1. We zijn allemaal onzeker
Echt, allemaal. Ik ben ook regelmatig onzeker. Onzeker of mensen mijn artikelen op prijs zullen stellen. Onzeker als ik in een ongemakkelijke situatie terecht kom. Onzeker over mijn uiterlijk, mijn capaciteiten.
Een vriendin (die ik al heel lang niet had gezien), vertelde me bijna opgelucht – nadat ik had verteld over mijn onzekerheden – dat ze blij was om te horen dat ik ook onzekerheden heb. Zij dacht dat ik daar allemaal geen last van had.
Als je gelooft dat andere mensen echt niet onzeker zijn, dan is het makkelijk om je slecht te voelen over je eigen onzekerheid. We zijn allemaal onzeker van tijd tot tijd. En dat is prima. Het hoort erbij.
Veel uitingen van onzekerheid kunnen eenvoudig verkeerd worden geïnterpreteerd. Arrogantie bijvoorbeeld, een uiting van onzekerheid. Woede, haat, afgunst, angst, materialisme, claimgedrag, roddelen, mensen belachelijk maken, kleineren, gevoelens van superioriteit. Stuk voor stuk worden ze gevoed door onzekerheden.
Vaak zijn mensen die erg zelfverzekerd overkomen behoorlijk onzeker. Dat zie je vaak bij artiesten, die op het podium of voor de camera in een rol stappen, maar in intieme interviews aangeven in het ‘echt’ erg verlegen en onzeker zijn.
We zijn allemaal onzeker. We lopen allemaal met dit probleem. Het is onderdeel van de menselijke ervaring, en daar is niets mis mee. Zolang je maar beseft dat je normaal bent. Je bent geen freak, je bent niet gekker dan anderen. Kijk maar eens goed om je heen, hoe mensen frutselen aan hun kleding, hoe ze zich gedragen in groepen, hoe ze niet durven lachen op een foto, hoe ze plotseling aan hun gezicht gaan zitten als ze zich ongemakkelijk voelen.
Je bent niet alleen, en dat is een fijn gevoel. Dat maakt je onzekerheid ineens een stuk minder zwaar.
Meer zelfvertrouwen - best beoordeelde cursus
Je bent lang genoeg onzeker geweest - het is tijd om aan jezelf te denken. Om eindelijk helemaal jezelf te kunnen zijn en je onzekerheden los te laten. In mijn populaire cursus ga je inzien dat je goed bent zoals je bent. En dat is het mooiste dat er bestaat.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
2. Je kunt je gedragen als een zelfverzekerd persoon
Doen alsof is soms een geweldige manier om je onzekerheid te verminderen. Je kunt vaak aan iemands lichaamstaal aflezen of die persoon onzeker is. Je hersenen brengen je lichaam altijd in lijn met je innerlijke wereld. Als je je droevig voelt, dan is dat te zien aan je lichaam. Als je je geweldig voelt, dan is dat ook te zien.
Maar dit systeem werkt in twee richtingen. Je kunt je eenvoudig minder onzeker voelen door je te gedragen als een zelfverzekerd persoon.
- Wanneer je merkt dat je je ongemakkelijk voelt, en eigenlijk een beetje wilt inzakken en wegkruipen, laat dan een belletje rinkelen.
- Neem, tegen je intuïtie in, een houding aan van een zelfverzekerd persoon. Verbeeld je dat je aan een touwtje omhoog wordt getrokken aan je kruin. Rug recht, buik in, adem rustig.
- Voel hoe deze nieuwe houding je groter, sterker en zekerder maakt.
Je kunt jezelf ook gewoon oppeppen met positieve self-talk. Laatst las ik over een Amerikaanse vrouw die in Milaan rondliep. Moe en futloos, ze voelde zich een onmodieus en onaantrekkelijk Amerikaans wrak tussen de goedgeklede Italiaanse vrouwen. Toen besloot ze dat ze de situatie voor zichzelf kon omdraaien. Ze besloot net te doen alsof ze een ‘undercover’ filmster is. Een filmster die met haar afwijkende kleding een nieuwe trend zou zetten. Ze merkte hoe ze haar houding aanpaste, hoe ze zich ineens beter voelde en hoe er plotseling mensen naar haar keken.
Onzekerheid en je lichaamshouding zijn sterk aan elkaar gekoppeld. Je kunt zowel van binnen als van buiten dingen aanpassen om je onzekerheid te verminderen. Gedraag je zoals een zelfverzekerd persoon zich zou gedragen, en merk hoe je je automatisch minder onzeker gaat voelen. Vertel jezelf een verhaal waar je sterk van wordt!
3. Wees dapper en wees lief voor jezelf
Je onzekerheid vermindert als je jezelf uitdaagt. Als je aan jezelf durft te bewijzen dat je waardevol bent, dat je ertoe doet, dat je echt wel iets kunt. Dat vereist moed. Maar soms moet je dapper zijn om vooruit te komen. Dan moet je gewoon in het diepe springen en er gewoon voor gaan. Een ongemakkelijk gesprek voeren, een paar presentaties geven, naakt lopen in de sauna, iets doen wat je eng vindt.
Door dapper te zijn word je steeds zekerder van jezelf. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je lief bent voor jezelf. Dat je begrip en compassie toont voor je onzekerheden. Het is niet erg om onzeker te zijn. Er is niets mis mee. Het is soms niet wenselijk, het is vaak onhandig. Maar het is geen ramp. Je mag onzeker zijn, en je mag er lang over doen om je onzekerheid te verminderen.
Je hoeft niet morgen je grootste angsten te overwinnen. Je kunt stap voor stap aan jezelf werken. Aan je zelfbeeld, aan je lichaamshouding, aan je doelen, je relaties en je sociale vaardigheden. Daag jezelf uit, maar sla jezelf niet in elkaar als je weer terugvalt in onzekerheid. Wees je er alleen van bewust. Onzekerheid ‘overkomt’ je niet. Je bent geen slachtoffer, en je bent niet ‘gedoemd’ om de rest van je leven zo te blijven. Je kunt veranderen, je zelfvertrouwen opbouwen en zo je leven stap voor stap verrijken. Dat lukt alleen als je dapper bent. En het wordt lastig als je te hard voor jezelf bent.
Dus kom vooruit. Stap voor stap. En blijf lief voor jezelf.
Reacties
Een heel mooi artikel.
3 tips tegen onzekerheid;Mooie tips!! Mooi omdat anderen en jezelf niet worden veroordeeld. Mooi omdat ik vanuit liefde en warmte mijn situatie kan bekijken en deze geleidelijk kan aanpassen vanuit dapperheid!!
Ik krijg een positief gevoel als ik deze tips overlees!!
Groetjes, Ilon.