Bevrijd van de koekjes
Heerlijk, leven zonder suikerverslaving. Geen drang naar zoetigheid. Geen wandelingen naar de avondsupermarkt. Geen dikke buik, suikerdips, futloosheid, schuldgevoelens en ga zo maar door.
Koekjes, gebak en snoepgoed vallen in de categorie comfort-food. Leuk, maar als we iets weten van comfort is dat het vooral fijn is voor nu. Als je enigszins geïnteresseerd bent in hoe je je morgen voelt, dan weet je dat comfort-food niet helpt.
Het voelt nu fijn, maar daarna niet meer. Het is nu lekker, maar het helpt je niet vooruit. Je denkt dat zoetigheid je lievelingseten is, net zoals een roker echt denkt dat sigaretten lekker zijn. Zodra je er vanaf bent ontdek je dat die zoetigheden helemaal niet zo bijzonder zijn.
Het is tijd om jezelf te bevrijden van je suikerverslaving. Het is tijd voor nieuw lievelingseten.
1. Stop met het eten van suiker (duh)
Sorry, ik kan het niet mooier maken dan het is. Als je er vanaf wilt, stop dan met het eten van suiker.
Voor de rest van je leven? Kan, hoeft niet. Het punt is niet dat je nooit meer suiker zal eten. Het punt is dat je je verslaving doorbreekt. Als jij niet verslaafd bent, en je eet een keer een stukje taart, dan is er niets aan de hand. Als je wel verslaafd bent, dan zorgt dit stukje taart voor trek in nóg meer stukjes taart.
Je moet afkicken om er vanaf te komen. En dat doe je door geen suiker meer te eten. Niet in de vorm van zoetigheid, niet in vorm van kant-en-klaar maaltijden. Gewoon niet.
Dat betekent dat je zelf kookt, en dat je je vooral richt op groente, complexe koolhydraten (zoals zilvervliesrijst en haver), fruit, noten en zaden.
2. Baken je afkickpoging af
Het is belangrijk dat je één ding tegelijk doet. Probeer niet af te kicken van suiker én perfect te eten én af te vallen in een week.
Wat we nu gaan doen is afkicken van suiker. Punt. Dat houdt het simpel en overzichtelijk, en zorgt ervoor dat je een grotere kans hebt op succes.
Maak een duidelijke afspraak met jezelf: ”Ik eet de komende week geen suiker.” Maak je niet te druk om andere zaken. Na deze periode van afkicken, kun je verder gaan met het optimaliseren van je eetpatroon.
3. Voorkom honger
Je gaat falen als je jezelf uithongert, dat kan ik je garanderen. Zoals ik al zei: probeer niet meerdere vliegen in één klap te slaan. Ga niet bewust calorieën beperken terwijl je aan het afkicken bent, want dan maak je het jezelf te moeilijk.
Op het moment dat je rondloopt met honger, worden al die koekjes en gebakjes in je hoofd lekkerder gemaakt. Ineens zie je een stuk chocolade in de winkel, en voor je het weet sta je met jezelf te onderhandelen. ”Een reepje kan niet zoveel kwaad. Ik heb verder heel gezond gegeten. Dan doe ik het morgen weer helemaal goed.”
NEE! Geen suiker = geen suiker. Voorkom dat je in die val trapt door te voorkomen dat je honger krijgt.
4. Spaar je wilskracht
Je hebt iedere dag een beperkte hoeveelheid wilskracht te besteden. Hoe zuiniger je ermee omspringt, des te makkelijker het is om gezonder te eten.
Met andere woorden: spaar je wilskracht. Toen ik aan het afkicken was, gaf ik bijvoorbeeld bij de bediening aan dat ik geen koekje bij de koffie hoef. Op die manier zit ik niet tegen een lekker koekje aan te kijken die ik niet ‘mag’ eten. Een koekjesloos schoteltje kost veel minder wilskracht.
Stel jezelf niet bloot aan omgevingen waarin je omringd wordt door veel zoetigheid. Spaar je wilskracht voor de momenten waarop je het echt nodig hebt. Zoals ’s avonds als je met jezelf onderhandelt over een wandeling naar de avondsupermarkt of een stuk fruit.
