Artikel opslaan

Gamen en tv kijken

Ik was al met soChicken begonnen tijdens mijn studie. Tijdens mijn afstudeerstage besefte ik dat ik, met ondersteuning van wat freelance webdesign werk, fulltime voor mezelf zou kunnen werken. Dus dat is wat ik deed.

Na mijn studie werd ik een thuiswerker. Vanaf mijn flatje aan de rand van Schiedam. Dat eerste jaar was niet de leukste periode uit mijn leven.

Waarom niet?

 • Ik had niet de discipline om mezelf aan het werk te houden.
 • Billy werkte nog in een hotel (hij werkt nu ook voor zichzelf), dus ik was vaak alleen.
 • Schiedam staat niet bekend om de bruisende binnenstad, leuke koffiezaakjes of fijne flexwerkplekken.
 • Ik voelde me niet echt succesvol, en ik voelde me een tikkie eenzaam. Gelukkig hadden we Snuffel al, waardoor ik reden had om de deur uit te komen. En omdat ze nog klein en schattig was, had ik altijd aanspraak tijdens het uitlaten.
 • Ik verdiende niet genoeg geld om steeds naar Rotterdam af te reizen en daar in koffiezaakjes te werken.
 • Al die dingen bij elkaar zorgden voor een tergend uitstelprobleem. Ik kreeg weinig uit mijn handen, en schoof m’n werk voor me uit.

Uiteindelijk was ik het zat. Ik besloot alles te leren wat er te leren valt over discipline, uitstelgedrag, voor jezelf werken en productief zijn.

Het resultaat daarvan was niet alleen de ontwikkeling van mijn cursus voor meer discipline en minder uitstelgedrag. Het zorgde er ook voor dat soChicken in een stroomversnelling kwam, en ik me een stúk gelukkiger voelde.

Werk jij ook vanuit huis, en vind je het soms moeilijk? Hieronder vind je mijn top 5 tips, ik hoop dat het je vooruit helpt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je hebt discipline nodig – dus werk eraan

Juist. Zonder discipline wordt het hele thuiswerk avontuur geen pretje. Dan zul je moeite hebben jezelf aan het werk te krijgen, en zal je carrière eronder lijden.

Want hoe leuk de vrijheden van thuiswerken ook lijken, er moet toch gewerkt worden. Je kúnt thuis productiever zijn dan in een kantoor, waardoor je mogelijk minder lang hoeft te werken. Maar dat vereist toewijding, zelforganisatie en discipline.

Hoe je dat doet?

 • Maak duidelijke afspraken met jezelf, en wijk daar niet vanaf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag om 09:00 aan je bureau zit. Of dat je elke avond even plant wat je de dag erna wilt bereiken.
 • Stel inspirerende doelen voor jezelf. Op die manier krijg je zin om aan de slag te gaan, en hoef je jezelf niet te motiveren.
 • Merk je dat je overweldigd raakt van het werk? Breek de boel dan op in kleine stukjes, en begin met een kleine taak.
 • Rond constant kleine taken af, en merk hoe je je succesvoller en productiever gaat voelen. Dit kun je als basis gebruiken om grotere projecten weg te werken.
 • Gun jezelf af en toe de vrijheden die thuiswerken je bieden. Krijg je vandaag niets uit je handen? Ga dan juist eens lekker een filmpje kijken, even de stad in of spelen met je kinderen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. En als je deze vrijheden hebt, is het fijn ze af en toe te gebruiken.

Over het opbouwen van discipline heb ik nog veel meer te zeggen. Als je het leuk vindt kun je je hier inschrijven voor mijn eCursus. Die helpt je je uitstelgedrag onder controle te krijgen en meer discipline te ontwikkelen dan ooit.

2. Beschouw werk en leven als één

Toegegeven, dit werkt niet voor iedereen. Maar ik merk dat ik niet kan leven met een strenge scheiding tussen werk en privé. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat ik voor mezelf werk.

Ik probeer het leven te zien als één ding, waarin ik diverse activiteiten uitoefen. In mijn todo programma belanden zowel werktaken als privé taken. Simpelweg omdat het voor mij allemaal dingen zijn die afgerond moeten worden.

