Artikel opslaan

Druk maken om niets

Als je bent zoals de meeste mensen, dan ben je erg goed in het verliezen van overzicht. Er zijn tijden dat je je druk kunt maken om zaken die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn.

Waarom maak je je dan toch druk over deze dingen? Gewoon, omdat ze in je leven zijn beland, en je daarom dacht dat je je er ook mee bezig moest houden. Iemand vroeg het je vriendelijk, en jij durfde geen nee te zeggen. Of het werd van je verwacht, of je wilde het zelf terwijl je eigenlijk een betere keuze had kunnen maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stel eerst je doelen vast

Om afscheid te kunnen nemen van de projecten die je alleen maar energie kosten, en je weinig opleveren, moet je eerst weten wat je wilt bereiken. Zonder doel kun je namelijk geen beslissingen nemen over waar je je wel en niet mee bezig kunt houden.

Het kan zijn dat je is gevraagd ceremoniemeester te zijn op een bruiloft van een vriendin. Je hebt ja gezegd, ondanks het feit dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Jij bent namelijk bezig met het opzetten van je eigen adviesbureau, en zo’n extra project werkt dit doel alleen maar tegen.

Door voor jezelf vast te stellen welk doel voor jou het belangrijkst is (je eigen bedrijf in dit geval), kun je de beslissingen nemen die nodig zijn om onnodige projecten uit je leven te gooien.

Voor meer informatie over het stellen van doelen lees je dit artikel.

2. Maak een projectenlijst

Nu je weet wat je doel is, en waar je dus prioriteit aan wilt geven, wordt het tijd om een overzicht te maken van je projecten. Je kunt namelijk pas effectieve keuzes maken als je precies weet wat er op dit moment in je leven gaande is.

Een projectenlijst maken is heel simpel. Pak een vel papier of een tekstverwerker voor je, en maak een lijst van alle projecten die op dit moment spelen in je leven. Beschouw een project als iedere uitkomst die meerdere taken nodig heeft om te realiseren.

Het organiseren van die bruiloft is een project, net als het opzetten van je eigen bedrijf. Omdat dit vrij grote projecten zijn, kan het zijn dat je deze opbreekt in meerdere projecten (administratie opstarten, website laten maken, brochure schrijven etc.).

Maak deze lijst en kom er later nog op terug om meer zaken toe te voegen zodra het je te binnen schiet. Wees niet verbaasd als je uiteindelijk meer dan vijftig projecten blijkt te hebben.

3. Highlight de loze projecten in je lijst

Nu je een duidelijk overzicht hebt van de zaken die nu in je leven spelen, kun je kritisch beoordelen welke projecten niet effectief zijn. Stel jezelf de volgende vraag: “Welke projecten brengen mij niet dichter bij mijn doel(en)?”

Markeer deze projecten. Zorg dat je alleen die projecten overhoudt die je dichter bij je doel(en) brengen, of waar je écht geen afscheid van wilt nemen omdat je er simpelweg teveel van geniet.

Wees extra kritisch op projecten die je niet leuk vindt, die je niet dichter bij je doel(en) brengen maar die je wel wilt behouden. Waarom wil je deze projecten niet kwijt? Komt dat door sociale druk? Zo ja, denk je dat je de moed kunt verzamelen om één of meerdere mensen teleur te stellen om zo je eigen doelen sneller te bereiken?

4. Elimineer je loze projecten één voor één

Nu je een overzicht hebt met projecten die je wilt elimineren is er werk aan de winkel. Probeer deze gemarkeerde projecten zo snel en zo elegant mogelijk te beëindigen. Probeer het project over te dragen aan iemand anders of geef aan dat je dit project niet meer ziet zitten.

Wanneer je projecten wilt schrappen waar een zware sociale druk op rust, moet je voorzichtig te werk gaan. Je wilt niet je familie of vrienden tegen je in het harnas jagen. Leg gewoon rustig uit dat je geen tijd hebt voor dit project, omdat je hard bezig bent een ander doel te bereiken.

Leg uit dat het niets persoonlijks is, maar dat je het op dit moment simpelweg niet kunt veroorloven om met dit project bezig te zijn. Bied eventueel alternatieven, zoals namen van mensen die het project op zouden kunnen pakken.

Besef dat jij zelf bepaalt wat je wel en niet doet met je leven.

5. Bescherm jezelf tegen tijdverspillers

Nu je de loze projecten uit je leven hebt gegooid, en je je alleen nog maar bezighoudt met doelgerichte of leuke projecten, is het tijd om op je hoede te blijven.

De extra ruimte die je in je leven hebt gecreëerd zal namelijk heel snel weer gevuld worden als je dat toelaat. Als je extra tijd hebt, is het makkelijk om extra projecten aan te nemen die je uiteindelijk alleen maar gaan tegenwerken.

Blijf dus kritisch op de projecten die je aanneemt. Wees niet de persoon waarbij mensen werk in de schoenen kunnen schuiven. Jij kiest je eigen werk, en probeert hierbij zo vriendelijk mogelijk te blijven. Laat je zus dat fotoalbum voor je tante maar samenstellen, want jij hebt er op dit moment helaas geen tijd voor.

Verdubbel je productiviteit

Je productiviteit verdubbelen Bundel

Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.

In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.

Ben je klaar om je dromen waar te maken?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test