Afkicken is tijdelijk
Ja, het kan moeilijk zijn. Als je flink verslaafd bent (zoals ik vroeger ook was), kun je alleen nog maar aan zoetigheid denken zodra je stopt met suiker. Toen ik een paar jaar geleden wilde afkicken, dacht ik de héle dag aan appeltaart. Niet fijn.
Gelukkig kun je jezelf troosten met de gedachte dat het slechts tijdelijk is. Suiker is ontzettend verslavend, maar het is ook ontzettend makkelijk om er weer vanaf te komen. Na een week suikervrij kijk je naar die appeltaart en denk je: ”Ongelooflijk dat ik dit zó lekker vond.”
Echt, er wacht een hele andere wereld op je.
Loskomen van je suikerverslaving
Kun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.
Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn - dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.
Reacties
Sinds twee maanden helemaal afgekickt van geraffineerde suikers. Een keer in de week eet ik iets ‘ongezonds’. En omdat het mag geniet ik meer van het nieuwe eten. In drie maanden tijd door het anders eten, vijf kilo afgevallen.
Mijn favoriete start van de dag: Yoghurt met noten. Doordat ik nu geen frisdrank meer drink en eigenlijk alleen maar water, proef ik alles veel beter en daardoor laat ik ook meer ongezonde dingen staan. Ik ben blij dat ik mijn suikerverslaving de nek heb omgedraaid.
Ik ben echt zoet verslaafd en begin er last van te krijgen.
Dus ik begin vandaag met suikervrij.
Hebben jullie tips hoe mijn dagmenu eruit kan zien ongeveer.
Alle tips zijn welkom.
Misschien is het ook wel handig om erbij te vermelden dat je last kunt gaan krijgen van ontwenningsverschijnselen als je veel suiker at. Je kan je duizelig voelen, en zelfs een beetje ziek. Het is belangrijk om veel water te drinken tijdens het afkicken van suiker om je afvalstoffen af te voeren.
Inmiddels eet ik wel weer wat suiker maar wil er wel weer mee stoppen voor het grootste deel van de tijd. Ik kreeg inderdaad ook hoofdpijn toen ik ermee stopte. Maar als ik nu iets eet met suiker erin vind ik het echt onwijs zoet. Pap eet ik tegenwoordig zonder suiker. Fruit vind ik soms al super zoet.
@Margiet, Als je gewend bent brood te eten dan is het wel lastig om suikervrij te eten, brood bevat altijd een kleine hoeveelheid suiker, maar er is vooral weinig broodbeleg zonder suiker. Je zou havermout kunnen maken met banaan, geraspte kokos en rozijntjes als ontbijt. Voor de lunch een lekkere salade, of zilvervliesrijst met gestoomde groente, voor het diner kan ook veel zolang je de pakjes, zakjes en sausjes maar laat staan. Vlees, vis kan wel, groentes, rijst etc. Succes!
Ik ben inmiddels vier weken ‘suikervrij’ maar het kost mij nog steeds moeite. Ik had verwacht/gehoopt dat na een week of 2 de behoefte aan….wel zou afnemen, maar helaas. Het blijft moeilijk. Wel heb ik een x flink gezondigd met zoetigheid en merkte ‘s avonds direct hier de gevolgen van, was doodmoe. Dus resultaat heeft het wel. Voel mij nu veel fitter.
Ik ben al langer gestopt met suiker, omdat ik gelezen had dat kankercellen dol op suiker zijn. Ik begon met geen suiker meer in de thee en koffie. Daarna ben ik gestopt met het kopen van koekjes etc. Snoepen deed ik niet, veel regelmatig chokolade eten.Na een week luste ik niets zoets meer! Ik probeerde wel eens wat maar vond het zoooo vies smaken!
Het is echt te doen. Even goed lezen hoe slecht suiker is voor je lichaam zodat je goed gemotiveerd bent.
Nu drink ik nog wel bier, ook superslecht maar ik vind het moeilijker om daar mee te stoppen. Een week lukt nog wel maar dan begin ik weer vooral ook omdat mijn man gewoon blijft drinken en er dus bier in huis is…
Heb je daar nog tips voor misschien? Niet meer in huis halen zoals de koekjes en zoete dingen lukt niet omdatn mijn man niet wil stoppen….
