Artikel opslaan

“Cheers to a new year and another
chance for us to get it right.”

Oprah Winfrey

Ja! Tijd voor een fris begin!

Kijk, Oprah snapt het. We hebben weer een rondje rond de zon gemaakt op ons blauwgroene ruimteschip. Er ligt een heel nieuw jaar aan je voeten, een frisse reis door tijd en ruimte.

Wat wil jij doen met het nieuwe jaar? En hoe wil jij het nieuwe jaar het liefst beginnen? Laat me je inspireren met deze zes prikkelende vragen, en laten we ze samen beantwoorden. Zodat we het nieuwe jaar positief, liefdevol en ontspannen kunnen beginnen!

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Wanneer was je het meest gelukkig afgelopen jaar?

Ik weet het wel. In 2015 was mijn geluks-hoogtepunt op het Thaise eiland Koh Chang. En de tweede, derde en daarop volgende hoogtepunten waren allemaal reis gerelateerd: Tokyo, Dublin, Valencia en Normandië.

jelle-hermus-thailand

Hoe leuk ik mijn leven thuis ook vind – steeds als ik mezelf deze vraag stel dan komen er reis herinneringen naar boven. En dat is dan ook precies waar ik nog meer van wil doen in 2016. Te beginnen met een trip naar IJsland, gevolgd door een langere reis naar India.

En nu jij.

Nee, je hoeft niet te gaan reizen – mag wel natuurlijk. Past helemaal in het ‘vliegende start’ thema. Maar nee, beantwoord de vraag eens voor jezelf. Wat waren jouw gelukkigste momenten afgelopen jaar? En welke lessen kun je hier uit trekken?

Je bent op deze momenten niet voor niets het meest gelukkig. Dit zijn blijkbaar tijden waarop je iets doet dat bij je past. Onderzoek wat de gemeenschappelijke factoren zijn, en zoek uit of je dit soort momenten vaker kunt realiseren in het nieuwe jaar.

2. Wat maakte je het meest ongelukkig afgelopen jaar?

Nog zo’n goede vraag. Ik heb afgelopen jaar een goed jaar gehad op vrijwel elk gebied.

 • Ik ben gezonder geworden omdat het me steeds beter lukt om gezonder te leven.
 • soChicken groeit nog steeds door en dat geldt ook voor het aantal cursisten.
 • Ik ervaar minder stress dan vroeger.
 • Ik heb een paar vriendschappen versterkt.
 • Ik heb toffe reizen gemaakt met Billy.
 • Een paar dierbaren zijn door een moeilijke periode gegaan – maar dat gaat nu beter. Plus: iedereen leeft nog. Dat is ook fijn.

Veel fijne dingen. Veel om dankbaar voor te zijn. Maar er waren ook momenten die me minder blij maakten. Zo worstel ik een beetje met het ‘wat nu’ dilemma. Het zal de leeftijd zijn – het dertigersdilemma (een tikje vervroegd) – de quarter life crisis – noem maar op.

Hoe dan ook – het is soms ingewikkeld. En soms moet ik echt even teruggrijpen naar mijn eigen tips om mijn geluksniveau op te lappen. Meer sporten, vaker mediteren, van me af schrijven, erover praten, mindful en dankbaar zijn.

Maar het gaat beter. En ik wil mezelf in 2016 de ruimte geven om mezelf beter te leren kennen. Om uit te zoeken hoe ik meer kan bijdragen en mezelf verder kan ontwikkelen. Met zelfliefde en compassie.

Dus. Hoe zit dat met jou? Wat waren jouw meest ongelukkige momenten afgelopen jaar? En hoe kun je ervoor zorgen dat het nieuwe jaar minder van dit soort momenten kent?

 • Misschien kun je gezondheidsproblemen voorkomen door gezonder te leven.
 • Misschien kun je relationele problemen verminderen door beter te leren communiceren.
 • Misschien kun je problemen op het werk oplossen door assertiever te zijn.
 • Misschien kun je stress verminderen door een sport op te pakken, yoga te gaan doen of te praten met je baas.

Noem het maar op. Je hebt niet je hele leven in de hand – maar je hebt wel grote invloed op wat er gebeurt én hoe je ermee om gaat.

3. Welk levensgebied wil je het liefst ontwikkelen?

Vrijheid is het voor mij. Al jaren eigenlijk. Het begon voor mij vooral met praktische vrijheid. Voldoende geld, mijn eigen tijd indelen, zelf bepalen waar ik aan werk, waar ik werk en of ik werk. Dat soort dingen.

