Artikel opslaan

“Don’t take life too seriously. Nobody gets out alive anyway.”

Waarom neem je het leven zo serieus?

In China dragen veel kindjes geen luiers maar een broekje met twee overlappende stukken stof. Als kindlief aandrang krijgt dan tilt moeder de beentjes omhoog en kan het kind aan de slag. Op straat. Boven een put, in de bosjes of in een bloemperkje in het centrum van een stad met meer inwoners dan Nederland en België sámen.

Je hebt het vast weleens meegemaakt: Je bent net in een land geweest waar dingen er heel anders aan toe gaan dan hier, en eenmaal thuisgekomen zie je onze samenleving (tijdelijk) door een compleet andere bril.

Je rijdt naar huis vanaf het vliegveld en ineens besef je hoe bizar netjes we hier rijden, alsof die witte strepen op dat plak asfalt heilig zijn (terwijl je chauffeur klaagt over de chaos op de weg). Plotseling zie je wat een onzin er eigenlijk wordt verkondigd in het nieuws, alsof die drie reportages je echt vertellen wat er momenteel in de wereld gaande is.

Je beseft dat dat uurtje Boulevard na het eten totale tijdverspilling is, alsof updates over het liefdesleven van huppeldepup uit die-en-die musical echt iets toevoegen aan jouw leven. Je wordt verrast door familieleden die zich zorgen maken over de meest futiele dingen (“… Dus ik naar die winkel, blijken die schoenen alsnog uitverkocht te zijn, dat is toch belachelijk?!”).

Alsof al deze mensen niet beseffen dat er een plek is op aarde waar kinderen poepen* in bloemperkjes!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Waarom nemen we alles zo serieus?

Je begrijpt het al, ik kom wanneer ik dit schrijf net terug uit China. En na een indrukwekkende rondreis van anderhalve maand ben ik tot de conclusie gekomen dat ik en de meeste mensen die ik ken het leven veel te serieus nemen. Alsof alles waar we ons druk over maken er daadwerkelijk toe doet.

De meeste dingen doen er niet toe. De dingen waar we ons vandaag druk over maken zijn volgende week al niet meer relevant. De angsten die je koestert zijn alleen nuttig om je uit je slaap te houden. Want echt, de wereld vergaat niet als je dochter haar diploma niet dit jaar maar volgend jaar haalt. Je komt er wel weer bovenop na een financiële tegenslag. Je kunt ook prima gelukkig zijn met minder geld, minder eten, minder zekerheid, minder uitstapjes en zelfs met minder gezondheid.

Door het leven zo serieus te nemen:

  • Vul je je lichaam met schadelijke stresshormonen;
  • Verliest je leven zijn glans, omdat er zoveel dingen ‘niet goed’ zijn;
  • Verlies je je gevoel voor humor;
  • Vergeet je te genieten van ‘de reis’;
  • Investeer je je energie in dingen die er op de lange (of zelfs de korte) termijn totaal niet toe doen;
  • Wordt het lastiger om liefdevol en open te zijn tegenover jezelf en anderen.

De meeste dingen zijn gewoon niet zo belangrijk, ook al voelt dat wel zo. Er zijn maar weinig zaken die het echt waard zijn om je druk over te maken. En weet je, over die paar dingen die er echt toe doen maken opvallend weinig mensen zich echt druk.

Lachen om het leven

Problemen zijn ook maar problemen. Het zijn simpelweg gebeurtenissen met een door jou bedachte naam. Hoe serieuzer je ze neemt, des te groter je problemen en ergernissen worden. Hoe ingewikkeld de situatie ook is geworden, morgen gaat de zon weer op.

Natuurlijk kent het leven tegenslagen, en natuurlijk gebeuren er dingen waarvan je ondersteboven raakt. Maar de keuze is aan jou. Jij bepaalt hoe serieus je ieder probleem neemt, hoe erg je je erdoor laat beïnvloeden.

Vraag jezelf af:

  • “Zou ik me hier druk over maken als ik net terug zou zijn van vakantie?”
  • “Is dit waar ik me druk over maak over vijf jaar nog relevant?”
  • “Kan ik dit ‘probleem’ ervaren en er iets aan doen zónder er gestrest over te zijn?”
  • “Is het echt waardevol om me hier druk over te maken?” (hint: nee, dat is het niet)

Plaats de gebeurtenissen in je leven af en toe in perspectief en leer erom te lachen. Je kunt je problemen effectief aanpakken en ze tegelijkertijd totaal niet serieus nemen. Laat je niet meeslepen in al die dagelijkse ‘ergernissen’.

Lach om de mensen die zich druk maken om van alles en nog wat (“ver-schrik-ke-lijk, er zit alweer vogelpoep op m’n auto!!”), voel je dankbaar dat je je over die futiele zaken niet meer druk hoeft te maken en wees een stralend licht dat deze ‘problemen’ voor andere mensen af en toe in perspectief zet (“In China poepen de kinderen in bloemperkjes!”).

* Voor onze Vlaamse bezoekers, sorry als ik je in verwarring heb gebracht. In Nederland heeft het woord ‘poepen’ inderdaad een heel andere betekenis. ;)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test