De sleur maakt je leeg van binnen
We schreven in het artikel ‘Beter Ongelukkig dan in de Sleur‘ al dat de sleur erger is dan veel mensen denken. In het artikel leggen we zelfs uit dat de sleur erger is dan diep ongelukkig zijn.
Als je in de sleur zit voel je leegte. Je bent niet geïnspireerd, niet gepassioneerd en je hebt weinig levenslust. Je leven sprankelt niet.
Met het onderstaande stappenplan kun je dit knagende gevoel van leegte en ontevredenheid aanpakken. Zo kun je langzaam, stapje voor stapje, de sleur van je af schudden en terugkeren naar het leven dat je wél wilt leven.
1. Ontdekken waardoor je in de sleur bent gekomen
Het is belangrijk om te achterhalen wat het gevoel van leegte bij jou veroorzaakt. Is het je baan, je relatie, je kinderen of het huishouden? Of komt het misschien door geldproblemen of simpelweg doordat je zelf niets onderneemt?
Vaak ervaar je de sleur niet in je hele leven, maar eerder op specifieke gebieden. Door voor jezelf uit te zoeken welke gebieden in je leven de sleur veroorzaken kun je het ook sneller van je af schudden. Kom je niet echt op gang? Gebruik dan dit artikel als uitgangspunt.
2. Waar zou je weer van gaan sprankelen?
Nu je een beetje een idee hebt waardoor de problemen worden veroorzaakt is het tijd om je ideale leven vorm te geven. Waar zou jij weer van gaan sprankelen?
Misschien is je baan te makkelijk en te saai voor je, en zou jij helemaal gaan sprankelen als je meer verantwoordelijkheid zou krijgen en meer afwisseling. Of misschien merk je dat je meer quality-time met je geliefde zou willen doorbrengen en minder tijd aan het huishouden.
Om je levenslust weer een beetje op te wekken is het goed om je droomleven eens voor jezelf uit te schrijven. Je kunt dat eenvoudig doen aan de hand van deze oefening.
3. Formuleer concrete stappen
Als je de bovengenoemde oefening goed hebt doorlopen dan heb je al een aantal concrete stappen bedacht. Het is belangrijk om deze stappen op te schrijven. Het kan ook zijn dat je juist afspraken met mensen of met jezelf moet maken.
Zo kun je eens met je baas gaan praten en met hem afspreken wat je wilt veranderen in je functie. Ook kun je met jezelf afspreken dat je iedere week met de kinderen naar de speeltuin gaat, of dat je wekelijks vrijwilligerswerk gaat doen. Meer ideeën kun je uit het eerder genoemde artikel halen.
Maak een lijstje van zeer concrete stappen die je kunt ondernemen richting je ‘herstel’. Als je wilt weten waarom concrete stappen zo belangrijk zijn, lees dan ‘De Basis van Effectiviteit: Twee Vragen‘.
4. Start het domino-effect op
De beslissing nemen om te veranderen is moeilijker dan het veranderen zelf. Zodra je een aantal van je geformuleerde stappen uitvoert zul je merken dat de veranderingen sneller komen dan je zou denken.
Als je in de sleur zit heb je vaak maar wat kleine veranderingen nodig om weer op het goede spoor te komen. Door die paar veranderingen krijg je weer een glimp levenslust wat je helpt om de rest te veranderen. Er kan op die manier een domino-effect ontstaan.
Starten met veranderen is de eerste en moeilijkste stap. Maar zodra het balletje eenmaal rolt zul je merken dat je sleur snel kan verdwijnen.
5. Blijf stappen ondernemen
Het kan dus zijn dat je gevreesde sleur als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het kan echter ook iets langer duren voordat je je weer vervuld voelt. Geef echter de moed niet op!
In stap 2 heb je voor jezelf vastgesteld hoe jouw droomleven eruit zou zien. Het enige wat nu nog hoeft te doen is stappen te blijven nemen in de goede richting. Als je een paar dagen steeds richting Parijs blijft lopen zul je op een gegeven moment de eiffeltoren zien.
Iedere stap in de goede richting is vooruitgang. Blijf bewegen en geniet van de vooruitgang. Voel hoe je langzaam meer zin krijgt in je leven! Lees ook ‘Kaizen: De Kracht van Kleine Veranderingen‘.
