Artikel opslaan

1. Laat gebeurtenissen van je af glijden

Gebeurtenissen zijn wat ze zijn. Ze zijn van zichzelf niet goed of slecht. Gebeurtenissen zijn gewoon gebeurtenissen. Het kan echter wel zijn dat jij ze bestempelt als ‘wenselijk’ of ‘onwenselijk’.

Houd je minder bezig met wat je van elke gebeurtenis vindt voor een stressvrij leven. Laat je meer meevoeren door het dagelijks leven en ontdek hoe je hierdoor veel minder stress ervaart.

Logisch, want als je allerlei verwachtingen hebt die niet uitkomen, dan voel je je slecht. Als je de dag tegemoet gaat met weinig verwachtingen en open staat voor alles dat op je pad komt, dan voel je je een stuk beter.

Je hoeft niet overal iets van te vinden. En dingen hoeven niet perfect te zijn. Het leven loopt zoals het loopt, en als jij daar meer van kunt genieten dan voorkom je een heleboel stresshormonen in je bloedbaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Houd je hoofd leeg voor een stressvrij leven

Veel stress wordt veroorzaakt door gedachten die op repeat staan. Je denkt: “Oh, ik moet echt de auto naar de garage brengen.” En de dag daarna stap je in de auto, en denk je het opnieuw. En de dag daarna opnieuw. Je blijft jezelf steeds herinneren aan dezelfde taak. En dat geeft je een druk gevoel.

Stel je nu voor dat je de eerste keer dat je deze gedachte opmerkt je telefoon pakt, een todo app opent en ‘auto naar garage brengen’ op je todo lijst zet (of jezelf simpelweg een mailtje stuurt). Je haalt deze gedachte uit je hoofd en je kunt er gerust op zijn dat je hem later tegen zult komen op je todo lijst.

Door de dingen die je moet/wilt doen direct van je af te schrijven maak je je hoofd leeg. Hierdoor ervaar je minder stress. En de lucht in je hoofd maakt je een stuk creatiever.

Zelf gooi ik alle TODO’s direct uit mijn hoofd in een handige app. Vervolgens loop ik er een keer per week doorheen met een checklist. Zo weet ik zeker dat alles op zijn plek komt, en maak ik me veel minder druk.

3. Pak kleine momenten van kalmte

Creëer door de dag heen momenten van kalmte. Kleine momenten waarop je even bewust ontspant. Zelf doe ik dit meestal tijdens het uitlaten van de hond. Dan adem ik een paar keer diep in en uit, breng ik mijn aandacht naar het moment, laat ik mijn schouders zakken en probeer ik te genieten van alle dingen die ik zie en hoor.

Je kunt het ook nu doen. Adem een paar keer diep in en uit, laat je schouders zakken, ontspan je lijf, richt je aandacht op het hier en nu. Voel je billen op de stoel, voel je hand rond je smartphone.

Wen jezelf aan om door de dag heen regelmatig terug te komen naar kalmte. Zo voorkom je eenvoudig de opbouw van stress. En stress voorkomen is veel makkelijker dan van je stress af komen. Even ademhalen en ontspannen dus. Een simpele manier om een stressvrij leven te krijgen.

4. Beweeg je lijf en eet gezond

Wie goed voor zijn lichaam zorgt heeft minder snel last van de negatieve effecten van stress. Beweging is bijvoorbeeld een geweldige manier om van je stress af te komen. Als ik me gestrest voel stap ik meestal in mijn hardloopschoenen en ga ik een stukje hardlopen. Als ik dan terug kom voel ik me niet alleen een stuk beter, ik merk ook dat de spanning tussen mijn schouders minder wordt (een fysiek symptoom van stress).

Ga even bewegen als je je gespannen voelt. Dat werkt een stuk beter dan een zak chips eten op de bank. Sterker nog, door gezond te eten krijg je minder snel last van stress. Voornamelijk omdat je je lichaam voorziet van alle voedingsstoffen die nodig zijn om goed met stress om te gaan. En omdat je je simpelweg vrolijker, energieker, gezonder en fitter voelt.

Stress in je leven is onvermijdelijk. Door goed voor je lichaam te zorgen voorkom je dat je last krijgt van vervelende klachten.

5. Neem het leven minder serieus

Het is belangrijk dat je af en toe relativeert. Ja, je leven is ontzettend belangrijk voor jou. En je hebt ongetwijfeld het gevoel dat de boel uit elkaar valt als jij stopt je zo druk te maken. Maar doe eens een stapje achteruit en relativeer.

Wat zou er gebeuren als jij er morgen niet meer zou zijn? Ja, er zou een hoop gedoe zijn in je directe omgeving. Maar dat is slechts tijdelijk. Binnen enkele maanden gaat iedereen verder met zijn leven, zelfs de mensen die het dichtst bij je staan. In een wereld zonder jou blijft de Aarde gewoon draaien, blijft alles gewoon doorgaan.

Je bent misbaar. Het is heel fijn dat je er bent – begrijp me niet verkeerd – maar het is niet essentieel, behalve voor jou. En als jouw leven zo belangrijk voor je is, waarom zou je het dan verpesten door je zorgen te maken en je constant gestrest te voelen?

Ja, het leven is een serieuze aangelegenheid. Een serieuze verantwoordelijkheid. En het is serieus belangrijk dat je er de lol van inziet. Dat je elke dag lacht. Dat je je problemen in perspectief plaatst en beseft dat alles mag zijn zoals het is. Dat je ontspannen, kalm en liefdevol kunt genieten van de bijzondere ervaring die het leven is. Zonder stress, met plezier.

Of zoals ik altijd zeg: het leven is een pannenkoek. Precies, wijze woorden. Doe ermee wat je wilt.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test