Artikel opslaan

Intensieve prikkelverwerking

De hele dag door komen er verschillende prikkels op je af. Sommige prikkels kies je zelf – door bijvoorbeeld de tv of radio aan te zetten – andere prikkels komen ongevraagd op je af.

Dit kunnen externe prikkels zijn die binnenkomen via je zintuigen – of interne prikkels zoals gedachten, gevoelens en emoties.

In je hersenen zit een prikkelfilter dat bepaalt welke prikkels jouw aandacht verdienen. Als je HSP bent dan werkt dit prikkelfilter minder goed waardoor veel prikkels ongefilterd binnenkomen.

Bovendien verwerk je deze prikkels ook nog eens intensiever. Met jouw oog voor detail en gevoeligheid overzie je alle gevolgen en bedenk je verschillende opties voordat je in actie komt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Te veel prikkels

Een overvloed aan prikkels kan zorgen voor geestelijke en lichamelijke klachten. Vergelijk het met een stroomnetwerk dat overbelast is. Op een gegeven moment krijg je kortsluiting.

Misschien herken je deze symptomen:

  • Hartkloppingen
  • Oorsuizen
  • Verkrampte spieren
  • Niet helder kunnen nadenken
  • Hoofdpijn of zelfs migraine als je hier gevoelig voor bent
  • Een onrustig of gejaagd gevoel hebben
  • Emotioneler zijn of een kort lontje hebben
  • Moeite hebben met slapen of juist de hele tijd willen slapen

Merk je dat jouw ‘prikkel-emmer’ overloopt? Trap dan op tijd op de rem en voorkom dat je over je eigen grenzen heen gaat.

Te weinig prikkels

Overprikkeling voorkomen betekent niet dat je dan maar alle prikkels moet vermijden. Ten eerste is dat vrijwel onmogelijk en ten tweede mis je dan ook veel mooie ervaringen.

Er bestaat namelijk ook zoiets als onderprikkeling, waarbij je te weinig prikkels krijgt.

Sommige hoogsensitieve personen raken zelfs zo snel verveeld dat zij een aparte subcategorie vormen: de hoogsensitieve sensatiezoekers (HSS).

Zij bruisen van de ideeën en zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en avonturen. Terwijl zij tegelijkertijd snel overprikkeld raken.

Herken je jezelf hierin? Dan is het nóg belangrijker om de juiste balans te vinden.

Balans vinden: stap 1 – waardoor raak jij overprikkeld?

Wat voor jou een goede balans is qua prikkels is heel persoonlijk. Blijf daarom dichtbij jezelf. Focus op wat jij voelt en ervaart en wat voor jou belangrijk is. Alleen zo kun je de juiste keuzes maken en je grenzen aangeven.

De eerste stap is om voor jezelf helder te hebben welke prikkels en situaties bij jou zorgen voor overprikkeling.

Zo heeft de één meer last van externe prikkels als drukte, lawaai, felle lichten of sterke geuren. Terwijl een ander overprikkeld raakt door prestatiedruk, werkstress, een overvloed aan nieuwsberichten of emotionele gebeurtenissen.

Door bijvoorbeeld in een dagboek bij te houden hoe je op verschillende situaties reageert, ga je op een gegeven moment patronen herkennen.

Balans vinden: stap 2 – wat vind je belangrijk of de moeite waard?

Daarnaast zijn er prikkelrijke situaties die weliswaar energie kosten, maar die je wel belangrijk of de moeite waard vindt.

Dit kunnen dingen zijn als de verjaardag van een dierbare vriend(in), een concert waar je al maanden naar uitkijkt of een workshop die je graag wilt volgen.

Welke activiteiten of gebeurtenissen vind jij zo belangrijk, dat je het er wel voor over hebt dat je daarna tijd nodig hebt om bij te komen en weer op te laden?

Balans vinden: stap 3 – maak keuzes en stel grenzen

Nu kun je de balans gaan vinden. Dit betekent dat je soms scherpe keuzes moet maken. Plan niet te veel prikkelrijke activiteiten achter elkaar en houd tijd vrij om op adem te komen.

In de praktijk kan dit er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Ik zorg dat de basis goed is. Dit betekent: genoeg pauzes nemen, gezond eten, voldoende water drinken en regelmatig wandelen in de natuur.
  • Voorafgaand aan prikkelrijke activiteiten doe ik rustig aan en de dag erna houd ik vrij.
  • Ik plan niet meer dan 2 avondafspraken in de week.
  • Tussen 20.00 uur en 8.00 uur de volgende ochtend leg ik mijn telefoon weg.
  • Voel ik dat ik gedurende de dag overprikkeld begin te raken en heb ik ‘s avonds nog een afspraak? Dan zeg ik die af.
  • Als ik een weekend weg ga met anderen, dan zorg ik ervoor dat ik een kamer voor mezelf heb.
  • Ik spreek het liefst thuis of op een rustige locatie af, zodat ik alle aandacht kan richten op de ander en niet afgeleid wordt door de omgeving.
  • Moet ik ver reizen voor een afspraak of activiteit? Dan kijk ik of ik in de buurt kan overnachten.
  • Kinderverjaardagen sla ik over. (Dit werkt waarschijnlijk niet als je zelf kleine kinderen hebt).

Op deze manier kun je je eigen regels opstellen die bijdragen aan meer balans. Laat je daarbij niet uit het veld slaan door opmerkingen of goed bedoelde adviezen uit je omgeving. Jij weet het beste wat jij nodig hebt.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test