Artikel opslaan

Attent zijn wordt op prijs gesteld

Het voelt fijn als anderen attent zijn. Als je een attent iemand in je omgeving hebt weet je hoe erg je het waardeert als die persoon aandacht voor je heeft. Diegene onthoudt dat je vandaag naar de dokter moest en belt hoe het is gegaan, en hij of zij vergeet nooit een verjaardagskaartje te sturen naar jou of je kinderen.

Door attent te zijn richting de mensen die er toe doen kun je een stralend zonnetje in je omgeving worden. Mensen vinden het fijn als er naar hen wordt geluisterd en als er aan hen wordt gedacht.

Wees er voor de mensen om je heen en word een attenter persoon met behulp van de onderstaande tips.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Gebruik je agenda slim om attent te zijn

Heb jij alle belangrijke verjaardagen, trouwdagen, sterfdata enzovoort in je agenda staan? Wanneer je gebruik maakt van een electronische agenda (zoals Google Calendar) kun je dit soort jaarlijks terugkerende gebeurtenissen automatisch laten herhalen. Op die manier hoef je nooit meer een verjaardag of een trouwdag te vergeten!

Zodra je hoort dat er op een bepaalde datum iets belangrijks gaat gebeuren in iemands leven zet je het direct in je agenda. Denk hierbij aan diploma uitslagen, ziekenhuisbezoeken, belangrijke presentaties op het werk, de dag dat iemand op vakantie gaat en weer terug komt etc. Kom hier dan later op terug door te bellen, te mailen, te smsen of door een kaartje te sturen.

2. Attent zijn met behulp van Facebook

Heb je geen flauw idee wanneer al je vrienden en familieleden jarig zijn? Log dan in op je Facebook en bekijk de verjaardagscalender. Je kunt hier precies zien wanneer je Facebookvrienden jarig zijn.

Je kunt ervoor kiezen om steeds een mailtje te ontvangen wanneer er iemand jarig is. Wanneer je echter veel vrienden hebt is dit niet zo’n effectieve oplossing. Wat je beter kunt doen is de verjaardagen van de mensen die er toe doen overnemen in je eigen agenda.

Facebook is een prima manier om op de hoogte te blijven van wat je vrienden bezighoudt. Gebruik Facebook echter niet als primair communicatiemiddel. De impact van een berichtje op Facebook is vele malen lager dan een persoonlijk telefoontje, smsje, mailtje of kaartje!

Als je dus iets leest op Facebook waarop je persoonlijk wilt reageren plaats je geen berichtje maar stuur je een privé appje of bel je even.

3. Stuur kaartjes – super attent

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om kaarten te sturen. Door gebruik te maken van diensten als Greetz kun je snel kaarten versturen via internet.

Het grote voordeel hierbij is dat je eens in de week of maand alle kaartjes kunt klaarzetten. Je kunt kiezen op welke datum je wilt dat je kaart in de bus valt zodat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Bovendien kun je eenvoudig betalen met automatische incasso.

Het is uiteraard nog attenter om persoonlijk geschreven kaarten te sturen. Let er in ieder geval op dat je altijd een persoonlijke tekst schrijft (of typt) op de kaart. Houd het niet bij: “Fijne verjaardag! Groetjes Tante Hannie”, maar maak het persoonlijk. Kaarten met een leuke, persoonlijke tekst worden vaak nog jaren bewaard!

4. Wees de eerste die belt

Heb je vrienden die je eigenlijk te weinig spreekt? Zorg ervoor dat jij steeds de eerste bent die belt. Het is een kleine moeite en je laat blijken dat je moeite wilt doen voor de ander. Wacht niet af tot de ander je belt, want als je vriend(in) niet zo goed is in vriendschappen onderhouden kan de boel zomaar doodbloeden!

5. Herinner jezelf eraan om contact te zoeken

In programma’s als ‘Herinneringen’ op iOS kun je taken aanmaken die automatisch herhalen. In sommige andere apps (zoals _Things_ of _Wunderlist_) kun je ook taken laten verschijnen een aantal dagen nadat de taak is voltooid.

Wat is hier zo handig aan? Heel simpel. Maak een taak met ‘Oma bellen’, bepaal hoe vaak je je oma zou willen spreken (bijvoorbeeld iedere 5 dagen) en stel in dat de taak zich automatisch herhaalt, 5 dagen nadat hij voltooid is.

Nu gebeurt er iets magisch. Zodra je met oma hebt gebeld vink je de taak af, en na 5 dagen verschijnt de taak opnieuw. Maar, als je vanwege grote drukte oma 10 dagen niet belt verschijnt de taak niet twee keer. De taak blijft staan totdat je hem wegwerkt. Vervolgens verschijnt hij weer na 5 dagen.

Als je al je vrienden op deze manier inprogrammeert zul je nooit meer vergeten om contact te zoeken met de mensen die belangrijk voor je zijn. En mocht je er niet direct aan toe komen, dan is er niets aan de hand. Je hebt direct een overzicht van alle mensen waarmee je weer contact wilt opnemen.

Bedenk dat je iedere vriend of familielid op een andere frequentie spreekt, en ook op een andere manier zult benaderen. Zo zul je een goede vriendin misschien iedere 3 dagen willen smsen, en je tante iedere 4 weken willen bezoeken. Weer andere mensen zie je zo vaak dat ze niet in het systeem hoeven worden opgenomen.

6. Attent zijn is ook leren luisteren

Door actief te luisteren naar wat mensen je vertellen kun je een heel attent persoon worden. Luister en onthoud wat de mensen om je heen meemaken, waar ze mee bezig zijn en waar ze het moeilijk mee hebben. Dit zijn zaken waar je later op terug kunt komen.

Ben ik zo niet te gemaakt?

Je wilt attent zijn maar je vraagt je af of het niet ‘inauthentiek’ is om de manier waarop je met je vrienden omgaat te structureren?

Als jij echt graag een attent persoon wilt zijn, omdat je een betere vriend(in) wilt zijn dan is er niets aan de hand. Je werkt met een systeem zodat jij kunt zijn wie je wilt zijn. Zo werk je ook met een huishoudschema omdat je daarmee je huis volgens jouw standaarden kunt onderhouden.

Bedenk het volgende: zolang je de bovenstaande methodes inzet vanuit liefde voor de mensen om je heen zit je goed. Je doet dit omdat zij er zich beter door zullen voelen. Het is voor jou een manier om je liefde te verspreiden, en je gebruikt een steuntje omdat je dat nodig hebt op dit gebied.

Jij wilt graag attent zijn omdat je deze eigenschap ook waardeert in andere mensen, daar is niets mis mee. Het maakt – wat mij betreft – niet uit of je er een systeem voor gebruikt, zolang de boodschap maar puur en oprecht is.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test