En dat is goed gelukt. Ik zou kunnen stellen dat ik geen werk heb, omdat ik vanuit mijn hobby mensen waarde kan bieden. Maar ik ga het niet stellen – want het voelt echt nog wel als werk af en toe. ;)

Maar door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat het streven naar vrijheid me op allerlei onverwachte zijsporen brengt. Zoals:

 • Vrij zijn van angsten.
 • Vrij zijn van onzekerheden.
 • Vrij van zelfopgelegde beperkingen.
 • Vrij zijn van verwachtingen over mezelf, anderen en gebeurtenissen.
 • Vrij zijn van verlangens naar overbodige producten.
 • Vrij zijn van overbodige spullen.
 • Vrij van malende gedachten.
 • Vrij van rare lichamelijke klachten.
 • Vrij van neurotische trekjes.
 • Vrij van verslavingen (hoe klein en onschuldig ook).
 • Vrij van oordelen, vooroordelen, hokjes en ingesleten smaken en denkpatronen.
 • Vrij van haast – van ‘moeten’, van stress.
 • Vrij van het gevoel dat ik moet bewijzen dat ik het waard ben om van gehouden te worden.
 • Vrij om mijn hart open te stellen – om lief te hebben en mijn liefde te delen.
 • Vrij om mijn passies te vinden, ontwikkelen en volgen.

Je ziet het al. Dat hele vrijheid is een behoorlijke kluif geworden. Maar een interessant thema. En ik ben er nog lang niet klaar mee. Nog lang niet. En de zoektocht heeft me tot nu toe niet alleen vrijer gemaakt – maar ook gezonder, liefdevoller, lichter, rijker, productiever en gelukkiger.

Dus – wat is het voor jou? Aan welk levensgebied wil jij werken het komende jaar? Als je het nieuwe jaar een thema moest geven, wat zou het dan worden?

Een thema is breder en functioneler dan een doel, omdat je het als een zachte rode draad kunt gebruiken door je jaar heen. Zonder dat je alles al direct in hokjes stopt.

Kies vooral een thema waar jij je goed bij voelt. Iets waar je opgewonden en blij van wordt. En denk er gerust een uurtje over na – ik probeer ten slotte vrij te zijn van haast.

4. Waar ben je dankbaar voor?

Zoals ik al schreef heb ik genoeg dingen waar ik dankbaar voor ben. En buiten deze ‘grote’ dingen ben ik ook dankbaar voor honderden kleine dingen.

Ik ben niet alleen dankbaar voor fijne dingen. Ik ben ook dankbaar voor nare dingen. Ik probeer dankbaar te zijn voor alle dingen die ik meemaak, ongeacht of ik ze als ‘fijn’ of ‘naar’ bestempel.

Dat lukt niet altijd natuurlijk. Maar als het lukt is het magisch. Bijvoorbeeld wanneer ik besef dat een ruzie me dichter bij de ander brengt. Wanneer een nare gebeurtenis aandacht vestigt op een gebied dat te lang verwaarloosd is. Of wanneer een gemiddelde tegenslag me behoedt voor veel grotere tegenslagen.

Soms is het fijn en leerzaam om niet gelukkig te zijn. Niet omdat het leuk is om ongelukkig te zijnmaar omdat het me helpt groeien als mens. En omdat het me extra doet beseffen hoe fijn het voelt als het leven lekker loopt.

Dus in dat licht ben ik dankbaar voor die irritante ‘dertigersdip’, omdat het me de gelegenheid geeft mezelf beter te leren kennen. Dankbaar dat ik in Thailand en Myanmar twee keer zo ziek werd dat ik net zo goed mijn matras naast de toiletpot kon leggen. Het hielp me bijvoorbeeld over mijn overgeef-fobie heen – fijn, gezien de aankomende trip naar India.

Ik kan me dankbaar voelen voor bijna alles. En ik stel voor dat je dat ook eens probeert.

Waar kun je dankbaar voor zijn als je terugkijkt op 2018? Uiteraard voor de fijne dingen, maar hoe hebben de minder fijne dingen je toch positiviteit gebracht? Welke lessen hebben ze je geleerd, welke inzichten heb je opgedaan?

Het leven is soms een wilde rit. En soms is het niet leuk. Maar dat wil niet zeggen dat die fases het niet waard zijn om te ervaren. Voel je dankbaar en uit je dankbaarheid om je gelukkiger te voelen dan ooit.