Ik kan net zo blij worden van het afronden van een project in huis, als een project voor soChicken. En ik vind het heerlijk dat ik mijn werkochtend in de CoffeeCompany kan afwisselen met een uurtje lezen op de bank.

Moet je werk/privé scheiden? Of juist combineren? Ik zeg: leef gewoon. Doe je best om doelen te bereiken, en doe je best om in balans te blijven.

Als je thuis werkt ben je in een positie om je eigen tijd in te delen. En dat biedt voordelen. Als ik gefrustreerd ben van mijn werk, dan ga ik even hardlopen. En ik onderbreek mijn werkdag door gezellig te lunchen met vrienden of mijn zusje. Zie je leven als een rivier. Je leeft maar één leven, niet een werkleven en een privéleven.

3. Bescherm je werktijd

Zodra mensen door hebben dat je overdag vaak thuis bent, zul je meer uitnodigingen krijgen. ”Zal ik even gezellig een bakkie komen doen?” ”Oh, jij bent thuis, zou jij dan dinsdag even kunnen helpen met de keuken naar de vuilstort brengen?”.

Voor je het weet is je middag weg, is je energie weg en krijg je niets meer uit je handen.

Hoe leuk het ook is om je tijd vrij in te delen, het is ook belangrijk dat je je werktijd beschermt. Dat je uitzoekt op welke momenten je het meest productief bent, en juist op die momenten werkt.

Voor de meeste mensen geldt dat ze in de ochtend het meest productief zijn. Maar er zijn ook mensen die juist ’s avonds laat tot ’s nachts hun beste werk leveren. Als je dit weet, kun je je dagen er omheen plannen.

Ik plan niet veel afspraken ’s ochtends. De ochtenden houd ik vrij om te werken. Vanaf de middag word ik automatisch minder productief, en sta ik dus meer open voor spontane uitstapjes of andere afleidingen.

En besef goed dat een lege agenda niet betekent dat je ‘ja’ moet zeggen tegen iedere uitnodiging. Als je dit lastig vindt, plan je werkmomenten dan gewoon in. Soms als ik een lege dag in mijn agenda zie, plak ik er een grote VRIJHOUDEN boven. Zo herinner ik mezelf eraan dat ik mezelf een complete, ononderbroken werkdag moet gunnen. Dat zijn de beste dagen voor de meer ingewikkelde projecten.

Leer om je tijd goed in te delen en je energie te verdelen. Dan wordt thuiswerken een stuk leuker.

4. Bouw blokken van productiviteit

Je kunt alleen iets voor elkaar krijgen als je regelmatig lekker door kunt werken. Dat je blokken reserveert waarin je in de flow kunt komen en niet wordt gestoord.

Dat is soms lastig als je thuis werkt, omdat er allerlei afleidingen zijn. Misschien lopen er kinderen rond, of heb je de neiging om allerlei huishoudelijke klusjes te doen. Of wil je even een boodschap halen, of éven een bakkie doen bij de buurvrouw. Of gewoon niets doen. Er is ten slotte niemand die zegt dat je weer aan de bak moet.

Probeer regelmatig een paar uur achter elkaar te werken zonder afleiding. Zo geef je jezelf de kans om het beste uit jezelf te halen, en voel je je lekker productief en voldaan.

 • Schakel afleidingen uit. Even geen email notificaties, geen telefoontjes en geen Whatsappjes.
 • Ja, de baas wil dat je bereikbaar bent. Maar de baas wil ook dat je werkt. Je kunt haar/hem uitleggen dat je even een paar uur van de radar bent omdat je zonder afleiding wilt werken.
 • Zorg dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt (een pot thee, een kan water, al je papieren en gereedschap).
 • Maak je geen zorgen over dat je moet plassen van al dat water en die thee. Dat is meteen je RSI break. Lekker doorspoelen die handel.
 • Spreek met je gezin af dat je een paar uur niet gestoord wilt worden. Heb je kinderen rondlopen? Experimenteer dan met een teken op de deur, waaraan ze kunnen zien dat mama/papa in ‘werkmodus’ is.

