomen

Het is belangrijk om te achterhalen wat het gevoel van leegte bij jou veroorzaakt. Is het je baan, je relatie, je kinderen of het huishouden? Of komt het misschien door geldproblemen of simpelweg doordat je zelf niets onderneemt?

Vaak ervaar je de sleur niet in je hele leven, maar eerder op specifieke gebieden. Door voor jezelf uit te zoeken welke gebieden in je leven de sleur veroorzaken kun je het ook sneller van je af schudden. Kom je niet echt op gang? Gebruik dan dit artikel als uitgangspunt.

2. Waar zou je weer van gaan sprankelen?

Nu je een beetje een idee hebt waardoor de problemen worden veroorzaakt is het tijd om je ideale leven vorm te geven. Waar zou jij weer van gaan sprankelen?

Misschien is je baan te makkelijk en te saai voor je, en zou jij helemaal gaan sprankelen als je meer verantwoordelijkheid zou krijgen en meer afwisseling. Of misschien merk je dat je meer quality-time met je geliefde zou willen doorbrengen en minder tijd aan het huishouden.

Om je levenslust weer een beetje op te wekken is het goed om je droomleven eens voor jezelf uit te schrijven. Je kunt dat eenvoudig doen aan de hand van deze oefening.

3. Formuleer concrete stappen

Als je de bovengenoemde oefening goed hebt doorlopen dan heb je al een aantal concrete stappen bedacht. Het is belangrijk om deze stappen op te schrijven. Het kan ook zijn dat je juist afspraken met mensen of met jezelf moet maken.

Zo kun je eens met je baas gaan praten en met hem afspreken wat je wilt veranderen in je functie. Ook kun je met jezelf afspreken dat je iedere week met de kinderen naar de speeltuin gaat, of dat je wekelijks vrijwilligerswerk gaat doen. Meer ideeën kun je uit het eerder genoemde artikel halen.

Maak een lijstje van zeer concrete stappen die je kunt ondernemen richting je ‘herstel’. Als je wilt weten waarom concrete stappen zo belangrijk zijn, lees dan ‘De Basis van Effectiviteit: Twee Vragen‘.

4. Start het domino-effect op

De beslissing nemen om te veranderen is moeilijker dan het veranderen zelf. Zodra je een aantal van je geformuleerde stappen uitvoert zul je merken dat de veranderingen sneller komen dan je zou denken.

Als je in de sleur zit heb je vaak maar wat kleine veranderingen nodig om weer op het goede spoor te komen. Door die paar veranderingen krijg je weer een glimp levenslust wat je helpt om de rest te veranderen. Er kan op die manier een domino-effect ontstaan.

Starten met veranderen is de eerste en moeilijkste stap. Maar zodra het balletje eenmaal rolt zul je merken dat je sleur snel kan verdwijnen.

5. Blijf stappen ondernemen

Het kan dus zijn dat je gevreesde sleur als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het kan echter ook iets langer duren voordat je je weer vervuld voelt. Geef echter de moed niet op!

In stap 2 heb je voor jezelf vastgesteld hoe jouw droomleven eruit zou zien. Het enige wat nu nog hoeft te doen is stappen te blijven nemen in de goede richting. Als je een paar dagen steeds richting Parijs blijft lopen zul je op een gegeven moment de eiffeltoren zien.

Iedere stap in de goede richting is vooruitgang. Blijf bewegen en geniet van de vooruitgang. Voel hoe je langzaam meer zin krijgt in je leven! Lees ook ‘Kaizen: De Kracht van Kleine Veranderingen‘.

Meer inspiratie om lekker in je vel te zitten?

Een gelukkig leven komt je niet automatisch aanwaaien. In het onderstaande boek legt de schrijfster op een leuke en herkenbare manier uit hoe zij haar leven leuker maakte door middel van wetenschappelijk onderbouwde gedragsveranderingen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test