“Seeking approval and people pleasing
forces you to alter your actions and
speech to no longer reflect what you
actually think or feel.”

Mark Manson

Altijd aardig gevonden willen worden

Constant je excuses aanbieden, overdreven je best doen als er iemand op visite komt, meepraten met meningen die je niet respecteert – als je altijd aardig gevonden wilt worden is je leven onnodig ingewikkeld.

Je loopt rond met de gedachte dat je iedereen tevreden moet houden – dat iedereen je aardig moet vinden. Want alleen dan voel je je gewaardeerd, veilig en waardevol.

Je bent bang voor afkeuring, voor afwijzing. En deze onzekerheid drijft je om constant dat ‘dansje’ te doen. Het dansje om aardig gevonden te worden. Het is vermoeiend, tijdrovend en – als we goed kijken – onnodig.

Je hoeft jezelf niet constant anders voor te doen om je goed over jezelf te voelen. Deze inzichten helpen je richting meer innerlijke vrijheid.

1. Je bezorgt jezelf enorm veel stress

Laten we eerst eens kijken naar de prijs die je betaalt als je altijd aardig gevonden wilt worden. Het is namelijk een vrij tijdrovende en vermoeiende bezigheid.

Niet alleen ben je je constant aan het verontschuldigen voor wie je bent. Je bent ook nog eens aan het denken voor twee: je worstelt met je eigen onzekerheden én je maakt je druk over alle gedachten die je projecteert op de ander:

  • ”Ik kwam zo slecht uit mijn woorden, ze zal me wel dom vinden.”
  • ”Zij hebben zo’n mooi huis, ze zullen wel op me neerkijken als ze hier langskomen.”
  • ”Die mensen vinden me vast en zeker een slechte ouder omdat ik m’n kind niet snel stil krijg, ik schaam me rot.”

Dit soort gedachten leiden tot stress, neurotisch gedrag en een neerwaartse spiraal van onzekerheid. We voelen ons slecht over onszelf, waardoor we ons steeds minder goed kunnen voorstellen dat anderen ons aardig en waardevol vinden – precies zoals we zijn.

Dus? Dus doen we harder ons best om alle scherpe randjes eraf te halen. Constant verexcuseren, gemeende complimenten wegwuiven, onszelf kleineren en belachelijk maken. We vragen onszelf niet ”wat wil ik?” – we doen van alles om goedkeuring te krijgen, aardig gevonden te worden en bovenal: niet afgewezen te worden.

Je kunt jezelf afvragen: is het al die moeite waard?

2. Je stopt jezelf steeds verder weg

Het antwoord op bovenstaande vraag is nee, wat mij betreft. Want hoe beter je je best doet om altijd aardig gevonden te worden, des te meer je jezelf wegduwt. Je eigenaardigheden, je meningen, je kwetsbare plekken, je onzekerheden – alle zaken die je uniek maken. Die je maken tot wie je bent.

Het zijn de kanten van jou die sommige mensen leuk vinden, en anderen niet. Het zijn die eigenschappen die ervoor zorgen dat je geweldig past bij bepaalde mensen, en minder bij anderen.

Maar bovenal: het zijn eigenschappen die er zijn. Je kunt ze wegstoppen wat je wilt – het zal niet veranderen wie je bent, alleen hoe je je voelt.

Je stopt jezelf weg achter een dikke muur van schaamte. In plaats van te luisteren naar je intuïtie en te zeggen en doen wat je hart je ingeeft projecteer je een afgepoetste versie van jezelf. Een versie die niemand zal afkeuren omdat het zo lekker buigzaam en flexibel is.

Maar terwijl je je ‘dans’ doet om altijd aardig gevonden te worden, loop je steeds verder bij jezelf vandaan. De afwezigheid van afkeuring en afwijzing geeft je tijdelijk hoop, maar uiteindelijk zul je jezelf onder ogen moeten zien: je bent niet jezelf.

3. Niemand vindt je ineens ‘onaardig’

Als je niet langer je best doet om altijd aardig gevonden te worden stort niet meteen de wereld in. Mensen vinden je niet ineens onaardig.

Sterker nog – in veel gevallen ontstaat er juist meer rust, duidelijkheid en respect. Want heb je er weleens bij stilgestaan dat jouw onzekerheid – en je poging om aardig gevonden te worden – anderen ook ongemakkelijk kan maken?

Ik vind het bijvoorbeeld prettig als iemand grenzen aangeeft. Anders loop ik constant rond met het gevoel dat de ander mijn leiding volgt om mij tevreden te houden.

Zolang je een vriendelijk persoon bent zullen mensen je gewoon aardig vinden – zelfs als je je grenzen aangeeft of een afwijkende mening verkondigt.

Mensen vinden je aardig als je interesse toont, oprecht luistert, af en toe iets aardigs zegt en niet constant over jezelf praat. Zelfs als je niet perfect bent. Zelfs als ze kanten van je zien waarvoor je je schaamt.

4. Je bereikt niet wat je wilt bereiken

Door je best te doen om altijd aardig gevonden te worden stop je jezelf weg. Hierdoor zullen mensen je misschien niet afwijzen, maar ze leren je ook niet echt kennen. Anderen kunnen nooit echt dichtbij komen omdat je je echte zelf niet wilt laten zien.

Als mensen je niet echt kunnen leren kennen valt er weinig af te wijzen – dat is waar. Maar het werkt ook de andere kant op: het wordt ook moeilijker om echt verbinding met je te maken, om vol overgave van je te houden.

Kwetsbaarheid is de prijs van liefde. Hoe meer je van jezelf durft te laten zien, des te dieper liefde en vertrouwen kan groeien – in beide richtingen. Blijf je achter die muur hangen – druk met je ‘dansje’ om altijd aardig gevonden te worden? Weet dan dat je jezelf altijd tekort doet.

We verlangen allemaal naar liefde. We willen écht gezien worden. Echt gehoord. Door mensen die we respecteren en vertrouwen. Het probleem is, niemand kan door muren kijken. Het is jouw verantwoordelijkheid om die muur af te bouwen en je – stap voor stap – kwetsbaar te durven opstellen.

Het is eng – dat klopt. Het vraagt moed. Maar de vraag is of je een keuze hebt. Want het leven achter die muur voelt dan misschien veilig – je kunt je afvragen of je het echt leven kunt noemen.

Helemaal jezelf durven zijn

Helemaal jezelf durven zijn Bundel

Durf jij helemaal jezelf te zijn? Met deze Bundel wil ik je inspireren om je unieke zelf te vieren en de vrijheid te cultiveren om helemaal jezelf te durven zijn. Elke dag, ook bij andere mensen.

Ontdek tips, inzichten, inspiratie en oefeningen om steeds meer jezelf te worden, in kleine praktische stappen. Doe je mee?

Lees meer en start direct...

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