1. Mediteer

Door te mediteren word je liefdevoller. Zowel richting jezelf als richting anderen. Dus als je wilt leren houden van ieder mens, dan is meditatie een geweldige eerste stap.

Meditatie helpt je afstand te nemen van je alledaagse leven, van je ego, en de boel in perspectief te plaatsen. Daar hoef je geen moeite voor te doen. Het gebeurt vrijwel automatisch als je stilzit en je op je ademhaling richt.

Dus ga regelmatig even zitten en kom tot rust. Hier lees je hoe je dat doet.

2. Observeer en geniet van mensen

Ga zitten op een bankje in de stad, en observeer mensen. Zie hoe ieder mens verschillend is. En probeer liefde te voelen voor ieder persoon. Zie hoe ieder mens worstelt met zijn eigen bestaan. Hoe ieder mens probeert te doen wat goed is, gezien zijn of haar beeld van de wereld. Besef dat ieder mens uiteindelijk op zoek is naar liefde, naar goedkeuring. Net als jij. Net als alle andere mensen.

We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde. Allemaal met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor alle mensen die je voorbij lopen in de stad. Opgegroeid op dezelfde planeet, ontstaan uit hetzelfde materiaal, verbonden in één ecosysteem, in één universum.

Lekker zweverig, maar moeilijk te ontkennen. En zodra je dit begrijpt, begrijp je dat ieder mens in feite een stukje van jou is. En het is heerlijk om naar mensen te kijken, en ze simpelweg te observeren. Geen gedachten, geen oordelen. Gewoon genieten van de diversiteit.

3. Oordeel niet

Als je iemand veroordeelt, dan maak je het moeilijk voor jezelf om liefde voor die persoon te voelen. Door iemand te veroordelen schep je afstand, in plaats van verbinding.

Spreek met jezelf af dat je je best doet om liefde te voelen voor ieder mens. Voor de essentie in ieder mens. Niet voor het gedrag, niet voor de woorden, niet voor het uiterlijk. Maar puur en alleen omdat het een persoon is. Iemand die liefde verdient omdat hij of zij bestaat.

Iemand is niet slecht omdat hij anders is. Iemand is niet beter dan jij omdat hij andere keuzes maakt. Maar iedereen is. Dat geldt voor de zwerver in het park, de lieve dame achter de balie, de gestreste zakenman in pak, het groepje pubers dat iedereen belachelijk maakt uit onzekerheid.

En als je van ieder mens wilt houden, dan verdient ieder mens liefde. Ongeacht alles. Lastig, maar wel fijn op de momenten dat het je lukt.

4. Kijk voorbij het ego

Mensen vinden zichzelf belangrijk. Ik vind mezelf soms ook best belangrijk. En wanneer ik zeg ‘ik’, dan bedoel ik eigenlijk mijn ego. Dat stemmetje in m’n hoofd die me van alles kan wijsmaken. Ieder mens heeft een ego, en het ego staat tussen jou en de daadwerkelijke persoon in. Het is de ego die je hoofd constant vult met gedachten. Het is je ego die je achterlaat wanneer je mediteert.

Als ik mediteer, dan voel ik me helemaal verbonden. Met alles en iedereen. Dan voel ik me niet beter of slechter, of knapper of lelijker. Dan is alles goed zoals het is. Dan is iedereen goed zoals hij is. Een gevoel van onvoorwaardelijke liefde voor het leven. En dat is dus precies het gevoel dat op dagelijkse basis (helaas) buiten de deur wordt gehouden door je ego.

Wanneer je met mensen praat, dan praat je meestal niet echt met deze persoon maar met zijn of haar ego. Ego’s klagen, kreunen en steunen. Ego’s oordelen, denken na, zetten zich af, richten zich op afzondering en belemmeren mensen om echt zichzelf te zijn. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Mensen zijn niet wat ze doen, zeggen of denken. Mensen zijn. En ze doen, denken en zeggen dingen.

Als jij een keer iets slechts doet, dan ben je daarna geen slecht mens. Dan ben je een mens, die iets slechts heeft gedaan. Twee losse dingen.

Je eigen ego verkleinen is uitdagend, maar te doen. Onder andere door vaker te mediteren, en door jezelf te trainen. Het is echter niet eens zo moeilijk om voorbij iemands ego te kijken. Om liefde te voelen voor een persoon die in jouw ogen (ofwel in je ego’s ogen) complete onzin uitkraamt. Je voelt dan mededogen voor de mens achter het ego. Je laat iemand zijn zoals diegene is.

Niet praktisch, maar wel te doen

Toegegeven, dit zijn niet de meest praktische tips die ik je ooit heb gegeven. Maar je kunt ermee oefenen. Liefdevol leven is een wazig iets, maar uiteindelijk ontzettend tastbaar zodra je er beter in wordt. Je zult al snel door krijgen hoe je opener en liefdevoller naar mensen kunt kijken. Hoe je ineens de onschuld kunt zien, en de worsteling met onzekerheden die ieder mens voert. Hoe je meer kunt vertrouwen.

Je kunt leren om de mensen om je heen vaker te accepteren, precies zoals ze zijn. Om van ze te houden, ook als ze soms dingen doen waar je het niet mee eens bent. Puur omdat ze mens zijn. En omdat liefdevol leven uiteindelijk het mooiste geschenk is aan jezelf. Dus ja, tijd om te mediteren zou ik zeggen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test