Ik ben nu al twee weken aan het afkicken en heb zo een honger, vool mij misselijk en moe. ik hoop dat dit snel weg gaat want lang houd ik dit niet meer uit.
Het is een goede zaak om ‘s goed te kijken naar wat we naar binnen proppen. Ik heb ook last van een suiker-behoefte (oke, noem het verslaving). Die ben ik nu aan het aanpakken / onderzoeken. Vandaar dat ik op deze website terecht kwam :-)
In een tijd van werkloosheid en eenzaamheid ben ik veel suiker gaan eten. Ook eet ik makkelijk veel brood (koolhydraten), daar ben ik gek op. Maar ik verbrand de energie niet. Daarom voelde ik me moe en log worden.
Nu ontdek ik dat door een paar dagen vasten (geen suikers en koolhydraten eten) ik me frisser begin te voelen. Ook probeer ik het achterliggende probleem te vinden (eenzaamheid).
Geest en lichaam werken altijd samen.
Dus minder suiker lijkt me een prima zaak, maar een koekje bij de koffie wanneer iemand op bezoek is, lijkt me ook een goede zaak.
Beetje evenwicht vinden en houden lijkt mij, maar zo werkt het met alles in het leven.
Er zit wel een verschil tussen geen toegevoegde suiker en helemaal geen suiker eten. In fruit zit uiteraard suiker en zelfs in prei! Je lichaam heeft ook echt wel suiker nodig om goed te kunnen functioneren. Het probleem is dat we er te veel van consumeren. Oh, en suiker is suiker, maakt niet uit of dit in fruit zit, uit een zakje komt of in andere vormen, bijvoorbeeld honing.
Nu het weer al een tijdje een hogere temp bereikt, merk ik ook wel dat mijn buik me in de weg zit.
Ben bijna 2 meter lang en behoorlijk breed. Maar ik heb intussen ook o.a. diabetes-2 waarvoor ik 4xdaags insuline stuit. Kan het kwaad als ik ook aan het “suikervrij” zal gaan?
Door meer te bewegen val ik wel steeds wat af, maar ik zou het toch liever nog wat versnellen.
De insuline die ik gebruik zou kunnen stoppen als ik weer een gezond gewicht zou bereiken.
Dat zou een mooie drijfveer zijn om dat te behalen.
Hoi hoi,
Ik heb echt een suikerverslaving en wil daar heel graag vanaf. De eerste dag dat ik ermee begon was al heel erg zwaar. Ik voelde me meteen niet lekker, hoofdpijn, trillen en vooral prikkelbaar. Ik bleef de hele dag alleen maar aan zoete dingen denken ondanks ik afleiding zocht in sport of lezen bleven die gedachtes komen. De tweede dag bezweek ik al en at ik een hele pak koekjes weg. Voelde me schuldig en zwak maar ik wil echt van die verslaving af. Wat kan ik het beste doen? Hoe kan ik doorzetten en voorkomen dat ik zo snel weer terugval? Hoelang duurt het afkicken ongeveer?
Groetjes Lucinda
Gewoon doorgaan. Kleine terugval – geen probleem. Je hoeft het niet perfect te doen. Dus ga gewoon door. Dat is uiteindelijk beter dan helemaal teruggaan naar je oude eetpatroon. Minder suiker is ook goed. Je kunt niet in één keer perfect eten. Sterker nog – waarschijnlijk zal dat nooit lukken. Dus voel je niet schuldig, voel je stoer. Want je boekt wel degelijk vooruitgang! :)
Afkicken van suiker duurt een paar dagen. Al binnen een week zul je merken dat je veel minder aan zoetigheid denkt.
Ik ben nu 25 maanden van 2 verslavingen af.
Roken en suikers!!
En ik voel me zo bevrijd, en heerlijk in mijn vel.
Nooit meer dat moe zijn gevoel en fit mijn bed uit.
Gewoon doen!!!
Nu heb ik ook zin in appeltaart :(