Artikel opslaan

Jij Jelle? Onzeker?

Ik mag dan wel op mannen vallen, maar mijn leven draait niet om regenbogen en unicorns. Nee, niet alles is altijd perfect. Ik ben niet altijd gelukkig, ik ben niet altijd liefdevol, ik eet niet altijd gezond, ik ben niet altijd zeker van mijn zaak. En ik ben zeker niet altijd mindful.

Sterker nog, ik twijfel erop los. Ik voel me vaak genoeg onzeker.

 • Als er op het strand een wasbord voorbij komt gelopen dan denk ik: jeetje, misschien moet ik maar eens een streng trainingsschema volgen.
 • Soms als ik langs een onwijs inspirerende website kom dan denk ik: wauw, die persoon is veel beter in mijn werk dan ik ben.
 • Als ik een gesprekje aanknoop dat eindigt in ongemakkelijke stilte dan denk ik: Jelle, je bent een kneus.
 • Als ik ga zitten om te mediteren en ik me niet kan concentreren dan voel ik mezelf een loser.
 • Als ik… oké, je begrijpt m’n punt.

Wat ik hiermee wil zeggen? Dat we allemaal twijfelen. En dat dat heel normaal is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maar is het ook wenselijk?

Je kinderen chocoladepasta geven als ontbijt is normaal. Zeuren over kleine problemen is normaal. Je behoefte doen in bloemperkjes is normaal. Althans, in China.

Er zijn veel dingen normaal. Als in: ze komen vaak voor. Ze zijn sociaal geaccepteerd. De vraag is echter: is het ook wenselijk?

Het antwoord is vaak: nee. Het is niet wenselijk om je omgeving te vergiftigen met je gezeur. En het is niet wenselijk om je behoefte te doen tussen de tulpen. Althans, in Europa.

En, afhankelijk van hoe je er zelf tegenaan kijkt, het is niet wenselijk om je onzeker te voelen. Je zou je liever zelfverzekerd voelen. Ik weet dat ik me liever altijd zelfverzekerd zou voelen.

Dus?

Dus kun je jezelf aanleren om je onzekere gedachten om te draaien en de situatie te zien voor wat het is. Zodat je je zekerder, sterker, gelukkiger en meer tevreden kunt voelen.

 • Als ik me onzeker voel over mijn lijf, naar aanleiding van een afgetrainde student met een perfect lichaam, dan denk ik tegenwoordig: schijt, heb toch al een vriend.
 • Oké, dat denk ik niet echt. M’n vriend heeft ook ogen. En ik ook, wil niet het verkeerde voorbeeld geven in de relatie. Nee, ik vertel mezelf: Ik ben goed zoals ik ben. Ik kan ook zo’n lichaam krijgen als ik het echt zou willen. Een superstrak lijf is niet mijn hoogste prioriteit op dit moment. Maar ik ben dankbaar dat andere jongens wel de moeite nemen om hun buik te trainen, want het is leuk om te zien.
 • Als ik me onzeker voel naar aanleiding van een super inspirerende website, dan breng ik een bezoekje aan soChicken. Dan klik ik rond, lees ik de reacties, en herinner ik mezelf eraan dat ik best trots mag zijn op wat ik heb opgebouwd.
 • Als een gesprekje uitloopt op een ongemakkelijke stilte, dan herinner ik mezelf eraan dat die dingen soms gebeuren, en dat ik al veel beter ben geworden in gesprekjes aanknopen dan ik een tijdje geleden was.
 • Als het me niet lukt om me te concentreren tijdens een meditatie, dan keer ik terug naar mijn ademhaling en begin ik opnieuw.

De belangrijkste boodschap aan jezelf

En het belangrijkste dat ik tegen mezelf zeg? “Ik ben goed zoals ik ben.”

En weet je wat? Jij bent ook goed zoals je bent.

 • Je hoeft niets te doen om ervoor te zorgen dat mensen van je houden. Mensen houden al van je.
 • Je hoeft je niet in een burn-out te werken om waardering te ontvangen. Mensen waarderen je allang.
 • Je hoeft niet perfect te zijn. Je leven hoeft niet perfect te zijn. Je mag ‘imperfect’ zijn, en daar perfect tevreden mee zijn.
 • Je hoeft je niet constant te bewijzen tegenover de wereld. Dat je er bent is voldoende. Het is veel belangrijker dat je zelf beseft dat je waardevol bent. Dat je er mag zijn, precies zoals je bent.
 • Het maakt uiteindelijk niet zozeer uit wat je doet en wat je bereikt. Het maakt vooral uit wat voor gevoel je andere mensen bezorgt.
 • Je mag je onzeker voelen.
 • Maar weet dat je geen reden hebt om je onzeker te voelen. Je bent helemaal, volledig en compleet goed en perfect zoals je bent.

Ja, je faalt regelmatig. Ja, je voelt jezelf vaak stom. En ik weet het, je voelt je vrijwel elke dag ontevreden over bepaalde aspecten van jezelf en je leven.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt jezelf aanleren om vaker tevreden te zijn met wat je hebt, wie je bent, wat je kunt en wat je doet. Voel je minder onzeker, en leer in te zien dat je perfect bent zoals je bent.

Je hoeft niet te veranderen. Je mag gewoon zijn. Met of zonder wasbord.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test