Wat een oud dagboek me leerde over suikerverslaving
Mijn moeder is dol op opruimen. En dan in het bijzonder het opruimen van de zolder. En dan in het bijzonder het opruimen van mijn schoolspullen. Dus ik kreeg weer een doos mee, en in die doos vond ik een dagboekje.
Ik heb in mijn leven eigenlijk nooit een papieren dagboek bijgehouden (ik ging al vrij snel digitaal). Maar dit boekje bleek een uitzondering. En ik had het zowaar drie dagen volgehouden. Maar hoewel het nauwelijks beschreven pagina’s bevatte, vond ik er een toch belangrijk inzicht.
En dat inzicht ging over zoetigheid.
Ik las hoe een Jelle van 16 jaar zichzelf voornam om gezond te eten. Om niet te snoepen. En ik las op de volgende pagina hoe kleine Jelle had gefaald. Hij was de volgende dag gezwicht voor appeltaart. En er kwam een nieuw voornemen, en toen was het boekje uit.
Maar ik weet wel wat er op al die overige pagina’s zou komen te staan. Meer voornemens, meer appeltaarten, meer schuldgevoelens. Ineens viel er een kwartje. Ik heb een probleem. Met suiker. En dat gaat nu stoppen. Bedankt dagboek. Bedankt zolder. Bedankt moeders.
Leuker leven, minder drama ☀️
Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. Zelfs in deze onrustige tijden. 😌
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
Suikerverslaving aanpakken
Wat is een suikerverslaving? Het is constant denken aan eten, aan zoete en hartige snacks. Het is je humeur, je dagindeling en zelfs je route van je werk naar huis (even langs AH) laten bepalen door je fluctuerende bloedsuikerspiegel.
Het is vlakbij een benzinestation wonen, en hier een paar keer per week gebruik van maken. En dan niet om benzine te kopen. Goed dat we verhuisd zijn.
Een suikerverslaving betekent dat je in de ban bent van eten. Van lekkere dingen. En het is niet goed voor je.
Waarom niet? Elke dag zoveel suiker eten zorgt voor overgewicht, voor allerlei vage klachten van migraine tot huidproblemen, voor verhoogd risico op enge ziektes. En het zorgt voor versnelde veroudering. Van je huid, van je organen, van je hele lijf.
En het gaat langzaam. Je merkt de echte vervelende effecten pas op latere leeftijd. En dat is denk ik niet waar we naar op zoek zijn.
Zo kom je van je suikerverslaving af
Hieronder vind je een aantal praktische tips om snel van je suikerverslaving af te komen.
- Bouw je suikerinname rustig af, of stop er cold-turkey mee. Bekijk welke aanpak het beste bij jou past. Let op: het doel is je suikerverslaving stoppen, niet nooit meer suiker eten.
- Wanneer je cold-turkey stopt met suiker, kan het zijn dat je tijdelijk last krijgt van hoofdpijn of andere klachten. Afhankelijk van hoeveel suiker je normaal eet en hoe gevoelig je lijf is.
- Maak het niet moeilijker dan het is. Je hoeft er geen stapels literatuur over te lezen. Eet minder suiker. Punt.
- Je komt vaak al een héél eind als je stopt met snoepen.
- Stop ook met frisdrank en vruchtensappen uit pak. Die bevatten bijna net zoveel suiker als cola.
- Suiker is te vinden onder vele namen. Check de etiketten dus niet alleen op het woord suiker, maar ook op woorden als: dextrose, glucose-fructosestroop, fructose, fructosestroop, glucosestroop, siroop, melasse, etc.
- Naast producten met suiker, zijn er ook producten die zich in je lichaam gedragen als suiker. Dit zijn producten die zijn opgebouwd uit geraffineerde koolhydraten. Eet minder producten die gemaakt zijn van bloem. Kies liever voor hele granen of richt je op producten gemaakt van volkorenmeel.
- Vruchtensap lijkt gezond, maar zonder de vezels uit het fruit gedraagt het zich als pure suiker in je lichaam. Maak liever een smoothie!
- Eet meer groente.
- Experimenter met intermittent fasting. Door te vasten stabiliseert je bloedsuikerspiegel snel, waardoor je makkelijker kunt breken met een suikerverslaving.
- Vet en eiwit remt de opname van suiker in je bloed. Hierdoor verminder je de negatieve impact van suiker in je lichaam.
- Combineer pasta, brood of witte rijst bijvoorbeeld met tempeh, tofu, avocado, noten, olijfolie, etc.
- Je suikerverslaving heeft meestal te maken met tussendoortjes. Bereid je dus goed voor, zodat je niet verleid wordt door alle lekkere snacks om je heen.
- Zorg dat je altijd een paar soorten noten achter de hand hebt. Walnoten, hazelnoten, amandelen etc.
- Noten bevatten veel calorieën, maar zijn ook een gezonde bron van plantaardige vetten. Zoek dus een balans, eet een handje per dag.
