Artikel opslaan

Zelfacceptatie is een goede basis voor een gelukkig leven

Als je jezelf kunt accepteren zoals je bent dan zit je lekker in je vel. Je voelt je niet onzeker, je voelt je niet imperfect of incapabel. Je voelt dat je dicht bij jezelf staat, en dat je goed bent zoals je bent.

Door jezelf te leren accepteren til je je leven naar een hoger niveau. Niet alleen wordt je zelfvertrouwen een stuk sterker, maar je houdt ook tijd en energie over voor waardevolle dingen. Je kunt namelijk doen wat je wilt doen, zonder je te laten tegenhouden door onzekerheden en twijfels.

Zelfacceptatie is geen makkelijk of snel proces, maar je kunt aan de slag gaan met de onderstaande stappen en snel resultaat zien!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Accepteer dat je fouten kunt maken

Iedereen maakt fouten, en iedereen hoort ook fouten te maken. Dingen niet perfect doen is een belangrijk onderdeel van je leven. Want zonder fouten te maken kun je niet leren.

Sterker nog, je kunt het woord fouten simpelweg vervangen door resultaten. Alles wat je doet leidt tot resultaten. Resultaten zijn niet goed of slecht, maar afhankelijk van je doel kun je ze wel wenselijk of onwenselijk noemen.

Behaal je resultaten die onwenselijk zijn? Dan weet je dat je je doel op een andere manier moet proberen te bereiken.

Het maken van een fout is geen waardeoordeel over wie jij bent en wat je kunt. Het is slechts een ongewenst resultaat dat voortvloeit uit jouw handelen. Je kunt en moet hiervan leren. Want wie resultaten kan interpreteren kan zijn gedrag hier in de toekomst op aanpassen.

Dus wees niet bang om dingen verkeerd te doen, en trek het je niet al te erg aan. Leer van je fouten en ga verder met je leven.

2. Accepteer en waardeer je lichaam

Je lijf is het organisme dat je leven geeft. Het is een wandelend wonder.

Je hebt maar één lichaam en zult ook nooit een ander lichaam krijgen. Je kunt aan je lichaam werken, je kunt het verzorgen en je kunt het verafschuwen. Dit alles verandert helemaal niets. Je lichaam is je lichaam, en dat zal het altijd blijven.

Dus accepteer je lijf zoals het is. Leg je erbij neer dat je er niet uitziet als een model, leer te houden van jouw specifieke kenmerken.

Leer ook anders naar mensen te kijken. Doe je best om schoonheid te zien in ieder mens, in ieder lichaam. Ga bijvoorbeeld eens naar de sauna, en bekijk andere lichamen zonder erover te oordelen.

Ieder mens is anders, ieder lichaam is uniek. Dat is iets moois, iets wat je kunt waarderen. Dus accepteer het lichaam dat je gekregen hebt en zie je eigen schoonheid.

3. Accepteer dat je het verleden niet kunt veranderen

Dingen die gebeurd zijn kunnen niet meer veranderd worden. De tijd kun je niet terugdraaien. Wat is, dat is. Punt.

Maak je dan ook niet druk over alles wat gebeurd is. Kijk vooruit, en accepteer je leven zoals het zich tot nu toe heeft gevormd.

Besef dat je verleden bepaalt wie jij nu bent, waar jij nu bent en wat je nu doet. Je verleden, plezierig of niet plezierig, maakt je uniek.

Het verleden staat vast. Je kunt je er druk over maken, maar het zal niets veranderen. De toekomst ligt open. Als je wilt breken met een naar verleden, kies er dan voor om je toekomst anders in te vullen.

4. Accepteer de mening van andere mensen

Andere mensen vinden iets van jou, en dat is niet erg. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en ergens zijn eigen oordeel op plakken. Bedenk dat andere mensen jou nooit volledig kennen. Zij kennen niet je hele verhaal, dus een oordeel van welke aard dan ook is altijd ongegrond.

Dat wil niet zeggen dat het niet pijn kan doen. De kunst is echter om de positieve stem in je hoofd sterker te maken dan de negatieve stem van anderen. Laat je niet kleineren, laat niet over je heen lopen. Jij weet dat je geweldig bent.

Je hoeft andere meningen niet te negeren, maar je kunt ze objectief beoordelen en zelf bepalen of je hier wel of niet iets mee gaat doen in jouw leven.

Anderen hebben niet zonder meer gelijk, dus neem het ook niet altijd als waarheid aan. Zeker niet als het een negatieve impact heeft op je zelfbeeld.

5. Accepteer je eigen verantwoordelijkheid

Jij bent verantwoordelijk voor alles wat je denkt, alles wat je zegt en alles wat je doet. Je bent ook (deels) verantwoordelijk voor de gevolgen van jouw gedachten, woorden en acties. En daarbij komt dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het zien van het verband tussen jouw handelen en de gevolgen die dat heeft.

Wat houdt dat in? Dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Als jij compleet gelukkig wilt zijn, dan zul je dit zelf moeten verwezenlijken. Want er zal niemand langskomen om je gelukkig te maken, hoe hard je ook hoopt.

Als jij je rot voelt en je vertelt dit niemand, dan zal niemand je bellen om te vragen hoe het met je gaat. Jij bepaalt een groot deel van je eigen leven, dus neem je verantwoordelijkheid en accepteer dat jij zelf de touwtjes in handen kunt nemen.

6. Voel je vrij, alles is goed zoals het is

Accepteren is loslaten. Jezelf accepteren is het loslaten van al je twijfels en onzekerheden, van alle oordelen over jezelf en stoppen jezelf naar beneden te halen.

Laat het gaan en besef dat hier en nu alles goed is zoals het is. Jij bent goed zoals je bent. Je bent perfect zoals je bent. En zeg eens tegen jezelf: “Ik ben gelukkig met wie ik ben.”

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test