Ja, we zijn allemaal onzeker
Echt, allemaal. Mensen die beweren dat ze nooit onzeker zijn vertellen je waarschijnlijk niet helemaal de waarheid of proberen je iets te verkopen.
Onzekerheid is onderdeel van het leven. Het is onderdeel van persoonlijke groei. Van tijd tot tijd voel je je kwetsbaar, verloren, incompetent en minder zelfverzekerd. Dat gebeurt automatisch wanneer je je in een nieuw en onbekend gebied begeeft.
Geen probleem. Onzekerheid is niet slecht, maar het is ook niet altijd wenselijk. Door anders naar je onzekerheid te kijken kun je snel meer zelfvertrouwen opbouwen en je minder onzeker voelen.
Laten we eens kijken hoe je je kunt laten stralen van zelfvertrouwen!
1. Onzeker over je lichaam
Ja, welkom bij de club. Natuurlijk, het is raar dat we elkaar beoordelen en veroordelen op basis van elkaars lichamen. Zeker als je bedenkt dat je je lichaam niet kiest.
Je lijf is een wonder. Dat weet je wel, maar er speelt meer mee. Onze cultuur vindt een aantrekkelijk lichaam belangrijk. En die standaarden van aantrekkelijkheid luisteren erg nauw. En dat maakt het hele lichaam-gebeuren erg ingewikkeld.
Maar kijk eens om je heen. Bijna niemand voldoet aan die strenge standaarden. De meeste mensen zien er niet uit als een topmodel. Veroordeel jij andere mensen omdat ze een vetrol hebben? Omdat ze een apart gezicht hebben of omdat ze een grote neus hebben? Waarschijnlijk niet. Of: ik hóóp het niet.
Als je dat wel doet, geen probleem, doen we allemaal weleens. Maar weet dat het meer zegt over je eigen onzekerheid dan over de ander. Wen jezelf aan om mensen niet langer te veroordelen vanwege hun uiterlijk, dat maakt jouw leven en dat van de mensen om je heen een stuk leuker en makkelijker.
Veroordelen andere mensen jou op je vetrol? Op al die dingen waar jij zelf zo onzeker over bent? Waarschijnlijk niet. Veroordeel jij mij omdat ik het tot nog toe nooit voor elkaar heb gekregen om een wasbord zichtbaar te maken van onder het vet? Ik hoop het niet.
Het punt is: jij maakt je druk om je lijf. De rest van de wereld maakt zich niet druk om jouw lijf. En als ze dat wel doen, dan zegt dat meer over hen dan over jouw lijf.
Je lijf is perfect zoals het nu is. Het mag veranderen en het zal veranderen. Maar het hoeft niet te veranderen. Je mag ervan houden, ook als het niet âperfectâ is.
Meer zelfvertrouwen - best beoordeelde cursus
Je bent lang genoeg onzeker geweest - het is tijd om aan jezelf te denken. Om eindelijk helemaal jezelf te kunnen zijn en je onzekerheden los te laten. In mijn populaire cursus ga je inzien dat je goed bent zoals je bent. En dat is het mooiste dat er bestaat.
2. Onzeker zijn over wat anderen van je vinden
Andere mensen denken dingen over jou. Elke dag opnieuw. En dat kun je niet tegenhouden.
Mensen denken aardige dingen en ook hele gemene dingen. Sommige mensen zijn jaloers op je. Andere mensen vinden je irritant. En weer andere mensen houden onvoorwaardelijk van je.
Het lijkt heel belangrijk om je bezig te houden met wat anderen van je vinden. Maar weet je wat nog veel belangrijker is? Wat jij van jezelf vindt. Vind jij jezelf een goed mens? Gedraag jij in lijn met wat je belangrijk vindt, wat je gelooft, waar je voor staat?
Jouw leven is vooral een strijd met jezelf. Doe niet je best om constant in de smaak te vallen bij anderen. Doe je best om in de smaak te vallen bij jezelf. Ontwikkel jezelf tot de liefdevolle, ontspannen, vrijgevige, succesvolle persoon die je wilt zijn.
Door jezelf te ontwikkelen word je niet alleen minder onzeker, de mensen in je leven zullen je automatisch meer gaan waarderen. En het enige wat je hoeft te doen is jezelf zijn, en altijd je best doen om een beter mens te worden.
3. Onzeker over je uiterlijk
Wat denk jij als je iemand passeert die âgemiddeldeâ kleding draagt? Niet modieus maar ook niet armoedig? Precies: weinig.
Wat denken anderen van jou als je er een keer niet fantastisch uitziet? Inderdaad: weinig.
Wat voel je als er een super goed gekleed persoon langs je loopt die tegelijkertijd bijna bibbert van onzekerheid? Medelijden? Waar let je op als je wordt begroet door iemand met een grote glimlach? Kijk je dan naar de kleding? Of kijk je diegene in de ogen?
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het maakt het makkelijker om contact te leggen met mensen en het ondersteunt je zelfvertrouwen. Maar overschat je uiterlijk niet. De mensen die Ă©cht bij je binnenkomen doen dit niet met hun geweldige kleding, maar met hun uitstraling, hun lichaamshouding, hun warme glimlach en hun volledige aandacht.
Als kind had ik in mijn kleine kerstboompje hangertjes met een ingepakt cadeautje. Op een dag kon ik mijn nieuwsgierigheid niet inhouden, en pakte ik zoân cadeautje uit. Er bleek piepschuim in te zitten.