- Combineer bijvoorbeeld een paar amandelen met een sinaasappel. De vezels uit de sinaasappel en het vet in de noten verkleinen de impact van de suiker in de sinaasappel.
- Een blokje hele pure chocolade (zonder suiker) is een gezond tussendoortje.
- Plantaardige yoghurt met wat vers of gedroogd fruit en wat zaden of noten is een prima tussendoortje.
- Besef dat je een paar dagen nodig hebt om van de suiker af te komen. Het begin is het moeilijkst.
- Als je visioenen krijgt van BonBonBloc of appeltaart, eet dan wat vers fruit om de zoete trek te stillen.
- Suiker in de thee is ook suiker. Je kunt makkelijk thee drinken zonder suiker. Dat is misschien wennen in het begin, maar je hebt vast wel voor hetere vuren gestaan in je leven.
- Snack met groente. Wortels, tomaten, avocado, bleekselderij. Dip bijvoorbeeld lekker in de hummus.
- Als je dat kleine koekje eet dat je in het restaurant bij de koffie kreeg, dan is er niets aan de hand. Rustig blijven ademhalen.
- Probeer niet perfectionistisch te zijn. Je hoeft niet helemaal van de suiker af. Je wilt van je verslaving af. Eén keer zoetigheid eten maakt je niet verslaafd, geen zorgen. Je kunt heus nog wel af en toe genieten van je favoriete zoetigheid.
- Geniet van het feit dat je minder honger krijgt. Minder trek, minder afleiding, minder behoefte aan zoetigheid.
- Geniet van de vrijheid die dit je geeft. Je hoeft niet langer steeds aan eten te denken, je kunt je bezighouden met andere zaken.
- Bekijk na een week eens hoe het met je lijf gesteld is. Waarschijnlijk ben je al wat afgevallen zonder dat je er verder iets voor gedaan hebt!
- Zonder hongergevoel wordt het veel makkelijker om gezond te eten en gezonde keuzes te maken.
- Beweeg voornamelijk naar een eetpatroon dat is gebaseerd op planten.
- Val niet in de dadelval. Gedroogde dadels zijn heerlijk zoet. Hoe zoeter het fruit, des te minder je ervan wilt eten. Gedroogde dadels gedragen zich in je lichaam bijna hetzelfde als wit brood.
- Val ook niet in de bananenval. Bananen zijn heerlijk en gezond, maar je wilt ze niet gebruiken om je dagelijkse reep chocolade mee te vervangen als je van je suikerverslaving af wilt.
- Luister naar je lichaam. Leer te herkennen wanneer je echt honger hebt, en wanneer je lijf gewoon vraagt om vet en koolhydraten omdat je verslaafd bent aan suiker.
- Voel hoe je fitter, vrolijker, minder duf, energieker, slanker en gezonder wordt. Allemaal door minder suiker te eten en meer lekkere plantaardigheden naar binnen te werken.
Eet minder suiker, eet minder producten die zich in je lichaam gedragen als suiker, en stap over op een gezond voedingspatroon vol met groente, fruit, peulvruchten, paddestoelen, noten, zaden, kruiden en specerijen. Het is even wennen, maar zodra je van de suikercyclus verlost bent kost het nauwelijks nog moeite.
Even doorbijten dus! Maar dan niet in een gevulde koek.
Loskomen van je suikerverslaving

Kun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.
Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn - dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.
Reacties
Goed artikel Jelle! Ik zou er nog aan toevoegen dat toetjes een slechte gewoonte zijn. Als je geen suiker verslaving hebt, heb je geen behoefte aan suiker na de maaltijd. Eet je toetje als tussendoortje; rond half 4 ofzo!
Ik woonde ook vlakbij een benzinestation. Waar ik in mijn leven maar 1 x getankt heb toen ik er niet meer in de buurt woonde :) en wat ik er verder deed, laten we het daar maar niet over hebben!
Duidelijk artikel.
Ik ben kort geleden (weer) cold Turkey met suiker gestopt. Maar dan dus ook echt fors. Echt bijna niks meer. En aangezien ik aanleg heb voor migraine was ik 2 dagen behoorlijk beroerd. Ik weet nu al dat ik zo weinig suiker niet ga volhouden. Ik zal de balans goed in de gaten moet gaan houden. Mijn problemen: vooral cola en in iets mindere mate: melk.
Ik ben al jarenlang meestentijds suikervrij, maar de manier waarop ik dat het beste trek is, soms toch gewoon de suikerproducten te eten waar ik niet buiten kan. Duurt dan weer vier dagen voor het weer uit mijn lichaam is, maar het maakt dat ik op moeilijke momenten iets heb om naar uit te kijken. Ik eet echter nooit suiker op die moeilijke momenten zelf. Dan eet ik een appel of zo.
@Jelle, leuk artikel.
Rond mijn 20e is hypoglycaemie geconstateerd bij mij en ben ik acuut gestopt met suiker. Ik heb jaren heel streng gedaan, omdat ik merkte dat ik snel last kreeg van suiker. De laatste jaren at ik wat vaker iets met suiker, vooral als ik op reis was.
