Artikel opslaan

Altijd iets nuttigs willen doen

Ik weet hoe het voelt, geloof me. Leven met het idee dat je maar beter iets nuttigs kunt doen. Dat je maar beter nog één taak kunt afwerken, nog één project kunt oppakken en nog één verandering kunt doorvoeren. Want als die taak af is kun je eindelijk rusten.

Het probleem hiermee is natuurlijk dat dit zelden klopt. Ja – als je al die taken hebt afgewerkt zou je kúnnen rusten. Maar je doet het niet. Omdat je gewend bent om gewoon door te gaan naar de volgende taak.

Ik hoor dit heel vaak van mensen die graag effectief werken: ze kunnen moeilijk ontspannen. Ze willen altijd iets nuttigs doen. Het voelt onmogelijk om gewoon een uur te ontspannen op de bank. Want je kunt net zo goed even de stofzuiger oppakken, het toilet schrobben of even naar de bouwmarkt rijden om dat ene plintje eindelijk te halen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maar je kunt niet eindeloos bezig blijven

Althans – het kan wel. En er zijn veel mensen die het doen. Maar dit zijn wat mij betreft niet altijd de voorbeelden die je zou willen nastreven. Want in een samenleving waarin zoveel mensen zich constant gestrest en overweldigd voelen, overspannen raken of zelfs in een burn-out terecht komen is het verstandig om vraagtekens te plaatsen bij wat we ‘normaal’ vinden.

En natuurlijk is het afhankelijk van je karakter. Want er zijn mensen die zonder problemen bezig blijven, en niet anders zouden willen. En als je je blij en gelukkig voelt – waarom zou je er iets aan veranderen?

Maar als je het gevoel hebt dat je nuttige dingen zou moeten doen terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt, dan is het interessant om eens te kijken of je iets kunt bijstellen.

Rust is nuttig

Dit wist je natuurlijk al, maar we lijken het zo vaak te vergeten. We geloven bijna allemaal dat geluk, rust en tevredenheid in de toekomst verborgen ligt. En dat we het kunnen ervaren door dingen te doen en te veranderen.

 • Als ik dit project af heb kan ik eindelijk rusten.
 • Als ik dit bedrag verdien ben ik gelukkig.
 • Zodra ik dit niet meer hoef te doen ben ik tevreden.

En als je dit echt gelooft, is het logisch dat je altijd bezig blijft. Want we willen ons allemaal gelukkig en kalm voelen, dus we doen wat nodig is om dat voor elkaar te krijgen.

Maar in deze zoektocht naar toekomstig geluk verliezen we uit het oog dat dit verleidelijke verhaal niet klopt. En het klopt niet om een paar redenen:

 1. De toekomst bestaat alleen in onze gedachten, geluk kan zich niet afspelen in de toekomst.
 2. Er is altijd alleen nu, dus je kunt alleen geluk ervaren in het moment.
 3. Door je geluk vooruit te schuiven voel je je in het moment constant ontevreden, en blijf je eindeloos bezig om die ontevredenheid op te lossen zodat je in de toekomst wél gelukkig kunt zijn. En dat brengt je weer bij punt 1.

Dit is de ratrace. Constant harder en harder werken om in de toekomst gelukkig te kunnen zijn. Terwijl je je ondertussen altijd een beetje ontevreden, gespannen en overweldigd voelt.

Rust, lanterfanten, niets van jezelf verwachten – deze dingen vormen een remedie tegen de eindeloze cyclus. Niets doen is nuttiger dan het lijkt.

Manieren om niets doen te verweven in je leven

Allemaal leuk. Maar als je zo’n persoon bent die het liefst altijd bezig is met nuttige dingen, hoe verweef je dit soort rust dan in je leven? Hoe kun je meer ruimte maken voor rust, zonder dat je gek wordt van de onrust die je ervaart omdat je even niets nuttigs doet?

Simpel: je plant de nutteloosheid in.

Zo moeilijk is het niet. Je pakt je agenda, en kiest een moment waarop je minimaal een uur ‘niets’ doet. Een moment waarop je bijvoorbeeld zonder schuldgevoel een dutje doet. Of waarop je een wandeling maakt terwijl je smartphone thuis een dutje mag doen.

Je organiseert kleine momenten van rust en vrijheid in je week, en daagt jezelf uit om echt te lanterfanten en niets van jezelf te verwachten.

En het gekke is dat het bijzonder nuttig kan voelen. Je houdt je immers aan je planning én je helpt jezelf mentaal gezond te houden. Best fijn.

Je bent geen robot

Precies – dit is de kern van het verhaal. Je bent geen robot. Je bent een mens. Veel mensen proberen meer en meer te worden zoals robots – steeds productiever, steeds efficiënter. Maar dit wordt met de dag minder interessant.

Waarom? Hoe meer daadwerkelijke kunstmatige intelligentie een plek krijgt in ons leven, des te duidelijker we zien dat het niet zo interessant is om te leven alsof je een machine bent.

Laat de machines altijd bezig blijven. Dat is waar ze voor gemaakt zijn. Jij floreert als je af en toe de tijd neemt om helemaal niets te moeten. Als je jezelf de ruimte geeft om even niet bezig te zijn.

 • Ga een paar uur wandelen.
 • Ga langs bij familie zonder iets te verwachten.
 • Loop doelloos rond en aai een hond of kijk naar de eendjes.
 • Ga zitten in een koffiezaakje met een leuk boek.
 • Geef jezelf een middag vrij.

Adem diep in, en adem rustig uit. Geluk laat zich alleen ervaren in dit moment. Niet straks, niet morgen – nu. Blijf niet eindeloos doorrennen. Maak ruimte voor waardering voor je leven zoals het nu is. Ook als je leven nu niet perfect is.

Want dat is uiteindelijk alles wat er hoeft te gebeuren. Als je tevreden kunt zijn met dit moment dan ben je gelukkig. Dan ben je klaar. Dan kun je eindelijk ontspannen. Probeer het maar eens – het is best fijn.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test