“Don’t take life too seriously. Nobody gets out alive anyway.”
Waarom neem je het leven zo serieus?
In China dragen veel kindjes geen luiers maar een broekje met twee overlappende stukken stof. Als kindlief aandrang krijgt dan tilt moeder de beentjes omhoog en kan het kind aan de slag. Op straat. Boven een put, in de bosjes of in een bloemperkje in het centrum van een stad met meer inwoners dan Nederland en België sámen.
Je hebt het vast weleens meegemaakt: Je bent net in een land geweest waar dingen er heel anders aan toe gaan dan hier, en eenmaal thuisgekomen zie je onze samenleving (tijdelijk) door een compleet andere bril.
Je rijdt naar huis vanaf het vliegveld en ineens besef je hoe bizar netjes we hier rijden, alsof die witte strepen op dat plak asfalt heilig zijn (terwijl je chauffeur klaagt over de chaos op de weg). Plotseling zie je wat een onzin er eigenlijk wordt verkondigd in het nieuws, alsof die drie reportages je echt vertellen wat er momenteel in de wereld gaande is.
Je beseft dat dat uurtje Boulevard na het eten totale tijdverspilling is, alsof updates over het liefdesleven van huppeldepup uit die-en-die musical echt iets toevoegen aan jouw leven. Je wordt verrast door familieleden die zich zorgen maken over de meest futiele dingen (“… Dus ik naar die winkel, blijken die schoenen alsnog uitverkocht te zijn, dat is toch belachelijk?!”).
Alsof al deze mensen niet beseffen dat er een plek is op aarde waar kinderen poepen* in bloemperkjes!
Waarom nemen we alles zo serieus?
Je begrijpt het al, ik kom wanneer ik dit schrijf net terug uit China. En na een indrukwekkende rondreis van anderhalve maand ben ik tot de conclusie gekomen dat ik en de meeste mensen die ik ken het leven veel te serieus nemen. Alsof alles waar we ons druk over maken er daadwerkelijk toe doet.
De meeste dingen doen er niet toe. De dingen waar we ons vandaag druk over maken zijn volgende week al niet meer relevant. De angsten die je koestert zijn alleen nuttig om je uit je slaap te houden. Want echt, de wereld vergaat niet als je dochter haar diploma niet dit jaar maar volgend jaar haalt. Je komt er wel weer bovenop na een financiële tegenslag. Je kunt ook prima gelukkig zijn met minder geld, minder eten, minder zekerheid, minder uitstapjes en zelfs met minder gezondheid.
Door het leven zo serieus te nemen:
- Vul je je lichaam met schadelijke stresshormonen;
- Verliest je leven zijn glans, omdat er zoveel dingen ‘niet goed’ zijn;
- Verlies je je gevoel voor humor;
- Vergeet je te genieten van ‘de reis’;
- Investeer je je energie in dingen die er op de lange (of zelfs de korte) termijn totaal niet toe doen;
- Wordt het lastiger om liefdevol en open te zijn tegenover jezelf en anderen.
De meeste dingen zijn gewoon niet zo belangrijk, ook al voelt dat wel zo. Er zijn maar weinig zaken die het echt waard zijn om je druk over te maken. En weet je, over die paar dingen die er echt toe doen maken opvallend weinig mensen zich echt druk.
Lachen om het leven
Problemen zijn ook maar problemen. Het zijn simpelweg gebeurtenissen met een door jou bedachte naam. Hoe serieuzer je ze neemt, des te groter je problemen en ergernissen worden. Hoe ingewikkeld de situatie ook is geworden, morgen gaat de zon weer op.
Natuurlijk kent het leven tegenslagen, en natuurlijk gebeuren er dingen waarvan je ondersteboven raakt. Maar de keuze is aan jou. Jij bepaalt hoe serieus je ieder probleem neemt, hoe erg je je erdoor laat beïnvloeden.
Vraag jezelf af:
- “Zou ik me hier druk over maken als ik net terug zou zijn van vakantie?”
- “Is dit waar ik me druk over maak over vijf jaar nog relevant?”
- “Kan ik dit ‘probleem’ ervaren en er iets aan doen zónder er gestrest over te zijn?”