Ik merk bij mezelf dat ik gemakkelijker suiker kan laten staan als ik helemaal geen suiker meer eet. Dan is de grens duidelijker. ;)
Sinds januari ben ik weer streng bezig. Ik voel me gewoon fitter en lekkerder in m’n vel zonder suiker.
p.s. voor Jelle: Bij EkoPlaza verkopen ze lactose- en suikervrije appeltaart. Heerlijk! Hij smaakt zoals appeltaart hoort te smaken: naar appel en kaneel. Yammie!
“Rustig blijven ademhalen” Hahaaa! Wederom waardevolle tips. Dank daarvoor :-)
Hoi Jelle, superleuk artikel! Misschien is het ook niet echt onbelangrijk vooral ook te ontspannen. Hoe meer gestressed je raakt, hoe meer cortisol je aanmaakt, waardoor je èn dikker wordt en ook nog meer trek krijgt in zoet en vet. Hoe dan ook, ontspannen en rustig blijven ademhalen. En weg met dat schuldgevoel als je toch dat koekje in het restaurant opeet! Live life, yolo en geniet. Oja en ga zo door ;-)
Blijft een mentale discipline. Genoeg tussendoor eten om geen energy dip te krijgen, and you should be fine, if you got a spine ;-)
Wat een fijne, down-to-earth en niet-perfectionistische serie tips. Grappig en specifiek ook, zoals het koekje in het restaurant en de bananenval ;). Vooral de 2e helft maakt dat ik zin krijg om het ook aan te gaan pakken. Thanks!
Leuk en leerzaam hoor! Helemaal welkom na die bak halve bak ijs (bah!) die ik gister na een zware werkdag in no time opgegeten heb! Vol goede moed ga ik verder!
Ik heb gemerkt dat mijn zin in suikers (chocola, koekjes) wordt opgeroepen door een behoefte aan water. Na het drinken van een groot glas water is de aandacht voor suikers doorgaans over of in ieder geval een stuk minder.
Andersom, als ik suikers neem merk ik dat ik me daar niet beter door voel, eerder minder. Ik noem dat “de wet van de Paradox”, de werkelijkheid ligt vaak precies aan de andere kant dan we denken. Door mee te gaan in de “creatie” houden we hem juist in stand.
Wat bij mij helpt is na het eten een (suikervrij) kauwgompje te nemen. Of gewoon tanden poetsen :) dan heb ik daarna geen zin meer om zoet te eten!
Ik drink sinds 2 weken geen frisdrank meer. Vaak heb ik het wel heel moeilijk omdat ik echt een glas sinas wil!. Ook is mijn buik echt super opgeblazen, heb zelfs het idee dat ik aan het aankomen ben :( Ik drink veel melk, water, thee, waar zou het aan kunnen liggen dat ik juist dikker word terwijl ik de frisdrank laat staan?
Hoi Jelle,
Sinds een paar maanden probeer ik suikervrij/suikerarm te eten en het lukt tot nu toe aardig. Ik merk heel sterk welke voordelen het heeft. Minder hoofdpijn, meer energie, een vol gevoel door de vele groenten die ik eet, vrolijker, etc. Wel heb ik zo nu en dan nog wel 1 of 2 dagen dat ik echt HEEL graag iets met suiker wil, maar voor nu geef ik daar nog maar even aan toe. Ik weet dat ik het goede ritme daarna toch wel weer op pak, omdat ik vrij snel de negatieve effecten van de suiker merk. Wel voelt het nog een beetje als een verslaving door zulke buien. ;)
Tips voor het snacken:
– groenten met lekkere kruiden (bijvoorbeeld komkommer dippen in een kruidenmixje)
– worteltjes
– snoeptomaatjes
– ijsbergsla direct uit de zak eten (net als chips)
– fruit
– gekookt ei
– kauwgom (suikervrij)
En soms neem ik ook gewoon een lekker kopje thee. :)
Precies een onderwerp waar ik veel mee bezig ben!
Bedankt voor de leuke uitleg
Goed om alweer een keer te lezen. Ik ben vaker begonnen met een -gezonde dingen lijst – voor aan de deur, maar het loopt steeds met een sisser af. Ik ben geen groente-eter en dat maakt het zo lastig! Er bestaat niet toevallig al een complete lijst? Dan ga ik weer een poging wagen… (-:
Heerlijk verfrissend en grappig, tussen vele zure anti-suiker bloggers. Ik moest lachen om je tips. Bobbonblocks, het knapperige randje van een gevulde koek bij de bakker…m&m’s…en OH de schuimpjes tussen de kruidnoten. Vervloekte schuimpjes. Die rose zijn het lekkerst. Dag twee nu zonder suiker. Hoofdpijn joh. Ik neem zo nog maar een peentje. Bedankt voor je leuke video! Wou ik even zeggen. Groetjes uit Rotterdam, Annemieke.