5. Hoe wil jij bijdragen in het nieuwe jaar?

Het is grappig hoe we ons kunnen verliezen in werken voor geld, aanzien en status. En hoewel dat je misschien een tijdje op de been houdt, kom je vroeg of laat vast te zitten.

Want bakken met geld, status, populariteit en aanzien brengen je weinig voldoening. Terwijl dat precies is waar we allemaal naar op zoek zijn.

We willen voldoening – het gevoel dat we iets doen met ons leven dat betekenis heeft.

Ik kan je eerlijk zeggen dat ik dit ook niet altijd heb begrepen. Toen ik soChicken pas begon draaide het voor mij voor een groot deel om geld. Niet zozeer vanwege status, maar omdat ik anders niet kon rondkomen. En het duurde voor mij een tijdje om te leren dat ik in het verkeerde kamp zat als ik op zoek ben naar voldoening.

Sinds die tijd heb ik mijn gedachten stap voor stap omgedraaid van ”hoeveel waarde levert het me op?” naar ”hoeveel waarde kan ik opleveren?”

Mijn plan is om in 2016 nog beter mijn best te doen om je van dienst te zijn. Door de kwaliteit verder te verhogen en beter contact te maken met de soChicken community.

Wat is jouw plan? Hoe kun jij meer bijdragen in het nieuwe jaar? Hoe kun je jouw interesses, passies, middelen en talenten inzetten om anderen te helpen? Om waarde te bieden voor mensen, dieren of ecosystemen?

Als je levens kunt verbeteren wordt jouw leven beter. Niet door jezelf weg te cijferen of op te offeren. Maar door het beste van jezelf te ontwikkelen en te delen.

Jij bent een uniek pakketje. Met een uniek pakket herinneringen, talenten, interesses, vaardigheden, kennis en een uniek netwerk. Jij kunt dus bijdragen op een manier die uniek is voor jou.

Dus hoe wil jij hier beter in worden in het nieuwe jaar? Hoe kun jij meer waarde bieden om zowel jouw leven als andere levens te verbeteren?

6. Welke basisgewoontes wil je versterken?

De kleine dagelijkse gewoontes bepalen grotendeels hoe we het leven ervaren. En dat geldt extra sterk voor wat je in je lichaam stopt, waar je je lichaam voor gebruikt en waar je je hoofd mee vult.

Daarom werk ik altijd aan het verbeteren van de goede basisgewoontes:

 1. Elke dag gezond eten (veel onbewerkte plantaardige voeding, weinig dierlijke en bewerkte producten).
 2. Elke dag bewegen.
 3. Elke dag reflecteren in mijn dagboek.
 4. Elke dag mijn dankbaarheid en liefde uiten.
 5. Elke dag mediteren.
 6. Elke dag 1-3 doelen stellen.

Zie het als yoga. Je kunt de basishoudingen leren in een uurtje. Maar vanaf daar kun je de houdingen eindeloos verfijnen. Je bent nooit klaar. De basis is het begin, en tevens het hoogste niveau.

Met andere woorden: hier kun je altijd mee bezig blijven. Het afgelopen jaar ben ik vaker gaan mediteren, is het me gelukt om steeds minder dierlijke producten te eten, ben ik meer gaan bewegen en schrijf ik vaker in mijn dagboek.

Het zijn kleine stapjes vooruit. Maar al die stapjes samen bepalen wie ik aan het einde van het jaar ben. Ongezond, te dik, moe, gestrest, stijf, negatief, ontevreden en ongelukkig – of gezond, in vorm, energiek, ontspannen, soepel, positief, dankbaar, liefdevol en gelukkig.

Dus vraag jezelf eens af: aan welke basisgewoonten kun jij werken in het nieuwe jaar? En met welke gewoonte wil je beginnen?

Veel plezier met het nieuwe jaar!

Precies – het wordt een uniek jaar. Wat er ook gebeurt, jij hebt voor een groot deel in handen hoe dit volgende rondje rond de zon eruit gaat zien. Je hebt niet altijd in de hand wat er gebeurt. Maar je bepaalt altijd hoe je met de gebeurtenissen om gaat.

Breng je je tijd door achter je smartphone? Laat je je bang maken door het nieuws? Richt je je vooral op de dingen die mis gaan?

Of ga je zo goed mogelijk genieten van ieder moment? Investeren in jezelf, in de relaties in je leven? Ga je actief bijdragen om de wereld een betere plek te maken, en dat wat goed gaat versterken?

Aan jou de keus. Beide routes zijn prima – het is maar net welke ervaring jij wilt hebben. Veel plezier met het nieuwe jaar! :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test