Meer inspiratie om lekker in je vel te zitten?
Een gelukkig leven komt je niet automatisch aanwaaien. In het onderstaande boek legt de schrijfster op een leuke en herkenbare manier uit hoe zij haar leven leuker maakte door middel van wetenschappelijk onderbouwde gedragsveranderingen.
Reacties
Ik vraag me af of het ervaren van sleur niet een gevolg zou kunnen zijn van het voortdurend zoeken naar stimulans. Wanneer die stimulans uitblijft, voelen we ons onvervuld.
Mijn vragen zijn eigenlijk: moet het leven perse leuk, sprankelend en vol passie zijn? Misschien is de (onuitgesproken) verwachting dat het leven zo zou moeten zijn wel de wortel van alle sleur en ontevredenheid.
Hé Arjan, ik ben het wel in grote mate met je eens. Ik denk dat het ook een beetje met de pyramide van Maslow te maken heeft, omdat zoveel van onze basisbehoeften vervuld zijn, gaan we op zoek naar meer. Als je al je energie nodig hebt om te zorgen dat je maag gevuld is maak je je er waarschijnlijk niet druk om dat je leven een sleur is.
Het gevoel van leegte heeft misschien inderdaad te maken met te hoge verwachtingen, maar hoe pas je die verwachtingen aan (zonder dat van binnen toch iets blijft knagen dat op zoek is naar meer)?
Ik denk dat sleur ontstaat doordat we af en toe vergeten om het leven te leven. Door steeds kleine dingen te veranderen, nieuwe dingen te proberen, met andere ogen naar je lief te kijken, niet alles zomaar voor lief te nemen en jezelf uit te dagen leef je veel bewuster en zit je over het algemeen ook beter in je vel. Het is echt leuk om daarmee bezig te zijn en het hoeven echt niet heel spectaculaire grote dingen te zijn. Je wordt er gewoon een leuker mens van :)
Interessante beredenering Arjan.
Zelf denk ik dat het er ook mee te maken heeft dat alles in de wereld binnen handbereik ligt. Wat we willen, kunnen we gemakkelijk krijgen. Omdat we maar eindeloos willen, vergeten we de waarde van wat we al hebben , met als gevolg dat we eindeloos een ontevreden gevoel overhouden.
Sleur is wat Margriet zegt "vergeten af en toe te leven". Als ik kijk naar sommige die op de klok elke dag hetzelfde doen en altijd naar hetzelfde gaan en nooit eens wat anders ondernemen, dan wordt het leven al wel héél snel saai en vol met sleur.
Het heeft niks met luxe te maken; je kan met weinig al een heleboel veranderen in je leven.
Sleur is over het algemeen een negatief beladen woord. Het heeft te maken met herharling, dus steeds hetzelfde ervaren of zelfs stil staan. Als je nieuwe ervaringen op gaat doen, word je uit die sleur getrokken en doe je nieuwe inzichten op doordat je anders naar jezelf en de wereld om je heen gaat kijken. Ik heb dat bijvoorbeeld als ik op vakantie ga naar een nieuwe bestemming of start met een nieuwe baan. Kleinere vernieuwingen kunnen je ook even uit de sleur halen. Misschien hebben we die sleur wel nodig om nieuwe inzichten op te doen. Zelf ervaar ik het eigenlijk niet als een sleur, maar als het even terugvallen in een bepaald ritme. Bij voldoende bewustzijn doe ik het meeste inzichten op en voel ik me het prettigst.
Het is hier zeker duidelijk, dat je je aandacht moet richten aan doelen en je je eigen sleur moet ondervinden en ontdekken zodat je het kunt oplossen. Het is van belang dat er goed moet worden gerealiseerd wat persoonlijke doelwitten in het leven zijn, dan is er ook een wil om voor te gaan. Maakt het leven ook nuttig voor jezelf.
Hasa
Ik denk dat het ook niet verkeerd is om even bij de sleur (het gevoel van leegte) stil te staan. De dingen die wij doen in ons dagelijks leven zijn juist ook vaak om het gevoel van leegte te onderdrukken, we zijn ons inderdaad niet meer bewust van wie we nu eigenlijk zijn!