- “Is het echt waardevol om me hier druk over te maken?” (hint: nee, dat is het niet)
Plaats de gebeurtenissen in je leven af en toe in perspectief en leer erom te lachen. Je kunt je problemen effectief aanpakken en ze tegelijkertijd totaal niet serieus nemen. Laat je niet meeslepen in al die dagelijkse ‘ergernissen’.
Lach om de mensen die zich druk maken om van alles en nog wat (“ver-schrik-ke-lijk, er zit alweer vogelpoep op m’n auto!!”), voel je dankbaar dat je je over die futiele zaken niet meer druk hoeft te maken en wees een stralend licht dat deze ‘problemen’ voor andere mensen af en toe in perspectief zet (“In China poepen de kinderen in bloemperkjes!”).
* Voor onze Vlaamse bezoekers, sorry als ik je in verwarring heb gebracht. In Nederland heeft het woord ‘poepen’ inderdaad een heel andere betekenis. ;)
Reacties
"In China poepen kinderen in bloemperkjes": uitgeprint en boven mijn bureau gehangen. Tenks!
Heel mooi dit…en ben het helemaal met je eens.
zo waar !!!!!!!
Geweldig! Dit is om idd te printen en boven op je bureau te plakken!! Dank
Mooi geschreven en een wijsheid om naar te leven.
Gewoon proberen wat ' luchtiger' te leven kan het zoveel gezelliger maken.
hier kan ik me helemaal in vinden
simpel – maar ook wel een beetje waar.
Ik leef al jaren volgens dit principe , maar af en toe trap ik er nog in dat onbenullige dingen belangrijk zijn. Goed dit stukje om even weer bij de les te zijn. Waarvoor dank.
Vraag me al vaak genoeg af waar iedereen zich soms druk om maakt… En dat zonder zo'n ervaring, hoop dat toch eens mee te maken…
dit artikel komt op het juiste moment … ;-) thx!
Heerlijk geschreven! Daar word ik nou blij van op de maandagmorgen
Gelijk geliked, daar word je inderdaad blij van.
Ja!! heel mooi geschreven en zooo…waar!!
Tsja…waaaaaaaar maak ik me nou eigenlijk nog druk om? Laat de boel de boel, het is er morgen ook nog!
Wat een geweldige uitvinding: poepen in bloemperkjes. Goede mest en geen overdosis schadelijke pampers in het milieu die in geen miljoen jaar verteren. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen! En nog een mooie besparing ook.
dat lijkt mooi, maar vergeet niet dat veel kinderen toch ook schade oplopen door deze manier van leven. Het is ook vanwege armoede dat ze er zo bijlopen.
Fantastisch artikel. We kunnen ons inderdaad druk maken om de meest nutteloze dingen! Fijn om even een herrinnering te krijgen voor wat belangrijk is en vooral wat er NIET belangrijk is.
Ben in India geweest, ken het gevoel! Toch goed om er af en toe aan herinnert te worden, je vervalt gauw weer in je oude gewoonten – houding t.o.v. het leven van alledag. Dankjewel Jelle!!
het blijkt dat in China ( voor het gebruik van pesticides) kindertjes en grote mensen poep als zeer hygiënische mest op het land gebruikt werd , waardoor ze op een relatief klein stuk land miljoenen mensen konden voeden, cradle to cradle in ultieme vorm. helaas is deze " techniek" onder invloed van amerika, de politiek en de kunstmest industrie verloren gegaan, en wordt de kostbare poep door rivieren afgevoerd naar zee, waar het de zee verzuurd.
nou wordt ik toch weer serieus, maar voor de rest ben ik erg blij met de toon dat je van het leven moet genieten, kitty
zit wat in
dan niet meer.. ;)
Zo waar!!
dit had ik nou net even nodig!! dank je wel!
Haha, heel herkenbaar, heb zelf een paar jaar in Afrika gewerkt, dan leer je wel relativeren.
Ja helemaal waar, en sommige mensen (lees: mannen) en hun uitspraken moet je ook niet zo serieus nemen ;-))
;-))
:)
zo is het maar net!