Een blok piepschuim in prachtig inpakpapier ziet er mooi uit, maar het maakt geen mooi geschenk. Althans, ik weet nog dat ik een beetje teleurgesteld was. Een geweldig geschenk blijft geweldig, zelfs als het niet wordt ingepakt (een niet-ingepakte laptop cadeau krijgen is vrijwel net zo leuk als een ingepakte laptop cadeau krijgen).
Dus vraag jezelf eens af, ben jij een blok piepschuim? Mooi verpakt maar leeg van binnen? Wil je dat zijn? Of wil je mensen vooral overdonderen met je persoonlijkheid? Met het geschenk dat je van binnen bent?
Ik weet het, stomme metafoor. Maar it does the job.
4. Onzeker over je vaardigheden
Om te beginnen: je kunt meer dan je denkt. Dat geldt voor bijna iedereen. De meeste mensen houden zichzelf klein, omdat ze onzeker zijn buiten hun comfort-zone.
Logisch, het is veilig en âsoort van verstandigâ om te blijven bij wat je kent. Maar het is niet inspirerend. Om jezelf het gevoel te geven dat je competent bent (en dat je leeft) moet je blijven groeien. Je moet steeds weer buiten je comfort-zone komen.
En ja, dat gaat gepaard met onzekerheid. Het hoort erbij. Vaak heb je geen idee waar je mee bezig bent. Maar troost jezelf dan met de gedachte dat je waarschijnlijk de neiging hebt om jezelf te onderschatten.
Andere mensen zijn misschien beter in bepaalde dingen dan jij. Maar dat maakt jou niet minderwaardig. Ieder mens heeft zijn eigen unieke pakket met talenten en prioriteiten. Misschien is een collega beter in zijn werk, en ben jij beter in het onderhouden van een rijk sociaal netwerk waar je heel gelukkig van wordt.
Wat is beter? Tja, dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Je kunt niet alles tegelijk doen. Maar je kunt wel goed zijn in de dingen die je echt belangrijk vindt.
Zoek uit waar jij goed in bent en waar je van geniet, en richt je aandacht op die gebieden. En weet dat je goed bent in wat je doet.
5. Onzeker over je toekomst
Ja, de toekomst is onzeker. Dat geldt niet alleen voor jou. Dat geldt voor ons allemaal. In de toekomst zullen dingen veranderen, en dat kan je onzeker maken.
Maar besef dat de toekomst naar je toe komt met een dag tegelijk. Dingen zijn meestal niet âineensâ anders. Het gaat stap voor stap, en jij hebt dan meestal genoeg tijd om je aan te passen.
En zo niet, dan niet. Dan overleef je dat ook wel. En overleef je het niet, dan niet. Het punt is: het heeft vaak weinig zin om je onzeker te voelen voor wat komen gaat. Of je kunt iets doen om de toekomst minder onzeker te maken, of je kunt niets doen.
Als je iets kunt doen, ga dat dan doen. Dan zul je je minder onzeker voelen. Ben je onzeker over je wereldreis, je aanstaande ouderschap, die presentatie op je werk? Bereid jezelf dan voor. Lees je in, praat met mensen, repeteer. Je zult merken dat je onzekerheid afneemt.
Als je niets kunt doen, laat het dan los. Schrijf je onzekerheden van je af en laat de toekomst over je heen komen. Meestal pakken dingen toch anders uit dan je had verwacht. Niemand kan de toekomst verspellen, ook jij niet.
Reacties
Deze tekst ga ik boven mijn bed hangen, wat is het toch eigenlijk allemaal simpel als je het zo leest. Bedankt Jelle voor je wijze woorden en eye openers!!
Ik heb al vele tips van je gebruikt en je inspireert me en ik geef het door aan anderen!
Zoals de meeste mensen moet ik mijn tijd verdelen over werk, gezin, huishouden… Het ontmoedigt me de laatste tijd om verder te lezen door de te lange teksten.
Laat me niet afhaken hé.
Nog een simpele tip:
Verander simpelweg je lichaamshouding:
Je lichaamshouding laat aan de ene kant zien hoe jij je voelt. Als je je onzeker voelt, is dit aan je houding en uitstraling te zien.
Aan de andere kant bepaalt je houding ook hoe jij je voelt. Bijvoorbeeld als je niet blij bent, kun je een pen tussen je tanden stoppen. Je wordt dan ‘gedwongen’ om een soort glimlach op te zetten, waarop je brein vervolgens denkt: ‘mijn mondhoeken zijn omhoog gekruld, dit doe ik als ik lach/ blij ben. Dus ik moet me wel goed voelen.’ Vervolgens gaat je brein dan stofjes aanmaken die je voelt als je blij bent.
Zelfde werkt ook voor andere gevoelens. Dus voel jij je onzeker? Maak je breder, rug recht, kin omhoog, kijk mensen recht aan, en je zult je – na een onzeker en incongruent gevoel op het begin – vanzelf zekerder voelen. Try it, it works!
Kortom: Door je lichaamshouding bewust te veranderen, kun je je gevoel mee veranderen.
Fijn!
Beste Jelle, zijn er ook tips voor hoogbegaafde autistische mensen? Voor ons is communiceren en aanvoelen/aanpassen heel moeilijk. Wij missen sociale vaardigheden en zijn beperkt in het uitten van emoties. Wij zijn heel rationeel, maar hierdoor missen wij veel in het leven. Een uitstekende carriere maar soms geen hechte leuke vriendengroep, geen begripvolle familie en soms ook geen partner en soms ook geen kinderen. Heb jij misschien tips? alvast bedankt. Cindy
Ik ben anders wel ontzettend gepest met mn neus dag in dag uit en overal. Uiteindelijk een correctie laten doen anders was het geen leven