Door je tijd slim in te delen kun je richting je doelen werken zonder dat je constant afgeleid bent door de ‘verleidingen’ van je thuisomgeving.

5. Zoek mensen op

Zoals ik al schreef werkte ik in het begin van mijn ondernemerschap vanuit huis. Ik werd daar niet gelukkig van, voornamelijk omdat ik merkte dat ik een beetje eenzaam werd. Dat werd (uiteraard) een stuk beter toen Billy (mijn vriend) ook voor zichzelf begon.

Het werd pas echt leuk toen we naar Delft verhuisden. Hier in Delft hebben we de keuze uit een CoffeeCompany, de bibliotheek (heeft ook een koffiehoek), een paar andere leuke zaakjes en een toffe flexwerkplek. En omdat we dicht bij het spoor wonen, heb ik ook heel Rotterdam en Den Haag in m’n achterzak, voor als ik even wat meer gebruis kan gebruiken.

Daarnaast werk ik soms graag ’s ochtends vanuit een koffiezaakje, en ga ik voor de lunch naar huis waarna ik verder vanuit huis werk. Op deze manier kom ik regelmatig onder de mensen, en ben ik erg tevreden met mijn dagindeling.

Je hebt mensen om je heen nodig om het gevoel te krijgen dat je leeft. Dus sluit jezelf niet op in je thuiskantoor, maar werk af en toe vanuit een andere locatie.

 • Zijn koffiezaakjes geen optie? Overweeg dan om met een vriend(in) samen te werken, bijvoorbeeld bij jou thuis aan de eettafel. Doe wel je best om je productiviteit hoog te houden. Je kunt ervoor kiezen dat je op dit soort dagen vooral werk verricht dat minder intensief is (administratie, e-mail, etc).
 • Vind je het lastig om je te concentreren met de geluiden om je heen? Kies dan voor een rustige locatie, zoals een bibliotheek. Of neem oordopjes mee en zet je eigen muziek op.
 • Je kunt ook naar een andere stad gaan, eens per week. Zo kom je even in een nieuwe omgeving. Ik vind het fijn om af en toe vanuit Rotterdam te werken. Dan ga ik van koffiezaakje naar lunchzaakje, en ben ik de hele ochtend en middag van huis.
 • Maak je niet te druk over het geld dat je uitgeeft aan koffie. Zeker als je ondernemer bent bespaar je veel geld door geen kantoorpand te huren. Bovendien is het belangrijk om te investeren in je werkgeluk, omdat het je resultaten ten goede komt.
 • Mijn favoriete werkplek is de CoffeeCompany in Delft. Lekkere koffie, matig WiFi en een leuke bruisende sfeer. In Rotterdam ben ik regelmatig te vinden in het DE Café naast CS, CC aan de Meent, soms in Dudok en Spirit (biologisch lunchzaakje).
 • La Place is een andere landelijke keten waar je altijd terecht kunt om te werken. Het is niet de leukste plek, maar er is WiFi, gratis water en lekker eten. En ze zitten zelfs op plekken waar je niets anders leuks vindt. Handig voor wanneer we werk willen combineren met familiebezoek in Naaldwijk of Spijkenisse. Het toilet kost wel geld, wordt tijd dat ze daar eens mee ophouden.
 • Let op: als je gebruik maakt van openbare WiFi hotspots kunnen je gegevens onderschept worden. Zelfs als de website die je bezoekt gebruikmaakt van een SSL verbinding (groene balkje). Deel de 3G/4G verbinding van je telefoon voor gevoelige opdrachten (zoals geld overmaken), of maak gebruik van een VPN. Ik gebruik deze VPN.

Door te werken buitenshuis wordt je leven bruisender. Als snel begin je andere thuiswerkers te herkennen, en kun je praatjes aanknopen. Ik kwam soms mensen tegen waarmee ik dan direct wat ga lunchen in de stad, heel gezellig!

Werk jij vanuit huis? Wat zijn jouw thuiswerk tips?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test